תכנון בתים נתפס כמקצוע משעמם ומרובע, הדורש אחריות ולא דורש יצירתיות. כמו בכל מקצוע, המשפט הנ"ל מתאים לחלק מדרישות התפקיד, אבל יש חלק אחר, מאתגר ומעניין מאוד בעבודתו של מהנדס הבניין. כמו בכל עסק, ישנה התנהלות מול אנשים: לקוחות, ספקים, עובדים ונותני שירות. זהו חלק מרתק בכל עסק ועיסוק.
שיקולים בעבודת המהנדס
מהבחינה המקצועית, מקבל המהנדס את חומר התכנון מהאדריכל/ית האחראי על תכנון הקונטור של המבנה, על חישובי השטחים הגבהים והצד האומנותי. אדריכלים אוהבים חללים פתוחים. תקרה של חלל פתוח צריכה להישען על משהו וכאן נכנס הפן היצירתי של המהנדס לפעולה: במפתח גדול ללא עמודים, יכולה כמות הברזל באלמנטים השונים לגדול באופן משמעותי ביותר שמשמעותו הכלכלית גדולה. מהנדס בניין, בתאום עם האדריכל, צריך להגיע לתכנון יעיל תוך התחשבות בעומסים קבועים, עומסים דינמיים ובדרישות האדריכל. מהנדס בניין יעיל, חושב גם על הפן הכלכלי בבנייה.
תכנון מבנה מסחרי או פרטי המתבצע ע"י מהנדס בניין הינו משמעותי ביותר במיזם בנייה.
ראשית, אחראי המהנדס בפני החוק והוא מהווה סמכות עליונה - *אין בודקים מהנדס בניין.
תקן ישראלי הינו תקן מחמיר, כלומר, כאשר רשמו את התקן, נלקחה בחשבון אפשרות לטעות של המהנדס. לכן, התנהלות יעילה של המהנדס תהיה לתכנן בהתאם לתקן, לא פחות אך גם לא יותר.
תכנון כזה אינו קל, ע"מ להגיע לדיוק, המהנדס צריך לבצע סדרת חישובים עבור כל קורה וקורה במבנה. מכיוון שציינו שהמהנדס הוא סמכות עליונה, במידה ויתכנן המהנדס את הקורות עם עודף ברזל, המשמעות היחידה היא השקעה כספית נוספת של היזם.
כיוונים להתפתחות מקצועים שלניין
מהנדס בניין, יכול להתפתח במספר כיוונים, אחד מהם הוא מהנדס ביצוע.
כאשר למהנדס ניסיון בביצוע, והוא מתכנן מבנה, הוא מתכנן אותו תוך ראייה עתידית לדרך הבנייה. משמעות הדבר היא שהמהנדס יודע איך עובד הקבלן, יודע מה מקשה על הקבלן, מה מאט את הקבלן ומה מפריע להתנהלות התקינה שלו. לכן מהנדס בניין שהתנסה בביצוע, יכול להיות יעיל מאוד בתכנון מנקודת מבט כלכלית.
תחום נוסף הינו תחום מהנדס מפקח: תחום זה מפתח את היכולות של המהנדס ומאפשר לו לרדת לפרטים הקטנים ולפרקטיקה. מהנדס בניין עם ניסיון בפיקוח, ירכוש יכולת לזהות את טיב עבודת הקבלנים באופן מהיר, יכולת אשר יכולה לעזור רבות, כאשר הוא מועסק בפרויקט בנייה. פיקוח הוא מושג רחב והוא כולל לעיתים ניהול - ביצוע. הפיקוח עצמו הינו חשוב למיזמים בינוניים וגדולים. במיזמים קטנים, בהם נשכרו שירותי קבלן מקצועי, ניתן לעיתים לוותר על שירות פיקוח.
כיצד מתמחר המהנדס את עבודתו:
אחריות המהנדס בפרויקט בנייה מתחלקת לתכנון ולפיקוח עליון. בנוסף המהנדס צריך להיפגש עם האדריכל ולעיתים עם יועצים נוספים. המהנדס מתמחר את שעות העבודה במשרד ואת שעות הביקורים עם היועצים ושעות הביקורים באתר לצורך פיקוח עליון. פיקוח עליון מחייב את המהנדס לוודא לפני או בזמן יציקות, שעבודת הקבלן תואמת לתכנון ההנדסי. בנוסף, יקבל המהנדס ממכון התקנים או איזוטופ את בדיקת המעבדה שנלקחה מהבטון ויחליט אם לאשר אותה או לא. בבדיקות פיקוח עליון חשוב לוודא שהקבלן עובד באופן מקצועי ושהיציקה תתבצע על הצד הטוב ביותר.
למידע נוסף לגבי האופן בו יכול מהנדס בניין לחסוך לך כסף, בקר באתר בצת www.bzt.co.il
אוהד ורדי הוא חובב גינון, מחשבים ומתעניין במשפט.