הסיבות לכאבי גב רבות ומגוונות. לפעמים כאב הגב הוא ביטוי של הרגלי חיים ויציבה לא בריאים ובמקרים אחרים יהיו כאבי גם אינדיקציה לבעיה חמורה יותר או כרונית כמו פריצת דיסק או בלט דיסק, מחלות שונות ואפילו גידולים בעמוד השדרה. בכל האמור בכאבי גב אצל ילדים ומתבגרים – שתהליך הגדילה שלהם לא הסתיים, ההתייחסות של אנשי המקצועות הרפואיים השונים היא התייחסות אחרת הנובעת ממאפיינים ייחודיים של הגיל ומצב ההתפתחות.
כאבי גב 'רגילים'
כאבי גב שאינם כרוניים, נובעים בדרך כלל מבעיות בתפקוד המכני של המערכת הגבית המורכבת: הם יכולים לנבוע, כמו אצל מבוגרים, ממתח נפשי, מהעדר פעילות גופנית שתחזק את הגב, מנשיאה לא בריאה של משאות כבדים ועוד. אחד הדגשים העיקריים שיש לשים להם לב הוא לתיק בית הספר שהילד נושא על גבו מידי יום. תיקי בית הספר נוטים להיות עמוסים וכבדים במיוחד לגבו המתפתח של הילד ולכן מומלץ לבקר את המשקל שהוא נושא ולרכוש תיק עם תמיכה אורתופדית מספקת שמחלק את המשקל באופן נכון על פני הגב. כלל האצבע המומלץ להורים הוא שתיק בית הספר לא ישקול יותר מ-10% ממשקל גופו של הילד. אורח חיים בריא של הילד צריך לכלול פעילות ספורטיבית שגרתית ורציפה ולא רק ישיבה מול המחשב ותנאי ישיבה בריאה באמצעות כיסא איכותי עם משענת שתומכת היטב בגב.
כאבי גדילה
חלק מהתלונות על כאב גב בקרב ילדים מתגלות כתהליך טבעי וזמני שיכול להתרחש בתקופות של פרץ גדילה. הגוף יכול להגיב לשינויים בהתפתחות שלו בתחושת כאב שניתן להפיג אותה במנוחה, במשככי כאבים או בתרופות נוגדות דלקת אם נמצאה כזו. בכל מקרה חשוב להגיע לרופא לאבחון מקיף ומעמיק של המקור לכאבי גב.
בעיות מבניות
אצל ילדים כאבי גב כתוצאה מבעיות מבניות הוא שכיח יחסית וזה גם גיל מתאים לטפל בבעיות של פגמים במבנה החוליות ובעקמת באמצעות פיזיותרפיה או טיפול כירופרקטי, על מנת שהבעיות יפתרו בתוך תקופת הגדילה של הגוף (שבה הוא גמיש לשינויים) ולא ילוו את הילד אל תוך גילאי הבגרות.
כאבי גב כתוצאה ממצב רפואי כרוני
אבחון מיק של כאבי גב אצל ילדים ומתבגרים הוא קריטי במידה והתלונות על כאבי גב נמשכות תקופה ארוכה ושינויים בהרגלי החיים והיציבה לא משפרים את המצב. אבחון כזה יכול לאתר בעיות חמורות יותר: מחלות כרוניות, דלקות מפרקים ואפילו גידול שפיר בעמוד השדרה שיוצא לחץ על הפעילות העצבית המתבטא בכאבי גב. לכל אחד מאבחנות אלה ישנו טיפול ייעודי הנע בין תרגול פיזיותרפי, טיפול תרופתי ובמקרה הצורך גם התערבות ניתוחית.
המאמר באדיבות ארגופלוס