דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


טיפול בנחירות ודום נשימה בשינה 

מאת    [ 11/03/2011 ]

מילים במאמר: 480   [ נצפה 2196 פעמים ]

נחירות עזות יכולות להפוך למטרד קשה לבני הזוג ולשאר בני המשפחה של הסובלים מהתופעה. לעיתים נחירות מהוות גם סמן להפרעת נשימה חסימתית הנקראת תסמונת דום נשימה בשינה (Obstructive Sleep Apnea). בעיקרה תופעה זו נגרמת בשל היצרות וחסימה תכופה של דרכי הנשימה העליונות בזמן שינה ומובילה להפסקות נשימה מלאות או חלקיות שמסתיימות ביקיצה ובכך גורמת התופעה לפגיעה קשה במרקם השינה הנורמאלי.  אדם הסובל מהתסמונת בד"כ אינו זוכר הרבה, אך הגוף בהחלט כן. תסמונת זו פוגעת באיכות החיים של הסובלים ממנה ויכולה להוביל לעייפות קשה ובעקבותיה לתאונות דרכים.  בנוסף קיים סיכוי מוגבר ללקות במחלות לב, אירועים מוחים, יתר לחץ דם וירידה כללית במצב הנפשי.

גורמי הסיכון העיקריים לתסמונת נפוצה זו כוללים עודף משקל ומאפיינים אנטומים שונים. הדרך המקובלת לבדיקת המצאות והערכת חומרת התסמונת היא בדיקה לילית במעבדת שינה שכוללת קריטריונים שונים לקביעת החומרה שנקבעת בעיקר על פי ממוצע הפסקות הנשימה בשעה והירידה בריווי החמצן.

שינוי באורח החיים והורדה במשקל הם כלים משמעותיים להתמודדות עם הבעיה.

טיפולים עיקריים נוספים כוללים:

*CPAP - Continuous Positive Airway Pressure.  טיפול באמצעות מסכה המחוברת למפוח שמזרים אויר בלחץ חיובי משך שעות השינה. נחשב לפיתרון היעיל מכולם, עם כי ההיענות לטיפול זה אינה גבוהה.

* כירורגיה - מבוצעת ע"י רופאי א.א.ג ויעילה במקרים מסוימים של התכנות אנטומית. לעיתים משלבים פרוצדורות כירורגיות עם טיפול באמצעות התקן דנטאלי.

* התקן פה התקן דנטאלי - הולך וטופס תאוצה בשנים האחרונות

טיפול באמצעות התקן דנטאלי

קיימות מספר גישות,  הגישה המקובלת ביותר פועלת דרך  קידום הלסת התחתונה באמצעות מכשיר נשלף שמותאם במדויק למבנה השיניים ומורכב במשך שעות השינה. קידום הלסת התחתונה (על פי קריטריונים מסוימים ובצורה הדרגתית) מביא לקידום בסיס הלשון, למתיחת השרירים, להרחבת דרכי הנשימה העליונות,  ובסופו של דבר למעבר אויר חופשי יותר.

ההנחיות לטיפול באמצעות התקן דנטאלי על פי American academy of sleep medicine כוללות שימוש בהתקן במצב של נחירות בלבד או בתסמונת דום נשימה בשינה בדרגת חומרה קלה עד בינונית או במקרים קשים כאשר אדם אינו מסתגל לטיפול באמצעות CPAP.

אחוזי ההצלחה של הטיפול במכשיר משתנים כתלות בחומרת התסמונת, משקל לעומת הגובה, מאפיינים אנטומים שונים, מיומנות הרופא וסוג המכשיר. במקרים מסוימים ניתן לשלב את הטיפול באמצעות ההתקן עם פרוצדורות כירורגיות מתאימות על מנת להגביר את יעילותו.

תופעות הלוואי נחשבות ברובן קלות והפיכות וכוללות - שינויים אורתודונטים במנח השיניים, רגישות וכאבים באזור מפרקי הלסת ושרירי הלעיסה.

לטיפול יש לפנות לרופא שינים המתמחה בנושא, בעל ניסיון בסוגי הטיפולים השונים, בהתמודדות עם תופעות הלוואי השונות, בקשר עם רופאי א.א.ג ורופאי שינה.  יש צורך בהבנת התוויות הבעד והתוויות הנגד לטיפול ובהבנה כוללות של תחום רפואת השינה בדגש על תסמונת דום נשימה בשינה.

הטיפול באמצעות ההתקן הדנטאלי הינו טיפול שמרני יחסית, נחקר מאוד ובעל פוטנציאל גבוה מאוד. במקרים רבים זהו המוצא האחרון כאשר טיפולים אחרים לא נענו בחיוב או שלא הצליחו. המודעות לנושא זה שנמצא על קו התפר בין רפואה לרפואת שיניים הולכת וגדלה.

 

ד"ר ירון חביב DMD PhD , מומחה לרפואת הפה.  במחלקה לרפואת הפה, הדסה עין כרם


מטפל בנחירות ובתסמונת דום נישמה באמצעות התקן דנטלי אישי


מטפל בכאבים כרונים של הפנים והלסתות


טיפול שיניים בסיכון גבוה במסגרת בית חולים (הדסה)




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב