דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


עסק משפחתי - מחכמתם של מייסדים 

מאת    [ 20/02/2011 ]

מילים במאמר: 820   [ נצפה 3865 פעמים ]

בשנות עבודתי הרבות כיועץ וכמגשר בעסקים משפחתיים למדתי מחוכמתם וניסיונם של מייסדי עסקים משפחתיים לא פחות משלמדתי ב 30 שנות עבודה כמנהל של עסקים משפחתיים ומעיון ולימוד בתחום המרתק הזה.

 להלן 12 אמירות שאספתי וריכזתי משיחותיי עם מייסדים ומנהלים של עסקים משפחתיים שחוו משברים בעסק המשפחתי שהקימו. הם מצביעים על חלק ניכר מהאתגרים והדילמות העומדים בפני בעלים של עסקים משפחתיים ויש בהם לטעמי חומר למחשבה.   

 א. כשהקמנו את העסק בסה"כ רצינו שיהיה למשפחה מקור פרנסה יציב וטוב. כשהעסק שגשג והתרחב והיינו זקוקים לעובדים לא מיהרנו להכניס אליו בני משפחה כי חשבנו שמה שנחוץ לעסק לא בהכרח יתאים למשפחה. בדיעבד התברר לנו שמה שהיה נפלא במשפחה לא תמיד תורגם להצלחה בניהול העסק המשפחתי ואילו כשהצלחנו עסקית זה גרר מתחים בינינו שהיו לפעמים יותר קשים ממתחים שחווינו בתקופות של שפל עסקי.

 ב. כשהחלטנו על הכנסת בן או בת משפחה לעבוד בעסק שלנו היה זה לתפקיד מוגדר שיש לו הצדקה כלכלית לעסק ואתגר שמתאים לכישורי העובד ולרצונו המובהק להשתלב בעסק שלנו. עשינו זאת לאחר שהמהלך זכה להסכמה מלאה של יתר השותפים בעסק שגם עוגנה בהסכם.

 ג. בני ובנות המשפחה שהוכיחו את יכולתם בעבודה התקדמו בתפקיד ובשכר אבל כששקלנו למנות אותם למנהלים בעסק ולדירקטורים בחברה המשפחתית התברר שלא כולם התאימו לזה. אלה שהתאימו לא בהכרח זכו לתמיכת יתר השותפים ואלה שהתאימו וגם זכו לתמיכה רחבה היו צריכים לעבור תהליך הכשרה או אימון שלא ממש ידענו איך לבצע אותו. ממילא, לא הייתה אפשרות למנות את כולם וזה יצר מתחים לא קלים. מאידך, לא היה לנו קל עם אלה מקרב המשפחה שלא התאימו עוד לתפקידם בעסק המשפחתי ואילו פיטורין היו בד"כ בלתי אפשריים.

 ד. "צדק" הוא מושג יחסי ולמרות שתמיד רצינו לעשות צדק ולנהוג בהגינות ושוויון עם כל בני ובנות המשפחה ( ועם עצמנו ) לא תמיד יכולנו לעשות צדק עם כל העובדים והמנהלים מקרב המשפחה שעבדו בעסק המשפחתי שלנו. השתדלנו מאוד, אבל לפעמים נגרם בשל כך גם חוסר צדק כלפי עובדים ומנהלים שאינם מהמשפחה אך היו נחוצים מאוד לעסק המשפחתי.

 ה. שליטת המייסדים בעסק המשפחתי אינה מובנת מאליה והיא כנראה לא תמיד רצויה לאורך זמן. היא נגזרה לאורך כל הדרך מהיכולת שלנו להחזיק ברסן השליטה וגם מצורך מובהק של העסק בשליטתנו. כשרצינו להכשיר את הדור הבא להנהיג ולנהל את העסק המשפחתי התברר לנו ששיתוף בני משפחה בשליטה ובבעלות הם מהאתגרים היותר מורכבים בעסק המשפחתי.

 ו. לא תמיד ראינו בקונפליקטים בעסק המשפחתי עדות או סימן לכך שנכשלנו. ראינו בהם גם הזדמנות ללמידה והתפתחות אישית וגם אפשרות לגבש תרבות ארגונית ועסקית המתאימה לנו. זאת באמת הזדמנות שלא כל אחד זוכה לה אבל למרבה הצער לא כולם חשבו כך ולא תמיד נהגנו כך בעצמנו. ניהול הקונפליקטים והטיפול בהם הכביד על תהליכי קבלת החלטות בעסק המשפחתי וחלקם יצרו משקעים מרים שהיה קשה להיפטר מהם.

 ז. בן או בת שביקשו לעזוב את העבודה בעסק המשפחתי לא נחשבו אצלנו ל"כשלון", לא שלנו ולא שלהם. כיבדנו את זכותם לבחור לעצמם אורח חיים אחר וגם עזרנו להם להשתלב ולהצליח בפיתוח הקריירה שלהם ככל יכולתנו. לפעמים היה לנו קל יותר להיפרד מבן או בת משפחה שעבדו בעסק המשפחתי ופרשו לדרכם העצמאית מאשר להיפרד מאח או בן זוג שהחליטו לעזוב את העסק המשפחתי עקב חילוקי דעות בלתי פוסקים.

 ח. היו יועצים שאמרו לנו שחייבים להפריד את ענייני העסק מענייני המשפחה אבל מעולם לא ידענו איך לעשות זאת. זה לא ממש התאים לאופי שלנו ולמציאות בה חיינו. נאלצנו ללמוד איך לאזן מתחים במשפחה שהשפיעו לרעה על העסק ולמתן מתחים בעסק שהשפיעו לרעה על המשפחה. לצערנו, לא תמיד הצלחנו בכך.

 ט. הסטטיסטיקה של עסקים משפחתיים לימדה אותנו שעסק משפחתי שהתפתח יפה בדור הזה לא בהכרח ישגשג ויתקיים בדור הבא. התרגלנו לרעיון שהעסק המשפחתי לא יישאר בהכרח בידי משפחתנו לדורות והרי הוא גם לא מסוגל לפרנס את צרכי כל המשפחה ההולכת וגדלה. למרות הקשר הרגשי העמוק לעסק שהקמנו ביזע ועמל רב שקלנו למכור או לפצל אותו כדי לאפשר לבני המשפחה שעבדו בו להתפתח לכיוונים שונים ונפרדים. המחשבה הזו הייתה קשה לנו מאוד.

 י. חשבנו שהורשת העסק המשפחתי ליורשינו בצוואה סודית תמנע מחלוקת מיותרת בחיינו אך גם עלולה לגרום אכזבות וסערות לאחר מותנו. מאידך, לא רצינו לפתוח את הנושא לדיון בחיינו מחשש שזה עלול לטלטל לשווא את העסק והמשפחה. בכל מקרה, לא היינו בטוחים שיחסי העבודה בעסק המשפחתי, עליהם ניסינו תמיד לשמור בכל כוחנו, יתאפשרו ויתקיימו היטב גם בדור הבא.

 יא. עסק משפחתי שיסודו באחווה לפעמים סופו מריבה ולא רק אצלנו. קדמו למריבות המשפחתיות שלנו אלפי שנים קודם לכן מריבות קין והבל, אברהם ולוט, יצחק וישמעאל, יעקב ועשיו יוסף ואחיו ועוד רבים אחרים - עם עסק משפחתי או בלעדיו. זה מעולם לא ניחם אותנו.

 יב. פירוק השותפות בעסק המשפחתי היה רגע של שברון לב לרבים מאיתנו אבל גם רגע של הקלה מסוימת והשכמה הכרחית למציאות אחרת ואופקים חדשים - אישיים ועסקיים.

 הכותב הינו יועץ לניהול, מאמן עסקי ומגשר המתמחה בליווי עסקים משפחתיים, מנהל חברת הדרכה יוצרת פיתוח ארגוני בע"מ ( 1994 ) המציעה תכנית גישור ייחודית לעסקים משפחתיים. 

כל הזכויות שמורות © 

המידע במאמר הוא כללי בלבד ואינו מהווה בשום אופן יעוץ מקצועי או תחליף לייעוץ מקצועי. 

לאלי .B.A בכלכלה,.M.A בתקשורת עם לימודי התנהגות ארגונית בבית הספר למנהל עסקים מהאוניברסיטה העברית בירושלים בהצטיינות. .M.A במשפטים מאוניברסיטת בר אילן בהצטיינות. 
אלי הוא בעל הסמכה לגישור מאוניברסיטת תל אביב, הסמכה להדרכה ואימון קבוצתי ממכון Dale Carnegie הבינלאומי ובוגר קורס אימון אישי של CTI הבינלאומי. 

טלפון ישיר 050-7251251




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב