השבוע במדור קמפוס קבלה בחרנו לתאר את מנגנון ההנאה האנושי, ולברר מדוע איננו מצליחים לשמר את ההנאה לאורך זמן, ומהו סוד ההנאה הבלתי מוגבלת.
כולנו רוצים ליהנות, ומחפשים דרכים שונות לממש את הצורך הזה. הצורך ליהנות הוא חומר הבעירה שמניע ודוחף אותנו להתפתח ולהתקדם בחיים.
כאשר האדם רוצה לקבל הנאה לטובת עצמו, ההנאה מנטרלת את הרצון. למה הכוונה?
הנה דוגמא שכולנו מכירים מחיי היום יום: נסו להיזכר בפעם האחרונה בה הייתם ממש רעבים. כל כך רעבים, שלא הייתם מסוגלים לחשוב על שום דבר אחר מלבד אוכל. משעות הצהריים כבר חלמתם על ארוחת הערב ועל הרגע בו תנגסו בסטייק עסיסי. הרגע המיוחל הגיע – אתם חוזרים לביתכם, או יוצאים למסעדה, מתיישבים לשולחן, ניגשים למנה עליה פינטזתם כל כך, ומתחילים לאכול...
בביס הראשון, המפגש בין הצורך העז שנבנה בכם לבין המנה הטעימה, מצעיד אתכם לפסגות חדשות של תענוג. אתם מצקצקים בלשונכם, נהנים מהמרקם העשיר של הטעמים ומתענגים על כל רגע.
בביס השני, עדיין נהנים. בביס השלישי, קצת פחות, ועם כל נגיסה במנה העסיסית הרצון לאכול הולך ופוחת ואיתו גם ההנאה. "חיסלתם" את הסטייק, ואתם כבר שבעים לגמרי. בקיצור, לאחר שחוויתם כמה רגעים של הנאה, רצונכם לאכול התפוגג, ועימו נעלמה גם ההנאה שאליה כל כך השתוקקתם.
אם היו מציעים לכם כעת לאכול מנה נוספת, עסיסית ומגרה ככל שתהיה, לא הייתם מסוגלים לאכול וליהנות שוב. היה עליכם לחכות עד שייווצר צורך חדש, ורק אז הייתם יכולים שוב ליהנות.
כלומר, נהניתם, אבל ההנאה חלפה במהרה ופינתה את מקומה לתחושה של שובע. מצב זה נקרא בקבלה – "הנאה שמבטלת את הרצון". ברגע בו נעלם הרצון או הצורך (לאכול), נעלמת גם תחושת ההנאה (מהאוכל).
התהליך המחזורי הזה מוכר לכל אחד מאיתנו, והוא מבטא את מנגנון ההנאה האנושי מכל מגוון הרצונות שקיימים בנו. והשורה התחתונה – במצבנו הנוכחי איננו יכולים לקבל הנאה לאורך זמן.
האם אוהבת את ילדה אהבה טבעית. היא מוכנה לתת לו הכול, ונהנית מכל רגע שהוא נהנה. לילד, מצדו, יש רצון טבעי לקבל הנאה מאמו.
כתוצאה מהאהבה הטבעית שחשה האם כלפי בנה, כשהיא נותנת לו דבר מה והוא נהנה, גם היא נהנית. כך נוצר מעגל הנאה חדש בין האם לבין בנה. במצב אידיאלי שכזה, הנתינה וקבלת ההנאה יכולים להיות בלתי פוסקים.
האם קיימת דרך בה נוכל גם אנו ליהנות בצורה אינסופית?
והרי הסברנו קודם שכאשר אנו מקבלים הנאה בצורה ישירה, לטובתנו, היא מורגשת לרגע קצר ומיד נעלמת.
כיצד נוכל לקבל הנאה מבלי לבטל את הרצון אליה?
קיימת חכמה שלמה שמלמדת איך לקבל הנאה באמת – ולכן היא נקראת חכמת הקבלה.
איך זה עובד?
על ידי חכמת הקבלה לומדים להוסיף כוונה נכונה לכל פעולה וכתוצאה מכך מרגישים הנאה ללא הגבלה וללא הספק.
חכמת הקבלה פוקחת את עיני האדם לראות שכולנו חלקים מנשמה אחת גדולה, שנקראת "אדם הראשון", וכשהוא רואה זאת, מתעוררת בו אהבה כלפי האחרים, כאילו היו איברי גופו או ילדיו ממש.
כאשר נאהב את האנושות כולה ונשאף לתת לזולת, ייווצר מעגל הנאה חדש ואינסופי: אני נותן לאחרים והם נהנים, ואז גם אני נהנה – כי הם נהנים.
"קבלה לעם" מטעם קבוצת המקובלים "בני ברוך" הוא עיתון הכתוב "בגובה העיניים" ושואף להעביר את חכמת הקבלה האותנטית בשפה פשוטה, קלה ומדעית. "קבלה לעם" הוא עיתון א-פוליטי, לא מסחרי ומטרתו היא להפיץ בצורה חופשית וללא תשלום את הידע העצום הטמון בחכמת הקבלה. אנו, בני ברוך, מקווים שעיתון "קבלה לעם", יוסיף לכולנו מימד נוסף ויתרום לאחדות ואהבה בקרב עמנו.