שתיית אלכוהול מרובה- שתיית הילולה- מסוכנת לעובר
מאז 1996 נהוג להשתמש במונח FASD ( Fetal Alcohol Spectrum Disorder) לתיאור קשת ההתבטאויות של השפעת האלכוהול על הילוד. בהתבטאות מלאה הספקטרום יכלול פגיעה במוח, לב, גפיים, עיניים, פה ושיניים, אוזניים, ואברי המין. בנוסף תהינה בעיות גדילה, התפתחות, למידה והתנהגות.
פחות מ 10% מהילדים הפגועים בתסמונת המלאה יחיו חיים עצמאיים, כל היתר יזדקקו לעזרה ותמיכה במידה זו או אחרת.
מחקרים חדשים שמים דגש על "שתית הילולה" - binge drinking - מעל 5 מנות אלכוהול באירוע
אחד, כגורם סיכון ל FASD גם ללא צריכת אלכוהול קבועה. בארה"ב 12% מהנשים בגיל הפוריות שותות שתית הילולה והנתון נמצא במגמת עליה. בישראל 40% מהנשים נוהגות לשתות אלכוהול, ו 4% מהן שותות שתית הילולה. למרות שהנתונים דומים לאלה מהעולם, שיעור הילדים המאובחנים בתסמונת FAS או בהתבטאות כלשהי של הספקטרום FASD הוא אפסי. בעבודת מחקר שנעשתה לאחרונה במרכז שניידר לרפואת ילדים, נבדקו הידע והמודעות בקרב אנשי מקצוע בכירים בישראל, והסתבר שרוב אנשי המקצוע אינם בקיאים דיים בהכרת התסמונת ורק חלקם הקטן פגש ילדים הלוקים בתסמונת. על מנת לאבחן תינוק לאחר לידתו כסובל מתסמונת אלכוהול עוברי יש צורך בניסיון רב. רוב הסימנים אינם ספציפיים לתסמונת, ולכן רק אם יש מידע קודם על חשיפה לאלכוהול במהלך ההריון המלאכה קלה יותר. כתוצאה מכך, במדינות בהן המודעות לתסמונת נמוכה, כמו בישראל, ילדים אלה אינם מאובחנים כראוי וכתוצאה מכך אינם זוכים לטיפול מתאים ומשפחתם אינה מקבלת הדרכה מתאימה להריונות העתידיים.
מתוך מחקר "מודעות נשים בישראל והמידע שבידיהן באשר לשתיית אלכוהול בזמן ההריון" של ד"ר יהודה סנצקי, ד"ר דב ענבר ופרופ' אבינועם שופר- המכון להתפתחות ולשיקום הילד והמרפאה לנוירולוגיה של הילד, מרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל ובית הספר לרפואה ע"ש סאקלר, אוניברסיטת תל-אביב. אחראית מחקר מטעם הרשות: ד"ר רחל בר-המבורגר מדענית ראשית, הרשות למלחמה בסמים ואלכוהול.
אלכוהול הוא סם - מתוך חוברת "האמת על הסמים" של "עולם ללא סמים"
הוא נמצא בקטגוריית המדכאים, כלומר הוא מאט תפקודים חיוניים. הוא גורם לדיבור כבד, תנועות לא יציבות, הפרעה בקליטות חושיות וחוסר יכולת להגיב במהירות. באשר להשפעתו על השכל, ניתן להבין אותו בצורה הטובה ביותר כסם שמפחית את יכולתו של האדם לחשוב באופן רציונלי ומעוות את כושר השיפוט שלו. למרות שהוא מקוטלג כמדכא, כמות האלכוהול שנצרך קובעת את סוג השפעה. רוב האנשים שותים כדי לקבל את ההשפעה המעוררת, כמו בירה או כוס יין ששותים אותם כדי "להשתחרר". אבל אם האדם שותה כמות שהיא גדולה מזו שהגוף יכול להשתלט עליה הוא חווה אז את ההשפעות המדכאות של אלכוהול. הוא מתחיל להרגיש "טיפש" או לאבד קואורדינציה ושליטה. מנת יתר של אלכוהול גורמת להשפעות אפילו יותר מדכאות (חוסר יכולת להרגיש כאב, הרעלה שבה הגוף מקיא את הרעל, ולבסוף חוסר הכרה, או גרוע יותר, תרדמת או מוות כתוצאה ממנת יתר רעילה ביותר). תגובות אלה תלויות בכמות האלכוהול ששותים ובמהירות שבה שותים אותו.
שינוי בחשיבה כלפי אלכוהול
השפעות לטווח קצר
השפעותיו של אלכוהול תלויות בכמות השתייה ובמצבו הגופני של האדם, וכוללות:
- קשיים בדיבור
- ישנוניות
- הקאות
- שלשולים
- כאבי בטן
- כאבי ראש
- קשיי נשימה
- עיוותים בראיה ובשמיעה
- שיפוט לקוי
- פגיעה בתפיסה החושית ובקואורדינציה
- איבוד הכרה
- אנמיה (אובדן של כדוריות דם אדומות)
- תרדמת
- איבודי זכרון (פרקי זמן של אובדן זיכרון בהם השותה אינו זוכר את האירועים שקרו לו בזמן שהוא היה תחת השפעת האלכוהול)
שתיה הוללת ושימוש כרוני באלכוהול קשורים גם לבעיות בריאותיות רבות, כגון:
- פציעות בשוגג, כמו תאונות דרכים, נפילות, כוויות, טביעות
- פציעות בכוונה תחילה כמו פציעות מנשק חם, תקיפות מיניות, אלימות במשפחה
- עלייה במקרים של פציעות בזמן העבודה וירידה בפרודוקטיביות
- עלייה בבעיות משפחתיות, הרס מערכות יחסים
- הרעלת אלכוהול
- לחץ דם גבוה, שבץ ומחלות לב אחרות
- מחלות כבד
- נזק עצבי
- תפקוד מיני לקוי
- נזק מוחי בלתי הפיך
- מחסור בויטמין 1B שיכול לגרום להפרעה שמתבטאת באמנזיה, אפאתיה ובלבול.
- כיבים (אולקוס)
- גסטריטיס (דלקת של דופן הקיבה)
- תת-תזונה
- סרטן הפה והגרון
"ההתמכרות שלי הלכה והחמירה, ולפני ששמתי לב לכך, התחלתי לשתות גם בבקרים וגם אחר-הצהריים.
החלטתי להפסיק לשתות. שכבתי ער רוב אותו הלילה, ובצהריים של יום המחרת כל עצם בגופי כאבה. בפאניקה היסטרית מזגתי לעצמי כוס מלאה של ג'ין. ידיי רעדו כל כך עד ששפכתי חצי מהבקבוק. בזמן ששתיתי את הג'ין הרגשתי את הסבל הולך ופוחת. אז סוף סוף הבנתי את האמת הנוראה: הייתי מכור. לא הייתי מסוגל להפסיק."
– פיי
המתנדבים של "עולם ללא סמים" פועלים על מנת להביא את "האמת על הסמים והאלכוהול" אל בני הנוער, בכל מקום שבו הם נמצאים. הארגון, אשר הוקם על ידי ארגון הסיינטולוגיה, כאחד מבין מגוון הפעילויות לשיפור חברתי שהתנועה יזמה, עובד עם בני נוער, הורים, מחנכים, ארגוני מתנדבים אחרים ועם כל מי שיש לו רצון לעזור לאנשים לנהל חיים נקיים משימוש בסמים. notodrugs@drugfreeisrael.org כתובת למשלוח דואר : אילת מליס כהן, מסדה 36 חיפה 33075 © כל הזכויות שמורות ל"עולם ללא סמים"- Foundation for a Drug-Free World