אחת מההתלבטויות הקשות העומדות בפני כל צעיר או צעירה שנמצאים בפרשת דרכים היא בחירת תחום לימודים מתאים עבורם. אמנם ישנם גם כאלו היודעים כבר משחר ינקותם בדיוק את ייעודם והבחירה מה ללמוד הינה מובנת מאליה, אך עבור רובנו מדובר בהתלבטות של ממש, כזו שממלאת את מוחנו וטורדת את מנוחתנו. לטובת כל מי שמתלבט מה ללמוד, הרי מספר קווים מנחים שיוכלו לסייע במקצת בהחלטה חשובה זו:
1. במה אתם טובים? מה התכונות הבולטות שלכם? - הייתם בתיכון, רובכם סיימתם צבא, וסביר שכבר קיבלתם מושג לגבי הכישורים הבולטים שלכם. לא מדובר רק בסוג המדוייק של תחום הלימודים (לדוגמא - אתם טובים במחשבים או במתמטיקה וכ"ו), אלא גם באופן כללי - האם אתם יותר ריאלים או הומניים, האם אתם מסוגלים לשנן חומר במשך שעות או שאולי אתם מאלו אשר חייבים להיות בתנועה כל הזמן וזקוקים לפעילות מעשית? אל תחששו מהתשובה שתקבלו גם אם משמעותה שתוותרו על חלום של תעודה אקדמית ותפנו לתחום של לימודי תעודה ומקצוע. כדאי ללמוד מה שהולם את התכונות שלנו והחוזקות שלנו ולאו דווקא ללכת אחרי העדר. זה ישתלם לכם בעתיד וימנע מכם "לשרוף" שעות בשינון חומר תיאורטי ללא תוחלת, רק כדי לגלות לאחר שנה אקדמית יקרה כי הבחירה שלכם מה ללמוד היתה מוטעית, וממילא לפנות לאחר מכן ללימודי מקצוע מעשי.
2. מה באמת "עושה" לכם את זה? - כמובן שאין כאן המלצה להיות מנותקים מהמציאות, ככלות הכול - אתם צריכים לבחור מקצוע מפרנס לחיים, ואם אתם נעדרים כישרון ויכולות אמיתיות ומוכחות במוסיקה או באומנות, לדוגמא, אל תתפתו ללמוד ברצינות מקצועות מורכבים אלו רק משום שאת זה הלב בוחר, אך במידה ואתם מוכשרים במספר תחומים שונים, אפשרו ללב לבחור מה כדאי ללמוד ואל תגררו לשיקולים מעשיים שונים. זכרו - סיכויי ההצלחה שלכם יהיו גבוהים יותר ככל שתשכילו לבחור מקצוע לימוד שמדבר אליכם.
למידע נוסף על בחירת מקצוע לחיים והכוונה מיועצת לימודים מקצועית ללא תשלום והתחייבות
3. עדיין לא מצליחים להבין איך להחליט מה ללמוד? בדקו עם אנשים שמכירים אתכם - אין הכוונה להעדיף דעות של אחרים על פני שלכם, אבל לפעמים כשמתלבטים וישנם מספר אפשרויות שונות הפתוחות בפנינו, אנשים שמכירים אותנו עשויים להאיר נקודות שלא חשבנו עליהם, ולקדם אותנו לעבר ההחלטה הנכונה. אלו יכולים להיות ההורים שפתאום יזכירו לנו שלאחר שיעורי הסטוריה ביסודי חזרנו כל יום הביתה נלהבים ומוקסמים, חברים מהתיכון שייזכרו כיצד נהנינו לפתור תרגילים מסובכים במסגרת שיעורי מתמטיקה בתיכון, או אפילו יועצי לימודים במסגרת הכוונה מקצועית שייעזרו בכלים שונים כדי לגלות לאן נוטים כישורינו ולבנו. דרך אגב- גם בוגרי לימודי תואר ראשון אשר החליטו להמשיך במסלול לימודי תואר שני מתלבטים בשאלה מה כדאי ללמוד. כל ההמלצות הנ"ל נכונות אף לגביהם.
והכי חשוב - קחו הכל בקלות ואל תתנו להחלטה (החשובה בפני עצמה) מה ללמוד להלחיץ אתכם יתר על המידה. ככל שתהיו רגועים וקלילים יותר, כך יגברו הסיכויים שתבחרו בחוכמה. שיהיה הרבה בהצלחה. (נ.ב - גם להחליף תחום לימודים באמצע אינו דבר כ"כ נורא ..)