על מחלת האלצהיימר ומחלות סיעודיות, השפעתן על המטפל העיקרי והמענה שנותן
"האימון האישי/בקבוצה למטפלים עיקריים של חולי אלצהיימר וחולים סיעודיים:
הקדמה:
• מחלת האלצהיימר: מחלה דגנרטיבית - פרוגרסיבית שיש לה שלבי התפתחות שונים, כאשר כל שלב מלווה בהתדרדרות נוספת בזיכרון ושינויים באישיות. יקירכם החולה מאבד במהלך תהליך הדרגתי- שנמשך בין 3 ל-20 שנה ע"פ מחקרים- את היכולות הבסיסיים לתפקד באופן עצמאי. כל זה מלווה בהתדרדרות במצבו הקוגניטיבי- איבוד הדרגתי של הזיכרון ויכולת ביצוע של פעולות יום יומיות פשוטות, כגון, להתלבש; לאכול; להתרחץ; להתמצא בשטח ובשלבים מאוחרים, שליטה בצרכים; חוסר יכולת לזהות אנשים קרובים; שינויי אישיות קיצוניים ועד חוסר יכולת ללכת ללא עזרה; מאבדים את היכולת לחייך ולהחזיק את הראש באופן יציב; מתקשים לבלוע ועוד.
• במחלות אחרות בהם מצב החולה הוא סיעודי לגמרי או חלקית, ההשפעות של הטיפול המתמיד על המטפל העיקרי זהות לאלה של מחלת האלצהיימר, לכן הצגת הקושי נעשתה בעזרת תאור מחלת האלצהיימר- מחלה מהנפוצות בזמנינו.
כתוצאה מכך ובגלל העומס הפיזי והרגשי שדורש הטיפול בבן המשפחה החולה, חווה המטפל העיקרי- והמשפחה המעורבת בטיפול החולה- מצב של מתח נפשי- סטרס; תסכול ואפילו יכול להרגיש דיכאון וחרדה. בגלל מורכבותו של המצב, יש צורך לתת מענה מיידי למטפל העיקרי, כדי שיצליח לתפקד מול צרכיו של החולה ולדאוג שאיכות חייו של המטפל העיקרי ומשפחתו ייפגעו כמה שפחות.
תהליך האימון למטפלים עיקריים של חולי אלצהיימר וחולים סיעודיים:
מטרת האימון: "לעבור את שלבי התקדמות המחלה או השיקום באיכות החיים הגבהה ביותר האפשרית מבחינת החולה, תוך שמירה על איכות ויציבות חיי המטפל העיקרי והמשפחה".
המועמד לאימון חייב להיות קרוב משפחה של החולה ומשמש כמטפל העיקרי אשר דואג לצרכיו הבסיסיים ו/או המשפחה הקרובה המטפלת.
באיזו צורה יתרום תהליך האימון האישי למטפל העיקרי וליקירו החולה?:
האימון מסייע למטפל העיקרי להתמודד באפקטיביות עם המחלה של קרוב המשפחה בשלביה הראשונים, כולל: ארגון חיי החולה וחיי המשפחה, בהתאמה עם השנויים שצפויים להתרחש לאור השלבים של התקדמות המחלה.
תהליך האימון האישי כולל :
א. 12 מפגשים שבועיים בני שעה וחצי כל אחד.
ב. איתור האסטרטגיה האישית של המטפל העיקרי: התנהגויות מקדמות הצלחה; התנהגויות מעקבות או חוסמות הצלחה; תחומים שבהם המטפל חזק יותר; תחומים שבהם המטפל חלש יותר ומשאבים אישיים שניתן למנף לצורך ההתמודדות.
ג. שימוש באסטרטגיה האישית: כדי לתת מענה נכון למצבים המשתנים בהתאם לשלבי המחלה: כדי שאיכות חייו של החולה תהיה אופטימאלית בהתאמה עם שלב המחלה הנתון ושאיכות חיי המשפחה התומכת תהיה אופטימאלית במקביל לתמיכה בחולה.
ד. כל זאת נעשה בליווי צמוד, לתקופת זמן מוגדרת, של "מאמן מומחה" שיעזור לך, המטפל העיקרי ו/או המשפחה לבנות תוכנית פעולה יעילה שתיתן מענה בהתמודדות עם השינויים ע"פ צורכי החולה- בשלבי המחלה השונים או בתהליך שיקום המחלה- מחד ולצורכי ההמטפל העיקרי והמשפחה מאידך.
אבי-ווילי טרוכל
"מאמן מומחה לאימון אישי/בקבוצה של מטפלים עיקריים של חולי אלצהיימר וחולים סיעודיים"
0546650169