כידוע, זכות היוצרים מעניקה זכויות רבות ליוצרים. בין היתר, זכות היוצרים אוסרת על אחרים להעתיק את היצירה, לשנות אותה, ליצור יצירה נגזרת שלה ולבצע פעולות נוספות ביצירה ללא הסכמת בעל הזכות. בנוסף, הזכות המוסרית מחייבת מתן קרדיט ליוצר. עם זאת, פעמים רבות, האינטרס של היוצר הוא דווקא שונה. כך, יוצר עשוי להעדיף שיעתיקו את יצירתו ויפיצו את הבשורה מאשר שהזכות תישמר בקפדנות. עם זאת, לעיתים אין היוצר מוכן שיעשו כל דבר ביצירתו.
הפתרון ליוצרים כאלו הוא במתן רישיון שמאפשר לציבור להשתמש ביצירות מחד, אך לשמר חלק מהכוחות המשפטיים אצלם. ברם, ניסוח רישיון משפטי דורש ידע משפטי, הכרות עם הזכויות, וגם קצת זמן פנוי. מטבע הדברים, רוב היוצרים אינם יכולים או מוכנים להשקיע מזמנם או מכספם בניסוח רישיונות כאלה.
ובכל זאת, למי שרעיון השיתוף קרוב לליבו, נמצא פתרון גם לבעיה זו בדמות פרוייקט הקריאטיב קומונוס (Creative Commons). פרוייקט זה מספק רישיונות פשוטים לבנייה ולהבנה, המספקים זכויות לציבור מבלי לוותר על זכות היוצרים כליל. ברמה הרעיונית, רישיונות ה-Creative Commons מספקים ליוצר מגוון אפשרויות ביניים בין ויתור מלא על זכות היוצרים (נחלת הכלל) לבין השמירה על זכויות היוצרים ("all rights reserved"). לכן, הסלוגן ש-Creative Commons בחרו לעצמם - חלק מהזכויות שמורות (some rights reserved) - הוא בהחלט מתאים וממצה.
באמצעות מספר סמלים ברורים ופשוטים, היוצר מייצר לעצמו רישיון כפי רצונו וגם הציבור יכול לדעת בקלות אילו זכויות שמורות ליוצר ואילו לא. הפרוייקט מספק ליוצר גם רישיון משפטי מסודר, הכולל את התנאים שנבחרו, וגם תקציר של הרישיון המאפשר גם לאנשים שאינם משפטנים לקרוא את הרישיון במהירות ולהבין את משמעותו הפרקטית.
לצערי, מערכת האתר אינה מאפשר שימוש בתמונות ולכן לא אוכל להציג את הסמלים בהם רשיונות ה-Creative Commons משתמשים. הסמלים מאופיינים גם בשמות הקצרים הבאים:
BY - מתן קרדיט ליוצר (שימור זכות האבהות)
ND - איסור על שינוי היצירה (שימור האיסור על עשיית יצירה נגזרת)
NC - איסור על שימוש מסחרי. הרישיון תקף לשימושים שאינם למטרות רווח.
SA - שיתוף תחת אותו רישיון. מתן הזכות לעשות יצירות נגזרות, ובלבד שיצירות אלו יהיה כפופות לאותו רישיון Creative Commons. סעיף זה הינו סעיף ויראלי בדומה לנהוג ברישיונות קוד פתוח.
ואם כבר ב-Creative Commons עסקינן, רק לאחרונה דיווחתי על פסק הדין הראשון בישראל (למיטב ידיעתי) העוסק בהפרת רישיון Creative Commons.
מאמר זה מתבסס על הפוסט בנושא Creative Commons שהתפרסם בפיטפוטנטים: מפטנטים על פטנטים, זכויות יוצרים, סימני מסחר ושאר קניין רוחני. הכותב הינו שותף במשרד גלסברג, אפלבאום ושות', עורכי דין ופטנטים.
האמור אינו מהווה עצה משפטית. אין להסתמך על האמור לשום צורך שהוא. אין לייחס את האמור לעיל למשרד גלסברג אפלבאום ושות' או ללקוחותיו. האמור הינו דעתו האישית של הכותב בעת כתיבת דברים אלו.