הפרעות הנגרמות כתוצאה מהשימוש בסם
קבוצה אבחונית זו כוללת את התופעות הבאות: הרעלה שמאופיינת על ידי הפרעות בתפיסה, בערנות, בהתנהגות הפסיכומוטורית, בקשב, בחשיבה ובשיפוט, ובהתנהגות הבינאישית; הזיות (דליריום), שיכחה (אמנסיה), פסיכוזה, הפרעות במצב הרוח (דיכאון ו/או מאניה), ניסיונות התאבדות; התקפי חרדה ופאניקה, הפרעות בשינה, הפרעות בתפקוד המיני.
גישת ה-DSM שונה במקצת ממיון התופעות הפסיכיאטריות שגובש בעבר על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO) המכונה ICD-10. מיון זה מבחין בין בני אדם המגלים תלות בסם (Drug dependence) ואחרים הסובלים מהתמכרות (Addiction). התלות בסם מתבטאת בשני ממדים עיקריים: תלות גופנית ותלות נפשית. התלות הגופנית היא מצב שבו הסתגל הגוף לנוכחותו של הסם, ובמקרים מסוימים מתקשה האורגניזם לתפקד ללא נוכחותו של הסם במערכת. אחד הביטויים לתלות הגופנית הוא התפתחות הסבילות לסם, כלומר הגדלה עקבית של כמויות הסם שהאדם נזקק להם. אך הביטוי הדרמטי ביותר לתלות הפיזית מופיע בעת הפסקה פתאומית של השימוש בסם. במקרה זה מופיעות תופעות לוואי גופניות (ולעיתים אף נפשיות) הקרויות "תסמונת גמילה". עוצמתה של תסמונת הגמילה נעה מאי-נוחות גופנית קלה הכוללת תופעות כמו כאבים, הקאות, התכווצויות שרירים ועוויתות, ועד אובדן הכרה ולפעמים אף מוות - לפי סוג הסם שבשימוש ומידת התלות בו.
התלות הנפשית מוצאת את ביטויה בהתפתחות דפוסים של התנהגות כפייתית – הרגלית הנגרמת משימוש חוזר ונשנה בסם ונובעת מרצון כפייתי לחזק את עוצמתה של החוויה הדועכת ולהפחית את עוצמת החרדה המתעוררת מהחשש שמא לא ימצא די סם. ככל שעוצמתה של החרדה עולה כן יקדים האדם להשתמש בסם באופן "המונע" את מצב החרדה; הממד ההתנהגותי מתבטא בהתפתחות דפוס התנהגות כפייתי המכוון להשגת הסם ולשימוש חוזר ונישנה בו.
ההתמכרות לסם הינה מושג המבטא שלב מתקדם בהתפתחות התלות – מצב של הרעלה כרונית כתוצאה משימוש חוזר ונשנה בסם. המצב מאופיין בדרך כלל בצורך נפשי חזק וכפייתי להשתמש בסם באופן חוזר ונשנה; בנטייה להגדיל את הכמויות הנצרכות של החומר (בשל תופעת הסבילות) ובפיתוח תלות גופנית של האורגניזם בחומר, כאשר מניעת החומר מהאדם גורמת להופעת סימני גמילה (תסמונת הגמילה).
לסיכום: קיימת כיום הסכמה רחבה כי ההתמכרות לסמים הינה תוצר של כוחות תרבותיים-חברתיים, נפשיים, התנהגותיים וביולוגיים. יתר על כן, המחקר העדכני מעריך כי ככל שההתמכרות חריפה יותר כך התרומה העיקרית לשימוש הכפייתי בסם היא של כוחות ביולוגיים-התנהגותיים ותרומתם של הגורמים התרבותיים והנפשיים משנית בלבד.
*
סמים הורסים יצירתיות
אחד השקרים בקשר לסמים הוא שהם עוזרים לאדם להיות יותר יצירתי. האמת היא די שונה.
אדם עצוב עלול להשתמש בסמים כדי להרגיש שמח, אבל זה לא עובד. סמים יכולים לשפר את מצב הרוח ולהביא את האדם למצב מזויף של שמחה, אבל כההשפעה פגה, הוא מתרסק למקום נמוך עוד יותר משהיה בו. וההתרסקות הרגשית נעשית גרועה יותר מפעם לפעם. בסופו של דבר, הסמים יהרסו לחלוטין את כל היצירתיות שיש לאדם.
"בכל הזמן שהייתי על סמים חשבתי שהייתה לי שליטה על חיי ושהלך לי טוב. אבל הרסתי את כל מה שבניתי ונלחמתי עבורו בחיי. ניתקתי את כל הקשרים שלי עם החברים שלא השתמשו בסמים ועם המשפחה שלי, אז לא היו לי חברים מלבד משתמשים בסמים. כל יום הסתובב סביב דבר אחד: התוכנית שלי להשיג את הכסף שהייתי צריך לסמים. הייתי עושה כל דבר אפשרי להשיג את האמפטמינים – זה היה הדבר היחידי בחיי". – פאט*נלקח מתוך האתר של הרשות למלחמה בסמים
המתנדבים של "עולם ללא סמים" פועלים על מנת להביא את "האמת על הסמים והאלכוהול" אל בני הנוער, בכל מקום שבו הם נמצאים. הארגון, אשר הוקם על ידי ארגון הסיינטולוגיה, כאחד מבין מגוון הפעילויות לשיפור חברתי שהתנועה יזמה, עובד עם בני נוער, הורים, מחנכים, ארגוני מתנדבים אחרים ועם כל מי שיש לו רצון לעזור לאנשים לנהל חיים נקיים משימוש בסמים.
notodrugs.yestodrugs@gmail.com
כתובת למשלוח דואר : אילת מליס כהן, מסדה 36 חיפה 33075
© כל הזכויות שמורות ל"עולם ללא סמים"- Foundation for a Drug-Free World