ערבות היא התחייבות מצד גורם כלשהו לפרוע את החוב של הלווה כלפי צד שלישי, במידה שהוא לא יוכל לפרוע בעצמו את ההתחייבות. קיימת תחושה כי חתימה על ערבות לאדם קרוב היא פחות מחייבת עפ"י האמרה "יהיה בסדר", ואם תהיה בעיה החבר כבר ידאג לפירעון החוב.
מאת : עו"ד נילי שץ
חשוב להבין שערב לחוב שלא נפרע, אחראי ברוב המקרים כמו החייב העיקרי,כאילו הוא עצמו קיבל את הכספים או הנכסים הרלוונטיים לחוב. אנשים רבים הסתבכו כלכלית משום שמיהרו לחתום על ערבות, גם אם חתמו לחבר קרוב או בן משפחה, ובגלל קריסתו הכלכלית הסתבכו גם הם.
יש לבדוק מספר דברים ולנקוט כמה צעדים לפני חתימה על ערבות ובמהלך הערבות עצמה:
1.האם החייב העיקרי בעל יכולת לפרוע את החוב בתנאים שצוינו? אסור לחתום אם יודעים שהוא לא יוכל לעמוד בחוב. סממנים חיצוניים כמו רכב יקר או דירת פאר אינם מדד לחוסן כלכלי.
2.חותם הערבות חייב לבדוק אם הוא עצמו יוכל לפרוע את החוב במידה והלווה יקרוס.
3.מה שלא כתוב לא קיים. אסור להסתמך על אמירה בלבד כל הבטחה צריכה להירשם בכתב הערבות עצמו, כי אמירת "סמוך עליי" חסרת ערך לחלוטין. כמו כן, יש לשמור על העתק מכל מסמך שחותמים עליו.
4.עדיף לחתום על ערבות עם סכום מוגבל לזמן מוגבל, אחרת השלכותיה של ערבות בלתי מוגבלת עלולות להיות קשות מאוד.
5.בערבות בלתי מוגבלת, בתום הערבות,יש לשמור למשך כל החיים את האישור המוכיח כי ההתחייבות נפרעה ולא רק לשבע שנים, שזו תקופת התיישנות רגילה, על פי חוק. כבר קרה בעבר שהבנק גייס את הערבים לטובת תשלום החוב, וערב שלא היה לו מסמך בכתב לא יכול לטעון כלום בשל כך.
6.להקפיד שכל החלקים הריקים בכתב הערבות מולאו או נפסלו, על מנת שלא יוכל האוחז בכתב הערבות להוסיף פרטים ללא ידיעת חותם הערבות, שכן בד"כ לערב רק העתק ולא מקור.
7.ולסיום, לא להתבייש לומר לא!
המידע לעיל הינו כללי בלבד ואין הוא מהווה בשום מקרה תחליף לייעוץ משפטי.
לקריאת מאמרים נוספים – עו"ד נילי שץ
הכותבת , עו"ד נילי שץ, היא מומחית למשפט אזרחי ולתביעות קטנות.
עו"ד נילי שץ ממשרד שץ-אבני מתמחה במשפט מסחרי/אזרחי, דיני משפחה אישות והוצאה לפועל - http://www.nilyshatz.co.il
>