עם סוכר או בלי סוכר - מה נכון לי?
רוב הסוכרתיים בודקים היטב כל מוצר שהם קונים לוודא שאין בו סוכר.
הם בכלל לא מתיחסים לכמות הפחמימות הכללית במוצר ולא שמים לב כי לפעמים במוצר ללא סוכר יש יותר פחמימות מאשר במוצר עם סוכר.
חשוב להבין, שחשוב לסוכרתיים להפחית את כמות הפחמימות שהם צורכים שהרי כל הפחמימות הופכות בסופו של דבר לגלוקוז הנספג בדם.
ככל שתהליך הפיכתה של הפחמימה לגלוקוז יהיה יותר ארוך, הפחמימה תהיה טובה יותר והאינדקס הגליקמי שלה יהיה יותר נמוך.
ממתיקים רבים מכילים פחמימות שלעיתים מתפרקות יותר לאט, אך אי אפשר להתעלם מכמותם. ישנם מאכלים שאינם מכילים סוכר אך הם מכילים הרבה פירות או דבש. בפירות הרבה סוכר טבעי (גלוקוז, פרוקטוז) וכך גם דבש, מולסה וכדומה.
לכן, מאכלים שאינם מכילים סוכר אך מכילים פירות רבים, דבש, מייפל וכדומה מכילים הרבה מאד פחמימות והשפעתם על רמת הגלוקוז בדם גבוהה מאד. לדוגמה: ריבה ללא תוספת סוכר.
בעבודתי כמורת דרך לאנשים עם סוכרת, אני נתקלת בהרבה שאלות שנשלחות אלי ובהן תמיהה:
איך יתכן שאת ממליצה לסוכרתיים על מתכונים עם סוכר. אמרו לנו להתרחק מסוכר.
חשוב לי מאד להבהיר את הסוגיה.
סוכר אינו מומלץ משתי סיבות:
1. בגלל כמות הפחמימות הרבה שבו (פחמימות בלבד)
2. האינדקס הגליקמי הגבוה שלו - 100
אחד השינויים של סוכרתיים וטרום סוכרתיים הוא שהם לא אוכלים פחמימות ללא הגבלה. זהו למעשה דבר שכולם היו צריכים לעשות.
לכן, יש לחשב את כמות הפחמימות בכל מקרה ולהתאימה לתפריט שהדיאטנית אמרה, שהרי פחמימות יש גם בקמח, אורז, תפו"א וכדומה.
ומה באשר לאינדקס הגליקמי הגבוה?
יש הבדל בין סוכר נקי בשתיה לבין סוכר במאפה או בתבשיל.
האינדקס הגליקמי של סוכר בשתיה גבוה מאד.
האינדקס הגליקמי של סוכר במאפה מושפע משאר המרכיבים: קמח, ביצים, שמן, אגוזים וכדומה.
האינדקס הגליקמי של סוכר בסלט מושפע משמן זית, לימון, אגוזים, מיונז וכמובן שאר המרכיבים המכילים סיבים בד"כ..
כלומר, האינדקס הגליקמי של סוכר במאפים ותבשילים לא גבוה כל-כך אך חשוב לחשב את הכמות הנאכלת.
להלן ציטוט מתוך מאמר של מיכל גילאון, דיאטנית קלינית באתר של שרותי בריאות כללית:
"פעם האמינו כי אכילת סוכר מעלה במהירות את רמות הסוכר בדם. היום המומחים סבורים שניתן לאכול מזון שמכיל סוכר כל עוד מחשיבים אותו בתכנון הארוחה כפי שעושים לגבי כל פחמימה אחרת"
מקוה שההסבר ברור ואם יש לכם סוכרת, זה יעזור בהתנהלות.
זוהי דוגמה לכלי מעשי שאני נותנת לסוכרתיים מניסיוני.
איריס,
מורת דרך לחיים עם סוכרת