סינדרום האלכוהול עוברי
ב 1973 הוגדר הסינדרום האלכוהול-עוברי – Fetal Alcohol Syndrome) FAS) שמורכב
משינויים דיסמורפיים אופיניים, והפרעות קוגניטיביות והתנהגותיות ומתאר למעשה את
ההסתמנות המלאה של הספקטרום. ב 1978 נוסף המונח Fetal Alcohol Effects) FAE) ,
שמתאר מצבים שונים שנגרמו כתוצאה מצריכת אלכוהול במהלך ההריון אך לא עמדו
בקריטריונים של ה- FAS . מאז 1996 נהוג להשתמש במונח FASD Fetal Alcohol) Spectrum Disorder) לתיאור קשת ההתבטאויות של השפעת האלכוהול על הילוד. בהתבטאות מלאה הספקטרום יכלול פגיעה במוח, לב, גפיים, עיניים, פה ושיניים, אוזניים, ואברי המין. בנוסף תהינה בעיות גדילה, התפתחות, למידה והתנהגות. - מתוך מחקר "מודעות נשים בישראל והמידע שבידיהן באשר לשתיית אלכוהול בזמן ההריון" של ד"ר יהודה סנצקי, ד"ר דב ענבר ופרופ' אבינועם שופר- המכון להתפתחות ולשיקום הילד והמרפאה לנוירולוגיה של הילד, מרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל ובית הספר לרפואה ע"ש סאקלר, אוניברסיטת תל-אביב. אחראית מחקר מטעם הרשות: ד"ר רחל בר-המבורגר מדענית ראשית, הרשות למלחמה בסמים ואלכוהול.
אלכוהול הוא סם - מתוך חוברת "האמת על הסמים" של "עולם ללא סמים"
הוא נמצא בקטגוריית המדכאים, כלומר הוא מאט תפקודים חיוניים. הוא גורם לדיבור כבד, תנועות לא יציבות, הפרעה בקליטות חושיות וחוסר יכולת להגיב במהירות. באשר להשפעתו על השכל, ניתן להבין אותו בצורה הטובה ביותר כסם שמפחית את יכולתו של האדם לחשוב באופן רציונלי ומעוות את כושר השיפוט שלו. למרות שהוא מקוטלג כמדכא, כמות האלכוהול שנצרך קובעת את סוג השפעה. רוב האנשים שותים כדי לקבל את ההשפעה המעוררת, כמו בירה או כוס יין ששותים אותם כדי "להשתחרר". אבל אם האדם שותה כמות שהיא גדולה מזו שהגוף יכול להשתלט עליה הוא חווה אז את ההשפעות המדכאות של אלכוהול. הוא מתחיל להרגיש "טיפש" או לאבד קואורדינציה ושליטה. מנת יתר של אלכוהול גורמת להשפעות אפילו יותר מדכאות (חוסר יכולת להרגיש כאב, הרעלה שבה הגוף מקיא את הרעל, ולבסוף חוסר הכרה, או גרוע יותר, תרדמת או מוות כתוצאה ממנת יתר רעילה ביותר). תגובות אלה תלויות בכמות האלכוהול ששותים ובמהירות שבה שותים אותו.
שינוי בחשיבה כלפי אלכוהול
ארגון "עולם ללא סמים" פועל על מנת להביא את האמת על סמים ואלכוהול לילדים ונוער באמצעות הרצאות וחלוקת חוברות. ההרצאות, אשר יוצרות שינוי בחשיבה כלפי סמים ואלכוהול, מועברות לילדים, בני נוער ומבוגרים על ידי המרצים המתנדבים של הארגון. בין המתנדבים, ישנם גם נערים ונערות אשר עברו הכשרת מרצים ואשר הירצו בשנה האחרונה למאות ילדים. פעילות זו הופכת אותם למנהיגים, המובילים את החברה שסביבם להימנע משימוש בסמים ואלכוהול.
--------------------------------------------------------------------
המתנדבים של "עולם ללא סמים" פועלים על מנת להביא את "האמת על הסמים והאלכוהול" אל בני הנוער, בכל מקום שבו הם נמצאים. הארגון, אשר הוקם על ידי ארגון הסיינטולוגיה, כאחד מבין מגוון הפעילויות לשיפור חברתי שהתנועה יזמה, עובד עם בני נוער, הורים, מחנכים, ארגוני מתנדבים אחרים ועם כל מי שיש לו רצון לעזור לאנשים לנהל חיים נקיים משימוש בסמים.
notodrugs@drugfreeisrael.org
כתובת למשלוח דואר : אילת מליס כהן, מסדה 36 חיפה 33075
© כל הזכויות שמורות ל"עולם ללא סמים"- Foundation for a Drug-Free World