אחת הסיבות שוטרינרים תמיד מתריעים בנושא חשיבות העיקור הנה דלקת רחם....
...מה זה בכלל?
...למה שיהיה את זה לכלבה שלי?
...איך נידבקים / חולים בזה?
...הכי חשוב - איך נימנעים מזה?
...על כל אלו ועוד אנסה לענות כאן ?
באופן כללי ישנם ארבעה סוגים של דלקת רחם אך מבחינתנו אין הבדל משמעותי בינהן מכיון שאם ראינו סימנים אצל הכלבה המצביעים על דלקת רחם (מכל סוג שהוא) - סדר הפעולות אותן יש וחשוב לבצע זהה!
קצת רקע:
בשלב היחום ישנו גוף צהוב (כך הוא נקרא) אשר מפריש הורמון פרוגסטרון באופן אקטיבי, הורמון זה גורם בין השאר לעליה בהפרשה מבלוטות הרחם ולעיכוב בכיווצו, כך ככל שהכלבה עוברת יותר יחומים - גופה חשוף ליותר פרוגסטרון והסיכוי ללקות בדלקת רחם עולה עם הגיל והזמן (כמו שניתן להבין - מדובר לרב בדלקת אשר איננה מגורם חיצוני חיידקי או ויראלי).
יחד עם זאת - אותו הורמון (פרוגסטרון) מעלה רגישות לזיהום חיידקי משני ע"י עיכוב תגובת התאים הלבנים בגוף (המערכת החיסונית) ובכך בעצם מגביר את הסיכוי לדלקת חיידקית משנית ברחם.
המחלה עצמה:
לרב ניתן לראות סימנים קלינים כ 8-12 שבועות אחרי היחום אך אין המספר מחייב ולא כל הכלבות "קראו את הספר"
הכלבה לרב תראה סימנים של חוסר רצון לאכול, דכאון, לעתים הקאות ושלשולים אך במקביל תמשיך לשתות כרגיל ואולי לעתים אפילו יותר מהרגיל.
לעתים ניתן לראות הפרשות מאיבר המין אך שוב אין זה מחייב מכיון שיש "דלקת רחם פתוחה" מה שמכוון לצוואר הרחם הפתוח ולכן ההפרשות יכולות לצאת מן הרחם או "דלקת רחם סגורה" אשר בה צוואר הרחם מכווץ וסגור כך שאינו מאפשר יציאת נוזלים, דלקת רחם מהסוג השני לרב קשה ומסוכנת יותר.
• בחתולות - מדובר ביחום "מושרה" והסימנים לרב יהיו כ 4 שבועות לאחריו (שוב..גם כאן לא כולן "קראו את הספר...")
איך הוטרינר יאבחן ?
ניתן לאבחן דלקת רחם ע"י היסטוריה רפואית וסימנים קלינים אך מכיון שהטיפול המומלץ הנו כירורגי מומלץ לאבחן באופן סופי וודאי ע"י בדיקת דם ובדיקת אולטרסאונד או צילום רנטגן.
הטיפול כאמור באופן גורף הנו כירורגי !
יש לייצב את מצבה הסיסטמי (כללי) של הכלבה לפני הניתוח באם וכמה שניתן ובניתוח להסיר את הרחם ואת השחלות (יצרניות הורמון הפרוגסטרון).
מדובר בניתוח אשר אינו נטול סיבוכים והנ"ל עלולים להיות לא פשוטים כלל ואף מסכני חיים, קריעת הרחם ושפיכת תוכנו המודלק לחלל הבטן, דימומים שונים, זיהום כלל גופי (ספסיס) ...כל אלו ואחרים הנם רק חלק מהסיבוכים האפשריים ולכן כמו שניתן להבין מומלץ למנוע מצב זה מראש !!
איך מונעים?
התשובה פשוטה - עיקור ! עיקור! עיקור!
עיקור הנה אותה פרוצדורה כירורגית (הסרת הרחם והשחלות) אך כאשר מתבצעת בכלבה צעירה ובריאה - רמת הסיכויים לסיבוכים קטנה בהרבה, כמו גם שמדובר בסיבה אחת מיניי רבות לעיקור ככלל.
***במקרים מסוימים ניתן לטפל בדלקת רחם תרופתית ולא כירורגית אך קיים סיכוי גבוה לחזרתיות ומומלץ באם מחליטים לפעול כך (כמובן רק בהמלצת הוטרינר המטפל) לזווג במהלך היחום הראשון לאחר הטיפול.
בברכת רפואה שלמה,
ד"ר גלית רובין
בכל שאלה, נשמח לעזור
מרכז רפואי וטרינרי - גן יבנה
08-8673331
חרום: 050-9933000
** כל הזכויות שמורות לכותבת המאמר - ד"ר גלית רובין
http://www.facebook.com/note.php?note_id=10150131323512527
בכל שאלה, נשמח לעזור ולענות
מרכז רפואי וטרינרי - גן יבנה
vet4pet.co.il
ד"ר גלית רובין
08-8673331