כמי שעוסק בתיקון מחשבים בחיפה (בעיקר אצל לקוחות פרטיים) אני נתקל לעתים קרובות בבעיות שניתן היה למנוע אותן / להמעיט מחומרתן בפעולות בסיסיות של תחזוקה שוטפת. חלק מפעולות אלה יכול כל משתמש לעשות בקלות; אחרות דורשות היכרות לעומק עם המחשב - או הזמנת טכנאי. הנה כמה דוגמאות:
גיבוי - חשוב מאוד לדאוג לגיבוי סדיר של החומר האישי במחשב.
אם מדובר בקבצים קטנים, המשתמש יכול לשלוח אותם לעצמו בדואר אלקטרוני כקבצים מצורפים. לצורך זה יש לבחור בשירות דואר (למשל: Gmail, וואלה, Hotmail, Yahoo) שבו נשמרים האימיילים ברשת האינטרנט ונגישים מכל מחשב, ולא בשירות שבו הם נשמרים במחשב שלכם והולכים לאיבוד במקרה של תקלה רצינית. קבצים גדולים יותר אפשר לשמור בזיכרון נייד (Disk-on-Key), לצרוב על תקליטור (CD), או להסתייע בדיסק גיבוי חיצוני. יש חברות שמספקות בתשלום סביר שירות של גיבוי אוטומטי דרך האינטרנט.
כיבוי - גם למי שלא נוהג לכבות את המחשב בסיום השימוש, מומלץ לעשות זאת מפעם לפעם. הכיבוי מרוקן את הזיכרון הפנימי משאריות של תוכנות שהצטברו בו, מפסיק תהליכים שרצים ברקע, שומר את השינויים בהגדרות, וכללית משפר את פעולת המחשב.
ניקוי המקלדת - המקלדת צוברת אבק ופירורים. כדי שתמשיך לעבוד ללא תקלות, כדאי לנקות אותה אחת לכמה שבועות - בעדינות - באמצעות מטלית לחה ושואב אבק או ניעור כשהיא הפוכה (והמחשב מכובה, כמובן). פעולה זו חשובה במיוחד במחשבים ניידים, שבהם כל רכיבי המחשב נמצאים בעצם מתחת למקלדת.
הגנה מפני נחשולי מתח ואובדן נתונים בעת הפסקת חשמל - פתרון עקרוני לבעיה הוא רכישת מערכת אל-פסק (UPS). מערכת כזו מגינה על המחשב מפני נחשולי מתח והפסקות חשמל של כמה שניות. במצב של הפסקת חשמל ארוכה יותר, מתאפשרת סגירה ושמירה של מסמכים פתוחים בצורה מסודרת. קיים בשוק גם מתקן זול יותר להגנה מפני נחשולי מתח, שמחברים אותו בין השקע בקיר לכבל החשמל של המחשב.
בכל מקרה של סערת ברקים מומלץ לנתק מהחשמל - ולא רק לכבות - את המחשב והמכשירים הנלווים (מסך, מודם, ראוטר, מדפסת וכו').
הגברת מהירות העבודה - המחשב עובד לאט? לפעמים ניתן להמריץ אותו באמצעות ביטול ההפעלה האוטומטית של תוכניות: בתחתית המסך, ליד השעון, אפשר לראות סמלים של תוכניות שעולות אוטומטית עם הדלקת המחשב. אם יש ביניהן תוכניות שלא נמצאות בשימוש כל הזמן, כדאי לנסות לבטל בהגדרות שלהן את הוראת ההפעלה האוטומטית, ולהפעיל אותן רק בעת הצורך. פעולה זו תקל את אתחול המחשב ותפקודו השוטף.
ניקוי פנימי של המחשב (לא מומלץ לעשות בעצמכם) - כמו המקלדת, גם פנים המחשב צובר בהדרגה אבק רב. תוצאה אפשרית היא סתימת גוף הקירור של "לב" המחשב (ה-CPU), ותופעות כמו רעש מוגבר של המאוורר, התחממות-יתר וכיבוי עצמי של המחשב. הרחקת האבק נעשית באמצעות מפוח, ובמקרה הצורך גם מפרקים את גוף הקירור, מנקים אותו ומורחים עליו משחה ייעודית.
עבודה נעימה!
[המאמר נועד לספק מידע כללי בלבד למשתמשי מחשב]
עודד אנגל, טכנאי ומדריך מחשבים בחיפה, טל' 052-8402765