דור חדש של בני נוער משתמש בחומרים נדיפים
ה-Partnership for a Drug-Free America מדווח כי מספר רב של בני נוער "מסניפים" מגוון רחב של מוצרי בית, כגון צבע, דבק, מנקה מחשבים, ספריי בישול וטיפקס על-מנת להתמסטל.
במחקר שנערך בשנת 2005 (Partnership Attitude Tracking Study (PATS)) נבדקו יותר
מ-7,200 בני נוער ו-1,200 הורים. מהממצאים עולה כי:
• אחד מכל חמישה בני נוער (20%), או 4.7 מיליון בני נוער ברחבי המדינה, מדווחים על שימוש לרעה אי פעם בחומרים נדיפים.
• 64% מבני נוער ב-2005 מסכימים, כי חומרים נדיפים עלולים להרוג אותך, ירידה של 19% משנת 2001.
• 77% מבני נוער בשנת 2005 מסכימים, כי חומרים נדיפים עלולים לגרום לנזק מוחי, ירידה של 9% משנת 2001.
הסנפת ריכוזים גבוהים של אדים על-מנת להתמסטל עלולה לגרום לכשל לב ולמוות תוך דקות במסגרת של שאיפות חוזרות.
תסמונת זו, הנקראת "sudden sniffing death", יכולה להיגרם בעקבות session בודד של שימוש ע"י צעיר בריא. התסמונת קשורה במיוחד עם שימוש לרעה בבוטן (butane), פרופן (propane), דלק וגזים ואדים המצויים במוצרי בית שכיחים.
החומרים יכולים לגרום למגוון השפעות נוספות במשך השימוש ומיד אחריו. השפעות אלה כוללות תוקפנות, אפתיה, שיפוט לקוי, ותפקוד לקוי במצבים חברתיים ובעבודה. השפעות אפשריות נוספות כוללות סחרחורות, נמנום, דיבור לא ברור, לתרגיה, רפלקסים מדוכאים, חולשה כללית בשרירים,
ו-stupor.
סקר PATS משנת 2005 מכיל נתונים סטטיסטיים מדאיגים:
• רק חמישה אחוזים מההורים חושבים שילדם השתמש לרעה בחומרים נדיפים אי פעם. ההורים אינם מודעים לנפיצות השימוש לרעה בחומרים נדיפים בקרב בני נוער או שהם מתכחשים לכך. בני נוער נוטים לדווח על שימוש לרעה בחומרים נדיפים ארבע פעמים יותר מאשר מה שההורים חושבים.
• פחות מההורים (14% פחות בסקר האחרון מאשר ב-2003) חושבים שילדיהם רואים סיכון בשימוש לרעה בחומרים נדיפים (70% בשנת 2005 מול 84% בשנת 2003). הורים אינם מדברים על הסיכון שבשימוש לרעה בחומרים נדיפים עם ילדיהם באותה התדירות בה הם מדברים על חומרים אחרים, כגון סיגריות, אלכוהול או מריחואנה. בעוד ש-75% מדברים "הרבה" על סכנות השימוש בסיגריות עם ילדיהם, רק 50% מדווחים כי הם מדברים "הרבה" עם ילדיהם על סכנות השימוש בחומרים נדיפים.
*
השפעות של ממסים נדיפים
השפעות לטווח קצר
רוב הממסים הנדיפים פועלים ישירות על מערכת העצבים כדי לגרום להשפעות משנות מחשבה. תוך שניות השואף חווה תופעות של "היי", ותופעות אחרות בדומה לאלה הנגרמות מאלכוהול. ניתן לחוות תופעות שונות תוך כדי השימוש או מיד אחריו, לרבות:
- קשיי דיבור
- שיכרות, סחרחורת או הופעה מבולבלת
- חוסר קואורדינציה
- הזיות ואשליות
- עוינות
- אפתיה
- פגיעה בכושר השיפוט
- חוסר הכרה
- כאבי ראש חזקים
- פריחה סביב האף והפה
- שאיפה ממושכת של כימיקלים אלה עלולה להאיץ את קצב דפיקות הלב, לגרום לכשל בלב ולמוות בתוך דקות ספורות.
- מוות כתוצאה מחנק עלול להיגרם כתוצאה ממילוי הריאות בכימיקלים במקום בחמצן, לאחר מכן גם החמצן במערכת העצבים המרכזית מוחלף בכימיקלים, וכך הנשימה נפסקת.
משתמשים לאורך זמן חוו:
- חולשת שרירים
- חוסר התמצאות
- חוסר קואורדינציה
- עצבנות
- דיכאון
- נזקים חמורים ולעיתים בלתי הפיכים ללב, לכבד, לכליות, לריאות ולמוח
- זיכרון פגום, ירידה באינטליגנציה
- אובדן שמיעה
- נזק למח העצמות
- מוות מכשל בלב או מאי-ספיקת חמצן (חוסר חמצן)
שימוש ממושך בממסים נדיפים קשור למספר נזקים בריאותיים רציניים. שאיפת דבק ומדללי צבע גורמים נזק לכליות. שאיפת טולואן וממיסי צבע אחרים מזיקה לכבד. ממסים נדיפים גורמים גם לזיכרון פגום ולאינטליגנציה ירודה.
*מתוך הנדון: קובץ ידיעות בתחום הסמים: קובץ מס' 4
המתנדבים של "עולם ללא סמים" פועלים על מנת להביא את "האמת על הסמים והאלכוהול" אל בני הנוער, בכל מקום שבו הם נמצאים. הארגון, אשר הוקם על ידי ארגון הסיינטולוגיה, כאחד מבין מגוון הפעילויות לשיפור חברתי שהתנועה יזמה, עובד עם בני נוער, הורים, מחנכים, ארגוני מתנדבים אחרים ועם כל מי שיש לו רצון לעזור לאנשים לנהל חיים נקיים משימוש בסמים.
notodrugs.yestolife@gmail.com
כתובת למשלוח דואר : אילת מליס כהן, מסדה 36 חיפה 33075
כל הזכויות שמורות ל"עולם ללא סמים"- © Foundation for a Drug-Free World
המתנדבים של "עולם ללא סמים" פועלים על מנת להביא את "האמת על הסמים והאלכוהול" אל בני הנוער, בכל מקום שבו הם נמצאים. הארגון, אשר הוקם על ידי ארגון הסיינטולוגיה, כאחד מבין מגוון הפעילויות לשיפור חברתי שהתנועה יזמה, עובד עם בני נוער, הורים, מחנכים, ארגוני מתנדבים אחרים ועם כל מי שיש לו רצון לעזור לאנשים לנהל חיים נקיים משימוש בסמים.