הגישור אינו איזו המצאה חדשה, הגישור יש לו היסטוריה ארוכה של אלפי שנים. גישור הוא בעצם חלופה להליך המשפטי שמתנהל בבית המשפט, גישור מטרתו למצוא הסדר ופתרון לסכסוכים או מחלוקות שונות הקיימים בין גורמים שונים, הגישור בניגוד להליך משפטי נועד למצוא פתרון שבסופו שני הצדדים יהיו מרוצים.
היום הליכי גישור הם הליכים פופולאריים ונפוצים בישראל, משום שאנשים רבים התייאשו מהסחבת הבירוקרטית של המערכת המשפטית, ואין להם את ההון הכספי הדרוש לשם ניהול הליך משפטי בבית משפט בישראל. כל אלו מביאים לכך שישראלים רבים שיש להם מחלוקת או סכסוך עם גורם כלשהו מחליטים היום לוותר על ההליך המשפטי היקר והאיטי ובמקום זאת הם פונים למגשר שייגשר בין שני הצדדים וימצא הסדר שיהיה מתאים לשני הצדדים ומוסכם על שני הצדדים.
מהם התנאים לקיום הליך גישור
ישנם כמה תנאים שיבטיחו שתהליך גישור הוא אכן תהליך גישור תקין וכזה שאפשר לקבל אותו כהליך גישור מהימן ואמין.
- המגשר חייב להיות מגשר נייטרלי שאינו תומך באף אחד מן הצדדים המעורבים בהליך הגישור , ואין לו עמדה בסוגיה שעליה מתנהל תהליך הגישור.
- שני הצדדים המשתתפים בתהליך הגישור משתתפים בהליך הגישור מרצונם ולא מתוך כפייה
- שני הצדדים המסוכסכים מקבלים את ההסדר בהסכמה ולא בכפייה.
הסכסוכים והמחלוקות שמסתיימים בתהליך גישור יכולים להיות בסוגיות רבות,הנה כמה דוגמאות :
· סכסוכים עסקיים בין שני שותפים באותו עסק
· סכסוכים בין שני בני זוג שמסתיימים בתהליך גישור,
· סכסוכים בין שכנים שמסתיימים בתהליך גישור ,
· מחלוקות בין בני משפחה שלא דיברו נים ורוצים לחזור ליחסי משפחה תקינים.
· מחלוקות בין תלמידים בבית ספר
· מחלוקות בין עובדים העובדים באותו מקום עבודה
בסיומו של הליך הגישור בין שני הצדדים הנמצאים במחלוקת מושג הסכם גישור, המגשר הוא זה שמסייע לשני הצדדים הנמצאים במחלוקת למצוא הסכם גישור שיהיה מוסכם על שני הצדדים ויהיה מקובל ע"י שני הצדדים. לפני ששני הצדים חותמים על הסכם הגישור מחויב המגשר להבהיר לשני הצדדים את ההשלכות שיש להסכם הגישור ואת המשמעויות השונות של הסכם הגישור.
הסכם הגישור יש לו תוקף ממש כמו חוזה משפטי, ואם נחתם בין שני הצדדים הסכם גישור ואחד מהם לא ביצע את סעיפי הסכם, אזי הצד השני זכאי לתבוע אותו בבית המשפט.