ביום 28 בפברואר 2011 נחתמה אמנה לביטחון סוציאלי בין ישראל לרומניה. אמנה זו עדיין אינה בתוקף עד שתאושרר על ידי שתי המדינות.
האמנה כוללת, בשלב זה, מניעת כפל דמי ביטוח לאומי וכן רציפות זכויות לגמלאות, בעיקר לזקנה ולשאירים.
מניעת כפל דמי ביטוח
בהעדר אמנה על תושבי ישראל המשתכרים בחו"ל בין כעצמאים ובין כשכירים בין אם המעביד תושב ישראל ובין אם הוא תושב חוץ, יחולו ככלל חבויות ביטוח לאומי הן בישראל והן במדינת ההשתכרות.
נוסף על כך כאשר אין אמנה, במרבית המקרים לא ניתן לממש את הזכויות הנובעות מתשלום דמי הביטוח במדינה השנייה, שכן אין הסדר "יצוא גמלאות" ואין הסדר "צירוף תקופות ביטוח" - הסדרים המתאפשרים באמנה, כמוסבר להלן.
כאשר באמנה מוסדר עקרון מניעת כפל דמי ביטוח לאומי ישולמו דמי הביטוח במדינה אחת בלבד ויחולו חוקי אותה מדינה. לדוגמא (לאחר אשרור האמנה):
תושב ישראל שיצא לעבוד ברומניה, שלא מטעם מעסיק ישראלי, יחולו עליו חבויות בדמי ביטוח סוציאלי ברומניה בלבד. לשם כך יצטרך להמציא למוסד לביטוח לאומי בישראל אישור כי נוכו ממנו דמי ביטוח סוציאלי למיניסטריון הסוציאלי ברומניה, ויחויב בישראל אך ורק בדמי ביטוח בריאות, ויפטר מתשלום דמי ביטוח לאומי.
עובד תושב ישראל, שנשלח על ידי מעסיק תושב ישראל לרומניה לבצע שם עבודה זמנית, ימשיכו שניהם להיות כפופים בתקופת ההעסקה לחבויות הביטוח הלאומי בישראל בלבד ויפטרו מחבויות דמי ביטוח סוציאלי ברומניה, וזאת בכפוף לתקופת הזמן המקסימלית להסדרים אלה כפי שנקבע באמנה.
ההסדרים באמנות המאפשרים תשלום קצבאות
האמנה לביטחון סוציאלי הכוללת זכויות לגמלאות, מצמצמת פגיעה בזכאות לקבל גמלאות, עקב מעבר בין המדינות:
יצוא קצבאות - האמנה מבטלת את תנאי התושבות המגביל תשלום קצבאות לתחומי המדינה ולתושבי המדינה בלבד, ומאפשרת עקב כך לייצא קצבאות למדינה השנייה בתנאי שמולאו תנאי הזכאות לגמלה. לדוגמא: תושב ישראל שהתחיל לקבל קצבת זקנה בישראל ויצא לרומניה וישהה שם למעלה משלושה חודשים יוכל להמשיך ולקבל קצבת זקנה כל עוד הוא שם.
תושב ישראל שעמד בתקופת האכשרה (12 שנות ביטוח) ויצא לרומניה טרם החל לקבל קצבת זקנה , יוכל לקבלה שם עם הגיעו לגיל המתאים.
צירוף תקופות ביטוח - מבוטחים שיעתיקו מקום מגוריהם לרומניה בטרם השלימו את תקופת האכשרה בישראל לקצבת זקנה, תאפשר האמנה להשלים את תקופת האכשרה על ידי צירוף תקופות הביטוח בשתי המדינות. שיטת צירוף תקופות הביטוח מאפשרת לכל צד להביא בחשבון את התקופות במדינה השנייה, ולהשלים את תקופת האכשרה הנדרשת בכל מדינה לפי דיניה כתנאי לזכאות.
לדוגמא תושב ישראל ששולמו עבורו בישראל 7 שנות ביטוח לאומי, ויצא לרומניה ויהיה מבוטח שם עוד 13 שנים. יראו בו בישראל כאילו השלים את תקופת האכשרה (12 שנים), ויקבל בהגיעו לגיל המתאים, קצבת זקנה בסיסית- יחסית.
לתשומת לב: מאחר וביטוח בריאות אינו נכלל באמנות לביטוח סוציאלי, חייב כל תושב ישראל השוהה בחו"ל, להמשיך ולשלם דמי ביטוח בריאות למוסד לביטוח לאומי בישראל (97 ש"ח לחודש בשנת 2011), אף אם הוא משלם דמי ביטוח בריאות במדינה שבה הוא שוהה.
נכתב ע"י רו"ח אורנה צח (גלרט)