מתאמפטאמין הוא חומר בעל השפעה של מעורר מערכת העצבים המרכזית.
זהו חומר סיננטי קרוב מבחינה כימית לאמפטאמין, אלא שהשפעתו על מערכת העצבים המרכזית גדולה יותר מזו של אמפטאמין.
השפעתו האופורית דומה לזו של קוקאין אולם ממושכת יותר.
הוא נראה כאבקה גבישית לבנה, חסרת ריח בעלת טעם מריר, נמסה בקלות במים או אלכוהול.
כינויי רחוב רבים לו ביניהם: מט, ספייר, זיפ, קריסטי, קרנק. בצורתו הנקייה כמתאמפטאמין הידרוכלורי, מכונה בשם "קרח" ICE , קריסטל, קוורץ או " L.A. ". משתמשים בו בעישון, בהזרקה תוך ורידית בשאיפה או בליעה. בארץ נפוץ הסוג הנוזלי שמכונה G או "דוקטור G".
כמויות קטנות של מתאמפטאמין יכולות לגרום לתחושת אופוריה (חזקה במיוחד לאחר הזרקה או עישון ומתחילה כבר לאחר 5 עד 10 שניות. הסנפה גורמת לתחושת אופוריה לאחר 5-3 דקות ובליעה לאחר 20-15 דקות) לעירנות מוגברת, עלייה בפעילות גופנית, ירידה בתיאבון, תנועות לא רצוניות, בלבול, רעד, חרדה, תוקפנות, עלייה בחום הגוף, עוויתות (קונבולסיות) – שתי התופעות האחרונות יכולות לגרום למוות. משפיע על המערכת של הלב וכלי הדם, ולכן מרגישים המשתמשים לפעמים כאב בחזה, מתיחות יתר ולפעמים בגלל השפעת זו יכולה להיות התמוטטות ומוות.
*
מטאמפטמין אינו סם חדש, למרות שהוא הפך לחזק יותר בשנים האחרונות מכיוון שטכניקות הייצור שלו התפתחו.
אמפטמין נוצר בפעם הראשונה בשנת 1887 בגרמניה ומטאמפטמין, שהינו חזק יותר וקל יותר להכנה, פותח ביפן בשנת 1919. האבקה הגבישית הייתה מתמוססת במים, דבר שהפך אותה למועמדת מושלמת להזרקה.
המטאמפטמין הוכנס לשימוש נרחב במהלך מלחמת-העולם השנייה, כאשר שני הצדדים השתמשו בו כדי לשמור את החיילים שלהם ערים. מנות גדולות ניתנו לטייסי הקמיקזה היפנים לפני שיצאו למשימות ההתאבדות שלהם. ולאחר המלחמה, שימוש במטאמפטמין באמצעות הזרקה הגיע לממדי מגפה כאשר המלאי שהצבא אחסן הפך לזמין לציבור היפני.
בשנות ה-50, מטאמפטמין ניתן במרשם בתור חומר שמסייע לדיאטה וכחומר נוגד דיכאון. בתור סם שקל להשיגו, הוא היה בשימוש כסם ממריץ לא רפואי על-ידי סטודנטים במכללות, נהגי משאיות וספורטאים, והשימוש בסם התפשט.
המתכונת הזאת השתנתה באופן דרמטי בשנות ה-60 עם העלייה של הזמינות של מטאמפטמין מוזרק, שהגבירה את השימוש.
לאחר מכן, ב-1970, ממשלת ארה"ב הכריזה עליו כלא חוקי לרוב השימושים. לאחר מכן, כנופיות רוכבי אופנועים אמריקאים שלטו ברוב הייצור וההפצה של הסם. רוב המשתמשים בזמן ההוא חיו בקהילות כפריות ולא יכלו להרשות לעצמם את הקוקאין היקר יותר.
בשנות ה-90, ארגונים מקסיקנים לסחר בסמים הקימו מעבדות גדולות בקליפורניה. בזמן שהמעבדות הגדולות האלה היו מסוגלות לייצר 23 ק"ג של החומר בסוף שבוע יחיד, מעבדות פרטיות קטנות יותר צצו במטבחים ובדירות, ומכאן הסם קיבל את אחד מכינוייו "stove top" (על הכיריים). משם הסם התפשט לאורכה של ארצות-הברית ולתוך אירופה, דרך צ'כיה. כיום, רוב הסמים שזמינים באסיה מיוצרים בתאילנד, במיאנמר ובסין.
*נלקח מתוך האתר של הרשות למלחמה בסמים
המתנדבים של "עולם ללא סמים" פועלים על מנת להביא את "האמת על הסמים והאלכוהול" אל בני הנוער, בכל מקום שבו הם נמצאים. הארגון, אשר הוקם על ידי ארגון הסיינטולוגיה, כאחד מבין מגוון הפעילויות לשיפור חברתי שהתנועה יזמה, עובד עם בני נוער, הורים, מחנכים, ארגוני מתנדבים אחרים ועם כל מי שיש לו רצון לעזור לאנשים לנהל חיים נקיים משימוש בסמים.
notodrugs.yestodrugs@gmail.com
כתובת למשלוח דואר : אילת מליס כהן, מסדה 36 חיפה 33075
© כל הזכויות שמורות ל"עולם ללא סמים"- Foundation for a Drug-Free World