עוד מראשית ימי הבריאה מתמודד האדם עם משברים. הראשון על פי תורתנו, היה "משבר אכילת התפוח מעץ הדעת". קשה לומר שהאדם ידע להתנהל במשבר זה בתובנה ולצאת ממנו כשידו על העליונה. להיפך, ניתן לאמר שההתנהלות היתה כושלת למדי, והתוצאות הרות אסון לאנושות כולה. במקום להודות במעשה ולקחת אחריות, התנער והפיל את האחריות על חוה, וחוה על הנחש. כך, על פי הסיפור. לאלו מאיתנו המאמינים בדרוויניזם, או בכל תיאוריה חליפית על מקורתנו, זה עדיין סיפור מעניין, המלווה את האנושות, כמה אלפי שנים. דוגמה מוצלחת לניהול לא מוצלח של משבר. כנראה נבע מחוסר נסיון, מתמימות ומחוסר תכנון של בני האנוש המעורבים בסוגיה - אדם וחוה.
ההיסטוריה האנושית רצופה במשברים שנוהלו בחוסר תובנה, שהביאו לאורך השנים לתוצאות הרות אסון לעמים ולבני האדם בכלל. תשובתו של המלך רחבעם לבני ישראל, בעת שכל העם בא להמליך אותו בשכם: "אבי יסר אתכם בשוטים ואני איסר אתכם בעקרבים". שהביאה לקריעת ממלכת בני ישראל לשתי ממלכות נפרדות, ולהעלמותם של עשרת השבטים.
תשובתה היהירה של המלכה מרי אנטואנט לבני העם הצרפתי, לתוענה כי אין להם לחם (למרות שהתכחשה לעצם האמירה):"שיאכלו עוגות". שהובילה למהפכה הצרפתית, ולעריפת ראשיהם של המלך והמלכה (תוצאה חיוביות לבני העם הצרפתי, ותוצאות הרות אסון לבני משפחת בורבון ולאצולה הצרפתית).
כנגד, רצופה ההיסטוריה גם במשברים שנוהלו בתובנה, והביאו לפריצת דרך חיוביות לאנושות כולה. המשבר בין מדינות הצפון למדינות הדרום בארה"ב, במחצית המאה ה-19, שהוביל למלחמת האזרחים. משבר שבזכות מנהיגותו הנאורה של הנשיא אברהם לינקולן, הביא לחיסול העבדות, תוך שמירה על האיחוד של מדינות ארצות הברית.
תוכנית "העסקה החדשה", של הנשיא פרנקלין דלאנו רוזבלט, שהוציאה את ארה"ב מהמשבר הכלכלי והמיתון הקשים של תחילת שנות השלושים.
במקרים רבים ניהול כושל של משברים הביא להפלת מנהיגים, ולהכתרתם של מנהיגים חלופים. במקרה שהשינוי היה מוצלח, עלה לשלטון מנהיג שהוציא את המדינה מהמשבר. לעיתים חילופי השלטון, ביטאו מעבר מרעה אחת לרעה שניה, והמשבר רק הלך והחריף בעוצמתו. בסיכום, ניתן לאבחן כי הסוד מאחורי ניהול נבון של משברים, היה מותנה בכישורי המנהיגות של המובילים בראש.
למקראה מקיפה על ניהול משברים - הקליקו בלינק למטה.
למקראה מקיפה על ניהול משברים הקליקו כאן:
http://rhmarcom.blogspot.com/2007/05/blog-post_6467.html