המעוף להשקיע במעוף
רבים נוהגים להגיד את המילה מעוף ביומ-יום ואף סוחרים במניות המעוף או באופציות מעוף אך לא כולם יודעים למה הכוונה. המילה מעו"ף הינה ראשי תיבות של מכשירים עתידיים ופיננסים. מעוף הינה מילה נרדפת לתל-אביב 25, קרי 25 המניות המובילות בישראל.
כיצד נקבע שוק המעוף(הקרוי גם שוק מדד ת"א 25) -
שוק מעוף הינו שוק של כלים פיננסים ונגזרים(אופציות) הנסחרים בבורסה בניירות ערך בתל אביב. מדד זה הינו מדד הדגל של הבורסה לניירות ערך ומורכב מן השינוי במחיריהן של 25 המניות עם שווי השוק הגבוה ביותר הנסחרות בה. משקל כל מניה במדד נקבע ע"פ שווי ההחזקות הציבור בה. ביום השקתיו של המדד ב-1992 נקבע כי ערכו של נכס הבסיס יעמוד על 100 נקודות. ערך המדד בנקודות נקבע ביחס לערך הראשוני של 100 נקודות.
הרכב מדד המעוף וחישובו
כמובן שמדובר ב-25 מניות. כיום המשקל המירבי של מניה הינו 10%%. מניות כמו טבע וכיל נהנים ממשקל מירבי. כל שאר המניות במעוף הינו יחסי ביחס למניות המובלות.משקלן היחסי של המניות במדד מתעדכן מדי יום על פי שווי השוק שלהן בטרם פתיחת יום המסחר. הרשות לניירות ערך מעדכנת את המדד פעמיים בשנה באופן סדיר. במקרים חריגים של התמזגות שתי חברות השייכות למדד או במידה וחברה חדשה שנכנסה למסחר בבורסה עולה על המסלול המהיר (כניסה למעוף תוך שבועיים מהנפקתה עקב עמידה בתנאי הכניסה) יבוצע שינוי במדד באופן חריג. דוגמא טובה למנייה שעם הנפקתה נכנסה למדד המעוף לאלתר הינה קבוצת עזריאלי. כמו כן, הרשות לניירות רשאית להסיר חברה מסויימת מן המעוף עקב שינויים חריגים בשווי השוק של חברה מסויימת. במקרה כזה ייתכן שתהיינה 24 חברות בלבד לתקופה קצרה.
מדוע להשקיע במדד המעוף ?
על פניו נראה כי השקעה באפיק עם סיכונים גבוה כמו מניות בודדות עשויים להניב תשואות גבוהות מהשקעה במעוף. אם נבחן את התשואות של חלק גדול מן המניות הבודדות לעומת השקעה סולידית יותר במעוף ניווכח כי בניגוד לדעות הרווחות דווקא ההשקעה הסולידית יותר מניבה תשואה טובה יותר לאורך שנים.
לשם המחשה ניקח לדוגמא את מניית טבע . בעשור האחרון טבע השיגה תשואה מרשימה של 44%. לעומת זאת מדד המעוף נסק כמעט פי 3. לעומת תחיל המסחר בו ב-1992 המדד המריא יותר מפי 12. לכן זוהי טעות נפוצה לחשוב כי באופן גורף השקעה במניה בודדת יביא בהכרח לתשואה גבוהה יותר מאשר השקעה במדד ת"א 25 או כל מדד אחר.
כיצד להשקיע במעוף בפועל
בשנת 2010 נסחרו בבורסה 16 תעודות סל שהתבססו על מדד ת"א 25, כאשר חלקן עקבו אחר המדד במישרין, חלקן תעודות "בחסר" שביקשו להציג תשואה הפוכה לתשואת המדד, וחלקן תעודות ממונפות (משני הכיוונים) שהציעו חשיפה של למעלה מ-100% לעלייה או ירידה במדד. תעודות סל אלה מרכזות עניין רב ומחזורי המסחר בהם הם מהגדולים בבורסה.כמו כן נסחרים בבורסה אופציות וחוזים עתידיים על המדד במגוון מחירים. נגזרים אלה הם המכשיר הפיננסי בעל הסחירות הגבוהה ביותר בבורסה.
לסיכום: למי שיש מעוף להשקיע במעוף יעוף.