חומר דומה למתאמפטאמין הוא אקסטזי ( M.D.M.A ) שניהם יכולים לגרום לנזק מוחי. אקסטזי דומה במבנהו למתאמפטאמין ולחומר מעורר ההזיות מסקלין (מצוי בקטוסים). משמו הכימי המלא 3,4-methylenedioxy-N-methylamphetamine אפשר להיווכח במרכיב המתאמפטאמין בתוכו. אקסטזי דומה לשני החומרים הכימיים הסינטטיים MDA ( methylenedioxyamphetamine ) ומתאמפטאמין ושניהם יכולים לגרום נזק מוחי. MDA הוא חומר המוצא של MDMA . הוא חומר דמוי אמפטאמין וגם הוא בין החומרים שמשתמשים בהם לרעה. MDA כמו אקסטזי הורס תאי עצב שהמעביר העצבי (נירוטרנסמיטור) שלהם הוא הסרוטונין. לסרוטונין יש השפעה על אגרסיביות, פעילות מינית, שינה, רגישות לכאב – לכן קרוב לוודאי שהשפעות אלו של הסרוטונין הן בבסיס הסיבה לשימוש לרעה ב – MDA או בחומרים אחרים שמשפיעים על מערכת זו, כמו אקסטזי.
למתאמפטאמין יש השפעה על מתווך כימי נוסף במוח – על דופאמין – הוא גורם לניוון של תאי עצב המכילים דופאמין. נזק זה הוא הסיבה להפרעות המוטוריות שנצפות במחלת הפרקינסון. למרות שנזק זה אולי לא יופיע מיד, מדענים מאמינים שעם השנים (זקנה) יופיעו אצל המשתמשים בחומר סימני פרקינסון. תסמינים אלו מתחילים בחוסר קאורדינציה ורעד ויכולים להסתיים בשיתוק.
המחקר כיום בודק את השפעות נזקי האקסטזי בהיבט של השפעות שני מעבירים מסרים עצביים במוח – סרוטונין ודופאמין.
כל החומרים שלעיל אסורים על פי כל ההוראות של פקודת הסמים המסוכנים. מתאמפטאמין מצוי בתוספת הראשונה, חלק ב' סימן ב' 3. MDA בחלק א' סימן ב' 13 ג' ו MDMA בחלק א' סימן ב' 13ב'.
*
מידע מדעי
"אקסטזי הפך אותי למשוגעת. יום אחד נגסתי בזכוכית, ממש כמו שהייתי נוגסת בתפוח. הייתי חייבת שהפה שלי יתמלא בשברי זכוכית כדי שאבין מה קורה לי. בפעם אחרת, קרעתי סמרטוטים עם השיניים במשך שעה". – אן
מספר עצום של מחקרים נערכו על אקסטזי. הם מראים את הדברים הבאים:
- שימוש באקסטזי עלול לגרום לפגיעה בכבד, כמו במקרה של ילדה בת 14 שמתה בגלל זה, למרות ניסיונם של הרופאים להציל אותה על-ידי השתלת כבד.
- לפעמים אקסטזי מעורב עם חומרים כגון רעל עכברים.
- אנשים צעירים מתו מהתייבשות, תשישות והתקף לב כתוצאה מלקיחת מנת יתר של אקסטזי.
- אקסטזי יכול לגרום לנזק לכליות, לכבד ולמוח, כולל נזקים ארוכי טווח לרקמות המוח.
- אפילו כמות קטנה של אקסטזי יכולה להיות מספיק רעילה כדי להרעיל את מערכת העצבים ולגרום לנזק בלתי הפיך.
התדמית ה-"חיובית" שיש לסמים מגיעה ברובה מכך שמציגים אותם באור נוצץ בסרטים ובמוזיקה.
כשחומר חדש מגיע לשוק, רק לעיתים רחוקות הוא נחשב כמסוכן, הרבה אחרי שהנזק הופך לברור. כשזה קורה הנזק כבר נעשה, והרעיון הכוזב שהסם הוא "לא מזיק" כבר מקובל באופן נרחב.
גם סביב אקסטזי היו תיאורים מוגזמים. כפי שאדם אחד שמתמצא בתקשורת אמר "זה כאילו שאיזה קוסם שיווקי המציא איזה מסע פרסום עבורו".
*נלקח מתוך האתר של הרשות למלחמה בסמים
המתנדבים של "עולם ללא סמים" פועלים על מנת להביא את "האמת על הסמים והאלכוהול" אל בני הנוער, בכל מקום שבו הם נמצאים. הארגון, אשר הוקם על ידי ארגון הסיינטולוגיה, כאחד מבין מגוון הפעילויות לשיפור חברתי שהתנועה יזמה, עובד עם בני נוער, הורים, מחנכים, ארגוני מתנדבים אחרים ועם כל מי שיש לו רצון לעזור לאנשים לנהל חיים נקיים משימוש בסמים.
notodrugs.yestodrugs@gmail.com
כתובת למשלוח דואר : אילת מליס כהן, מסדה 36 חיפה 33075
© כל הזכויות שמורות ל"עולם ללא סמים"- Foundation for a Drug-Free World