דיאטה ים תיכונית
נקדים ונדגיש שאין "תפריט ים-תיכוני" יחיד, אופייני וקבוע במסמרות.
לפחות 16 מדינות גובלות בים התיכון, ופרט לנתון גיאוגרפי זה שאין עליו חולקים, ספק אם יש דמיון רב בין ארוחה יוונית, למטעמי המטבח האיטלקי, האנינות של המטבח הצרפתי, הארוחה המזרחית שכה מוכרת לנו, התפריט הלטיני מחצי האי האיברי, או המזון הצפון אפריקני הדשן, ויסלחו לי אשפי המטבח של מדינות ים תיכוניות נוספות שקופחו כאן.
תפריטים שונים מייצגים תרבויות אתניות, דתות ורקע כלכלי שונה, תוצרים חקלאיים מקומיים, ולעתים אף נמצא באזורים שונים באותה מדינה עצמה פריטי מזון שונים על הצלחת. למרות שמדינות אגן הים התיכון תופסות חלק קטן מאוד באוכלוסיית העולם, ההתייחסות המכובדת דווקא לתפריט ים-תיכוני, ניזונה בחלקה מהעובדה שחלק ממדינות הים התיכון הן כור ההיתוך והתהוות של התרבות האנושית העכשווית.
מדינות כיוון, איטליה, מצרים, לבנון וסוריה, ובל נשכח את ארץ-ישראל, מייצגות את מוקד היווצרותן של תרבויות עתיקות, שהן לבטח ערש תרבויות הקיימות כיום, וכמו תרבויות כך גם המזון שהן מייצגות, אלפי שנים תרמו לעיצובו, ואולי אף להעדפתו על סוגי מזון אחרים. אך חשובה יותר ההתייחסות לתפריט ים-תיכוני כאל תפריט בר-חיקוי בכל הקשור לעצם היותו "מזון בריא" של בריאות, מזון המעניק לדבקים בו שנים רבות יותר של חיים בריאים יותר.
כשתזונאים מעלים על נס את דיאטה של הים-תיכונית המסורתית, הם מתכוונים בעצם לתפריט בן מאות שנים שעוצב באי כרתים, במספר אזורים כפריים של יוון היבשתית, ובחלקים הדרומיים של איטליה וצרפת. תפריט וירטואלי לכאורה, שמתאפיין ב"עשר דברות" של אכול או אל-תאכל:
1. עודף של ירקות ופירות, קטניות, אפונים, אגוזים, זרעים ומוצרים צמחיים אחרים.
2. שפע של דגנים מלאים ולחם העשוי מחיטה מלאה.
3. שמן זית הוא השמן המועדף בהיותו עשיר בחומצה אולאית (Oleic acid) שהיא חומצה בלתי רוויה עם קשר כפול אחד (monounsaturated).
4. דגים במינון מוגבר.
5. פירות כלפתן העיקרי לאחר ארוחות, או תוספי דבש.
6. יוגורט, גבינה ומוצרי חלב אחרים נצרכים מדי יום בכמות קטנה עד בינונית.
7. צריכה שבועית של 1 עד 4 ביצים.
8. בשר עוף נצרך בכמות בינונית עד גבוהה, ולעומתו בשר בקר ("אדום") בכמות נמוכה.
9. צריכה מעטה של מזון מעובד.
10. צריכת אלכוהול בכמויות קטנות עד ממוצעות בדרך כלל כליווי לארוחה.
נכתב ע"י פרופ' בן-עמי סלע עבור אתר הבריאות טבעלייף