ד"ר אסנת רזיאל
כל גרעיני התבואה מורכבים משלוש שכבות שונות. במהלך ההיסטוריה נטו האופים להכין לחמים מדגנים שונים תוך כדי שימוש בגרעין כולו מבלי לבצע הפרדות של מרכיביו.
התוצאה היתה לחמים גסים בעלי ערך תזונתי גבוה אשר הכילו בתוכם את כל מרכיבי הגרעין השונים על טעמיהם והערכים התזונתיים שהביאו.
עם ההשתכללות הטכנולוגית, היכולת להפריד את הגרעין למרכיביו השונים, והדרישה הגוברת ללחם אנין טעם, עלתה הדרישה ללחמים בהירים, יפים למראה, נוחים ללעיסה ונימוחים בפה.
לחמים אלו עשו שימוש רק בשכבת ה endosperm של גרעיני התבואה להכנת חומרי האפייה, שיכבה שעיקר יתרונותיה היתה במרקמו האוורירי של הלחם שנוצר ממנה אך היא נטולת מרבית הערכים התזונתיים של גרעיני התבואה.
מהפכת התזונה הבריאה השוטפת את מקומותינו מזה עשור הביאה לקאמבק של ממש של הלחמים הגסים, עשירי המראה בעלי הערכים התזונתיים הגבוהים, העושים שימוש בכל המרכיבים של נבטי הדגן השונים.
מחקרים הוכיחו קשר ישיר בין שימוש בנבטי החיטה המנופים להשמנה ולהתפתחות של סוכרת, בעוד ששימוש במלוא הערכים התזונתיים של קמח מחיטה מלאה מגביר את צריכת המינראלים והויטמינים החיונים לגופנו.
סיבים דיאטתיים הנמצאים בשפע בגרעיני החיטה המלאה לא ניתנים לעיכול על ידי מערכת העיכול. סיבים אלו סופחים מים אל המעי ומביאים להקלה בפעולות המעיים והיציאות.
כמו כן הם יוצרים תחושת מלאות לאחר האכילה על ידי כך שהם מעכבים את התרוקנות הקיבה.יתרונותיהם הנוספים: שיפור העמידות לאינסולין והגברת הכולסטרול הטוב. אנשים המוסיפים לתזונתם מזונות עתירי סיבים נהנים מהפחתה בסיכון למחלות לב, לסוכרת, להשמנת יתר ובעיות עיכול.
אחד מתוצרי הלוואי של המודעות לתזונה בשנים האחרונות היא התפתחותם של מוצרים שונים מקמח חיטה מלא. לא רק לחמים עוברים את מהפך החיטה המלאה, גם פסטות, אורז, מוצרי מאפה נילווים כדוגמת בייגלה ועוד, משווקים בגירסאות בריאות יותר.
הבעיה המרכזית היא מחירם הגבוה של מוצרים אלו באופן יחסי למוצרים מן הקמח הלבן בשל צריכה נמוכה שלהם.
אך גם בתחום זה ניתן לראות שינוי ניכר כבר בשנתיים האחרונות, לא רק שכמות המוצרים עלתה, גם מחירי המוצרים החלו לרדת ולהתאים את עצמם.
בעוד שבעבר יצור מחיטה מלאה היה שמור ליצרנים קטנים בעלי תווית אורגנית, הרי שהצטרפותם של ענקי המזון לקרב על הצרכן הבריא, הובילה לירידת מחירים דרמטית וממחירים כפולים לאותו מוצר,
הרי שפערי המחירים הצטמצמו היום וככל שאנו צורכים יותר מזון מקמחים מלאים, מעלים את נפיצותו בשוק - אנו מורידים את עלויות היצור שלו ובכך את מחירו.
התחזית הלא רחוקה היא שמחירי המוצרים הללו בעתיד כלל לא יהיו שונים מהמוצרים מהקמח הלבן שהתרגלנו לצרוך במשך שנים.
החיטה המלאה היא לא טרנד בריאותי, היא חזרה לערכי תזונה של פעם, תהליכי יצור טובים בטוחים ובריאים יותר והבנה טובה יותר של נזקי הקמחים הלבנים לסוגיהם השונים.
כל גרעיני התבואה מורכבים משלוש שכבות שונות. במהלך ההיסטוריה נטו האופים להכין לחמים מדגנים שונים תוך כדי שימוש בגרעין כולו מבלי לבצע הפרדות של מרכיביו.
התוצאה היתה לחמים גסים בעלי ערך תזונתי גבוה אשר הכילו בתוכם את כל מרכיבי הגרעין השונים על טעמיהם והערכים התזונתיים שהביאו.
עם ההשתכללות הטכנולוגית, היכולת להפריד את הגרעין למרכיביו השונים, והדרישה הגוברת ללחם אנין טעם, עלתה הדרישה ללחמים בהירים, יפים למראה, נוחים ללעיסה ונימוחים בפה.
לחמים אלו עשו שימוש רק בשכבת ה endosperm של גרעיני התבואה להכנת חומרי האפייה, שיכבה שעיקר יתרונותיה היתה במרקמו האוורירי של הלחם שנוצר ממנה אך היא נטולת מרבית הערכים התזונתיים של גרעיני התבואה.
מהפכת התזונה הבריאה השוטפת את מקומותינו מזה עשור הביאה לקאמבק של ממש של הלחמים הגסים, עשירי המראה בעלי הערכים התזונתיים הגבוהים, העושים שימוש בכל המרכיבים של נבטי הדגן השונים.
מחקרים הוכיחו קשר ישיר בין שימוש בנבטי החיטה המנופים להשמנה ולהתפתחות של סוכרת, בעוד ששימוש במלוא הערכים התזונתיים של קמח מחיטה מלאה מגביר את צריכת המינראלים והויטמינים החיונים לגופנו.
סיבים דיאטתיים הנמצאים בשפע בגרעיני החיטה המלאה לא ניתנים לעיכול על ידי מערכת העיכול. סיבים אלו סופחים מים אל המעי ומביאים להקלה בפעולות המעיים והיציאות.
כמו כן הם יוצרים תחושת מלאות לאחר האכילה על ידי כך שהם מעכבים את התרוקנות הקיבה.יתרונותיהם הנוספים: שיפור העמידות לאינסולין והגברת הכולסטרול הטוב. אנשים המוסיפים לתזונתם מזונות עתירי סיבים נהנים מהפחתה בסיכון למחלות לב, לסוכרת, להשמנת יתר ובעיות עיכול.
אחד מתוצרי הלוואי של המודעות לתזונה בשנים האחרונות היא התפתחותם של מוצרים שונים מקמח חיטה מלא. לא רק לחמים עוברים את מהפך החיטה המלאה, גם פסטות, אורז, מוצרי מאפה נילווים כדוגמת בייגלה ועוד, משווקים בגירסאות בריאות יותר.
הבעיה המרכזית היא מחירם הגבוה של מוצרים אלו באופן יחסי למוצרים מן הקמח הלבן בשל צריכה נמוכה שלהם.
אך גם בתחום זה ניתן לראות שינוי ניכר כבר בשנתיים האחרונות, לא רק שכמות המוצרים עלתה, גם מחירי המוצרים החלו לרדת ולהתאים את עצמם.
בעוד שבעבר יצור מחיטה מלאה היה שמור ליצרנים קטנים בעלי תווית אורגנית, הרי שהצטרפותם של ענקי המזון לקרב על הצרכן הבריא, הובילה לירידת מחירים דרמטית וממחירים כפולים לאותו מוצר,
הרי שפערי המחירים הצטמצמו היום וככל שאנו צורכים יותר מזון מקמחים מלאים, מעלים את נפיצותו בשוק - אנו מורידים את עלויות היצור שלו ובכך את מחירו.
התחזית הלא רחוקה היא שמחירי המוצרים הללו בעתיד כלל לא יהיו שונים מהמוצרים מהקמח הלבן שהתרגלנו לצרוך במשך שנים.
החיטה המלאה היא לא טרנד בריאותי, היא חזרה לערכי תזונה של פעם, תהליכי יצור טובים בטוחים ובריאים יותר והבנה טובה יותר של נזקי הקמחים הלבנים לסוגיהם השונים.
אתר המרכז לטיפול בהשמנת יתר מרכז מידע מקצועי ומהימן אודות כל האמצעים לטיפול בבעיות השמנת יתר: הרזייה, דיאטה, ספורט, פסיכולוגיה, ניתוחי קיצור קיבה ועוד.
http://www.hashmana.co.il/
http://www.hashmana.co.il/