חוק עבודת נשים, תשי"ד-1954 כחוק ספציפי פועל להסדרת עניינן של הנשים העובדות או המעוניינות להתקבל בעבודה. החוק הינו מפורט כולל התרחשויות ומצבים שונים. מצאנו לנכון, עקב קוצר היריעה לציין חלק מן העניינים המוזכרים בחוק.
אסור למעביד לסרב לקבל אשה לעבודה רק בשל שהודיעה עם קבלתה לעבודה שאינה מסכימה מטעמים משפחתיים לעבוד בלילה (למעט חריגים בהם עבודות בטחוניות, מוסדות טיפולייים, בתי אוכל, בתי מלון, שדות תעופה, נמלים, עתונות ועוד).
עובדת במקום עבודה שבו לא עבדו קודם לכן בלילה, שנדרשה לעבוד בלילה, רשאית להודיע למעבידה בכתב, לא יאוחר משלושה ימים מיום הדרישה כי תעבוד בעבודת לילה, כי אין היא מסכימה לעבוד בלילה.
על מעבידה של עובדת הקרובה ללדת לאפשר לה חופשת לידה ולא להעבידה בתוך חופשת הלידה. אורך חופשת הלידה הוא עשרים ושישה שבועות, מהם שבעה שבועות או פחות מזה, על פי רצון העובדת, לפני יום הלידה המשוער והיתרה אחרי יום הלידה.
עובדת רשאית לקצר את חופשת הלידה, ובלבד שחופשת הלידה לא תפחת מארבעה עשר שבועות (ולעתים לא תפחת ממניין ימים גדול יותר עקב הארכות שונות כמפורט בחוק דנן). באם עובדת הודיעה על רצונה לקצר את חופשת הלידה כאמור לעיל, לא יוכל המעביד לדחות את החזרתה לעבודה למשך יותר משלושה שבועות מיום שהודיעה כאמור.
על אף האמור, עובדת שעבדה לפני יציאתה לחופשת לידה פחות משנים עשר חודשים אצל אותו מעביד או באותו מקום עבודה; חופשת הלידה של עובדת כזו היא ארבעה עשר שבועות, מהם שבעה שבועות או פחות מזה, כרצון העובדת, לפני יום הלידה המשוער והשאר אחרי יום הלידה.
אל לו למעביד לפטר עובדת שהיא בהריון וטרם יצאה לחופשת לידה אלא בהיתר מאת מנהל ההסדרה והאכיפה במשרד התעשיה מסחר תעסוקה, אשר לא יתיר פיטורים כאמור אם הפיטורים הם, לדעתו, בקשר להריון; הוראות אלו יחולו הן על עובדת קבועה והן על עובדת ארעית או זמנית ובלבד שהעובדת עבדה אצל אותו מעביד או באותו מקום עבודה ששה חדשים לפחות. לדעתנו, בעניין זה יש משום קיפוח של עובדת תמת לב אשר התקבלה לעבודה כאשר אינה יודעת שהיא בהריון או לחילופין יש כאן פגיעה בזכותה של אישה לחפש עבודה ולהתקבל לעבודה כאשר היא בהריון. האיזון נמצא בסופו של דבר כאמור שוויון ההזדמנויות בעבודה, תשמ"ח-1988 ובדברי חקיקה נוספים בהם חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.
במהלך 60 הימים הראשונים שלאחר חופשת הלידה למעביד אסור לפטר את העובדת, אף, אם במהלך אותם 60 ימים המעביד הודיעה על כוונתו לפטר את העובדת או על פיטוריה, הרי שימי ההודעה המוקדמת יחלו להימנות מן היום ה-61 לחזרתה של העובדת מחופשת הלידה.
במהלך ארבעת החודשים העוקבים לחופשת הלידה רשאית האישה העובדת במשרה מלאה ל"שעת הנקה". כיום הפרשנות המקובלת היא כי אין חובה שההנקה תתקיים בפועל אלא שמדובר בשעה נוספת בה העובדת תוכל לטפל ברך הנולד. בנוסף, בארבעת החודשים האמורים תהא האישה פטורה ממשמרות לילה במקום עבודתה ככל שאלה קיימות.
זכות נוספת העומדת לרשותה של העובדת היא התפטרות במהלך תשעת החודשים הראשונים שלאחר הלידה, לצורך הטיפול ברך הנולד. התפטרות מעין זו תיחשב כפיטורין לצורך הזכויות המגיעות לעובדת.
מסמך זה אינו מהווה ייעוץ משפטי מכל סוג שהוא ו/או כל המלצה אחרת. יש להתייעץ עם עורך דין טרם נקיטת כל פעולה כאמור. © כל הזכויות שמורות.
לשאלות ולבירורים ניתן ליצור קשר עם עו"ד גל-לי אלרום.
טל': 054-4909720
דוא"ל: gelromlaw@gmail.com
לשאלות ולבירורים ניתן ליצור קשר עם עו"ד גל-לי אלרום.
טל': 054-4909720
דוא"ל: gelromlaw@gmail.com