האביב כבר כאן ואיתו באה האלרגיה של עונת המעבר. האם ניתן למנוע את התגובות האלרגיות? האם מי שסובל כבר שנים מאלרגיה עונתית יכול ללמוד להתמודד עם התופעות ללא סבל ותרופות? אתן כאן כמה הסברים כלליים איך למנוע את הופעת האלרגיה ומה עושים כשהאלרגיה כבר כאן.
אלרגיה מוגדרת כתופעה של רגישות יתר של מערכת החיסון כנגד גורם זר הנקרא אלרגן.
האלרגנים העיקריים של עונות מעבר יכולים להיות האבקנים של הפרחים הנישאים באוויר וקרדית הבית (ייצור מקרוסקופי שחי בתנאי לחות ואבק).
האלרגנים חודרים לדרכי הנשימה ומעוררים תגובות לא נעימות כגון עיטושים בלתי פוסקים, נזלת, שיעול, אסטמה, גירודים, ודמע.
בדף זה אתייחס רק לאלרגיה המערבת את מערכת הנשימה למרות שיש אלרגיות המתבטאות בעור ובבעיות עיכול.
ישנן כמה דרכים טבעיות שכדאי בעזרתן לחזק את הגוף ולמנוע את ההתקפים.
חשוב להתייעץ קודם עם הרבליסט או תזונאי טבעי/נטורופת שכן לכל אחד מתאימים צמחים מסוימים, תזונה ותוספים מסוימים וטכניקות מגע שונות.
מומלץ לחזק את המערכת החיסונית אשר בזמן אלרגיה מגיבה ברגישות יתר לגורמים האלרגניים ואת מערכת הנשימה שמגיבה לאלרגיה
חיזוק מערכת החיסון:
- יש מגוון רחב של צמחי מרפא המחזקים את מערכת החיסון. בין הצמחים המומלצים: אכיניצאה, אסטרגלוס, ויטניה, ג'ינסנג סיבירי, אוניה דה גאטו, פטריית ריישי ועוד
- פעילות גופנית – ממריצה את הדם ומשפרת את תפקוד מערכת החיסון והנשימה
- הורדת רמות מתח – לחץ ומתח מחלישים את מערכת החיסון
- תזונה מחזקת למערכת החיסון: דגנים מלאים(שיפון, חיטה מלאה, כוסמין, אורז מלא, קינואה, כוסמת....), קטניות (עדשים,חומוס, פול, סויה), ירקות טריים/מוקפצים, פירות ובעיקר פירות הדר העשירים בויטמין C , נבטים ונבטוטים, אגוזים וזרעים.
מומלץ לאכול מרקים שיש בהם גם נוזלים וגם ויטמינים, שום שהוא כידוע האנטיביוטיקה של
הטבע וירקות ירוקים אורגניים המחזקים אף הם את מערכת החיסון ויש בהם נוגדי חימצון.
- פרוביוטיקה – החיידקים ה"טובים" תומכים בפעילות מערכת החיסון
חיזוק מערכת הנשימה:
- צמחים רבים עוזרים להגן על מערכת הנשימה. כמה דוגמאות לצמחים
צמחים נוגדי אלרגיה: יופרזיה, קמומיל, סקוטלריה ביקלנסיס, סירפד ועוד.
מחזקי ריריות מערכת הנשימה: יופרזיה, סולידגו,ברבריס ועוד
צמחים מחטאים, נוגדי בקטריות ווירוסים: תימין, שומר, מליסה, מנטה, ג'ינג'ר ועוד.
- מומלץ להימנע ממזונות הידועים כמעוררי תגובה אלרגית (חלב, חיטה, ביצים וכדומה)
- מומלץ להימנע ממזונות הידועים כמחלישי מערכת החיסון מגבירי ליחה: קמח לבן, סוכר לבן, מוצרי חלב פרה, מזון מעובד, צבעי מאכל....
טיפול דרך הגוף:
חשוב לזהות את הגורם הרגשי ולעבוד עליו. לפי שיטת גרינברג אלרגיות קשורות לכבד וטחול האחראיים על כעס ואשמה. האזור שלהם בגוף הוא אזור הצלעות. מניסיוני, עבודה במגע על האזור הזה והתמודדות עם הרגשות העולים, משפרת את מצב האלרגיות בצורה מרשימה.
ומה עושים כשהאלרגיה כבר כאן?
צמחי מרפא רבים עוזרים לייבוש הליחה, להוצאת הליחה והרגעת השיעול, לתמיכה בריריות מערכת הנשימה, ולהרגעה מבחינה נפשית. אפשר לקחת את הצמחים בצורה של מיצוי אלכוהולי או בחליטות. דוגמא לחליטה: סמבוק שחור, סקוטלריה וסירפד.
חשוב לצרוך תזונה אנטי דלקתית שכן באלרגיה ישנו מצב דלקתי בדרכי הנשימה. להימנע ממוצרים מהחי כגון בשר, גבינות, חמאה ולצרוך יותר דגי ים צפוני המכילים אומגה 3 (כמו סלמון), ומזונות המכילים אומגה 6 כגון טחינה, אבוקדו, שמן זית וקנולה מכבישה קרה.
מומלץ לצרוך הרבה ירקות ופירות העשירים בויטמינים ומינראלים, בעיקר ויטמין C אבץ ומגנזיום.
לסיכום: ישנם פתרונות טבעיים רבים ומגוונים התמודדות עם אלרגיה עונתית.
באופן כללי חשוב לצרוך תזונה טבעית ללא קמח וסוכר לבן, להמעיט במוצרי חלב ולצרוך מזונות עשירים בויטמינים ומינראלים המחזקים את הגוף. בעזרת תמיכה מקצועית אפשר להשלים את הטיפול עם צמחי מרפא ומגע מותאם.
אביב נעים ורגוע לכולם.