90% מהאוכלוסייה הבוגרת סובלת במהלך חייה מבעיות גב משמעותיות, כיוון שרוב בעיות עמוד השדרה נובעות מתהליכי הזדקנות.
הבעיות השכיחות ? נובעות:
1. מניוון הדיסק, שהינו סחוס המצוי בין כל שתי חוליות בעמוד השדרה ומשמש כמייצב ובולם זעזועים. ניוון הדיסק יכול לבוא לידי ביטוי כבלט דיסק, פריצת דיסק או כתוצאה מהיצרות תעלת השדרה.
2. בריחת סידן אצל נשים ואוכלוסיה מזדקנת.
הגורמים למחלת הדיסק הניוונית כוללים: חשיפה לעומסים, גמטיקה, פציעות ישנות וגורמים סביבתיים כגון: עישון הפוגע לאספקת הדם בדיסק, היבטים התנהגותיים כגון הימנעות מפעילות גופנית הידועה כמחזקת את השרירים, בדגש על השרירים המייצבים,שתפקידם לייצב את עמוד השדרה וכמשפרת את זרימת הדם לגב ובכך מונעת בעיות גב.
מאפייני המצבים השונים של מחלת הדיסק הניוונית:
1. התרחבות הדיסק או בלט דיסק - גורם לכאב גב כרוני. התלונות האופייניות הן על כאבי גב חוזרים באזור הגב התחתון והעכוז בעיקר, שאינם מגיבים לטיפול.
2. פריצת דיסק תהליך בו חל קרע במעטפת הדיסק. התלונה האופיינית היא על כאב המקרין מהגב לעכוז ולאורך כל הרגל עד כף הרגל.
3. היצרות תעלת השדרה - מצב המתפתח במשך שנים ואינו אופייני לגיל הצעיר. גורם הפרעה להליכה, כאבים ותחושת נימול / הרדמות הרגליים וכן כאבי גב.
4. בריחת סידן - בעיות שכיחות של הגיל המבוגר. מלווה באיבוד גובה של החוליות ושברי דחיסה, כאבי גב כרוניים ובשל הכיפוף בשלד נגרמת פגיעה משמעותית בתפקודי הריאה ובמערכת העיכול.
5. התכווצות שרירים - בדרך כלל חזקה בעקבות מאמץ או כביטוי לבעיה חמורה, תגרום לתלונות על גב תפוס.
דרכי הטיפול הקיימים:
1. טיפול תרופתי - תרופות נוגדות דלקת המצויות בכדורים ובהזרקה עפ"י מרשם רופא.
2. טיפולים מנואליים / ידניים ומכשוריים - פיזיותרפיה, כירופרקטיקה, אוסטאופטיה ועוד. מקלים על הבעיה אך לא פותרים אותה.
3. טיפול פולשני/ניתוח- כגון הניתוח הקלאסי לכריתת הדיסק, שלאחריו הכאב נעלם אך הדיסק לא מתרפא. או ניתוח לקיבוע עמוד השדרה.
4. טיפולים חדשניים - של השנים האחרונות כגון צריבת דיסק, השתלת דיסק מלאכותי, טיפול בשברי דחיסה.
דרכי מניעה:
הקפדה על מספר עקרונות תפקוד יום יומיים בסיסיים חשובים הינה יעילה ביותר.
יש לבצע פעילות גופנית נכונה שתכלול כושר גופני מחד אך תימנע מעומסים כבדים מעבר ל-10% ממשקל הגוף (מה שנחשב כמשא סביר). הימנעות מעישון, תזונה נכונה הכוללת סידן וויטמין D, הקפדה על שעות שינה המאפשרות לדיסק מנוחה והתאוששות מהלחץ בו הוא עומד במהלך היום.
אימון פונקציונאלי הינו אימון שיכול לתת מענה הולם לכל הסובלים מבעיות גב. שיטת אימון כושר פונקציונלי היא בעצם שילוב של עקרונות מעולם הפיזיותרפיה, הפילאטיס, היוגה והאימון הגופני, יחד עם הרבה דמיון ויצירתיות והתאמתם לעולמנו ולאורח החיים המודרני. בשיטת אימון זו אנו שמים דגש על יציבה נכונה, חיזוק שרירי הליבה (השרירים המייצבים) שיפור הקואורדינציה העצבית, שיווי משקל ותפיסה מרחבית. מטרות האימון נגזרות ממבדקי יכולת של המתאמן. האימון מבוסס על איתור "החוליה החלשה" של המתאמן ודרך השיפור של חוליה זו להביא לשיפור תפקוד הגוף כולו. בעזרת אימון זה ניתן לחזק את שרירי הגב ללא עומס מרבי וליעל את התיפקוד היומי. הדגש באימון זה יהיה על חיזוק שרירי הליבה, שרירי העכוז, והרגליים, דגש חשוב יהיה על השרירים המקרבים והמרחיקים. דגש נוסף יינתן על הארכת השרירים, הדגש יינתן על שרירי האגן, והירך האחורי והגו.
עידן אמזלג הינו פיזיולוג,המתמקצע באימון כושר פונקציונלי ומורה להאטה ואשטנגה יוגה. עידן אמזלג מתמחה באימון אישי אחד על אחד ובאימון קבוצות קטנות באמצעות שיטת אימון ייחודית. בעלים ומייסד של סטודיו 2AIM לאימונים פונקציונאלים ויוגה במוריה 16, חיפה.