מסתבר שגם בשנת 2011 למדע אין מסקנה חד משמעית לגבי צריכת חלבון עודפת מעבר לכמות המומלצת ועדיין ישנם מחלוקות בין אנשי המקצוע העוסקים בתחום לגבי נזקים פוטנציאלים של צריכת חלבון עודפת באוכלוסיה בריאה.
במאמר זה נציג את הנזקים האפשריים המוזכרים בספרות ומנגד נציג את מה שידוע לנו כיום מבחינת המדע.
נזקים אפשריים:
1. צריכה עודפת של חלבון למשך זמן עלולה לגרום למחלות כליה(מחלות כרוניות ואבני כליה). - ישנם מחקרים המראים עלייה באבני כליה באלו הצרכו יותר חלבון מן החי, אין עדות לכשל כיילתי אקוטי/כרוני במחקרים בהם השתתפו נבדקים בריאים.
2. צריכה עודפת של חלבון עלולה לגרום למחלות לב - אין עדות לכך - ההנחה היא שמוצרים עתירים בחלבון גם עתירים בשומן(כמו בשר וגבינות שמנות) והם למעשה הגורמים למחלות לב, לא החלבון.
3. צריכה עודפת של חלבון עלולה לגרום לסרטן - אין עדות לכך - ההנחה היא שבדיאטה מרובה בחלבון אוכלים פחות סיבים המונעים התפתחות של סרטן ולכן ישנה הנחה שהחלבון גורם לסרטן.
4.צריכה עודפת של חלבון עלולה לגרום נזקים לכבד - אין עדות מחקרית לכך.
5. צריכה עודפת של חלבון עלולה לגרום לאוסטאופורזיס. - אין מחקרים התומכים בכך.
6. כאשר צורכים חלבון בעודף הגוף הופך אותו לשומן לא לשריר. - כמו כל אב מזון, אם נחרוג מסך הקלוריות הכולל העודפים שלו יאגרו בגוף בתור שומן.
7.התייבשות - עלולה להתרחש בעת ההעמסה אקוטית של חלבון/חומצות אמינו.
נקיטת אמצעים:
1. שתייה מרובה 2. בדיקות תקופתיות 3. תזונה מאוזנת(המכילה סיבים תזונתיים,ויטמינים,מינרלים,וחומצות שומן ביחסים מתאימים).
הנחיות:
אדם בריא שאינו מתאמן: 0.8 גרם לק"ג משקל גוף.
קשישים בריאים: 1-1.2 גרם לק"ג משקל גוף - למניעת אובדן שריר.
אדם המתאמן באופן/ספורטאי קבוע: 1-2 גרם לק"ג. יש לשים דגש רב על עצימות האימון/משך האימון/תדירות האימון.דגש נוסף הוא: האם המתאמן מתחיל/מתקדם.
אביעד בורוכוב דיאטן B.Sc ומדריך כושר