התפתחותה של האומנות בארץ ישראל מהמאה התשע עשרה ועד ימינו
האומנות הישראלית החלה את דרכה בשלהי המאה התשע עשרה. היא כוללת מגוון של אומנויות מסורתיות מקומיות, וגם אמנות גבוהה המושפעת מהאמנות המערבית של אירופה וארצות הברית. האומנות הישראלית עשירה בטכניקות ובעלת מגוון של נושאים המשקפים את הניסיונות לגיבוש זהות מקומית.
נהוג לראות בפתיחתו של "בצלאל", את ראשיתה של האמנות בארץ ישראל. החזון של מקים המוסד, בוריס שץ, היה שיתקיימו יחסים של הפריה הדדית בין חלקי המוסד השונים.
בתחילת שנות העשרים החלו תלמידים מבצלאל להתמרד נגד המסורת האמנותית הנוקשה שהונהגה במוסד היו שפנו לסגנונות עבר (דוגמת אנדרטת האריה השואג בסגנון אשורי או מספוטמי). אמנים אחרים פנו לאמנות המודרנית והחלו לייצר גרסה עברית לפוסט-אימפרסיוניזם, שנקראית גם "אסכולת ארץ ישראל". בין הנציגים הבולטים שלה ניתן למצוא את ראובן רובין ואת נחום גוטמן.
בשנת 1948, קמה קבוצת "אופקים חדשים" שביקשה לעודד את השפעתה של האמנות הבינלאומית על האמנות בישראל. התרומה העיקרית שלה הייתה בגיבוש סגנון ציור ופיסול לירי. הקבוצה פעלה עד שנת 1963 באופן בלתי סדיר. למרות שלא היתה לה משנה אמנותית מסודרת, הפכה "אופקים חדשים" לבעלת חשיבות מכרעת באמנות הישראלית בזכות האמונה של האמנים החברים בה באמנות מתקדמת, נועזת וחופשית.
עד לשנות השבעים התעסקה מרבית האומנות הישראלית במרחב האישי והאמנותי, תוך התעלמות מעיסוק ודיון בנושאים פוליטיים. האמנות האמריקאית של שנות השישים, שכללה מלבד צורות ביטוי חדשות גם אמירות פוליטיות וחברתיות, החלה להשפיעה על האמנות הישראלית. כאשר אירועי מלחמת ששת הימים ומלחמת יום כיפור חידדו את ההשפעה הזו. בין האמנים הראשונים בגל המחאה הזה חשוב לציין את יגאל תומרקין.
כאנטיתיזה ל"אופקים חדשים" ובהשפעת העיסוק האמנותי במצב החברתי-מדיני, צמח מאמצע שנות השישים באמנות הישראלית סגנון שכונה "דלות החומר". הוא התאפיין בשימוש בחומרי יצירה דלים, רישול אמנותי, וביחס ביקורתי אל המציאות החברתית ואל המיתוסים הישראלים. במשך שנים נחשבה תפיסה זו למרכזית באמנות הישראלית ועד היום אפשר למצוא יצירות מובילות בסגנון בתערוכות אומנות במיטב המוזיאונים בישראל.
החל משנות התשעים קיימת מגמה של פתיחות של האמנות הישראלית אל מגמות עכשוויות באומנות הבינלאומית. כחלק מן ההשפעה הבינלאומית על האמנות הישראלית חל גידול ניכר בחשיבות של מדיות שונות כמו וידאו וצילום.
ורד גלזר - כתבת האומנות של פורטל האמנות ארטפורטל