רבים מאיתנו המדפיסים במשרד או בבית במדפסות הזרקת דיו (רגילות או מכשירים משולבים) איננו יודעים במה לבחור בעת שנגמר הדיו השחור או הצבעוני לראשונה. לרוב ההתלבטות היא בין מספר ספקים המציעים פתרונות השונים בדרכם, אך כאלה האמורים לפתור צורך זהה ופשוט: שנוכל להמשיך להדפיס במינימום הוצאות.
מאמר קצר זה יתמקד במדפסות בטכנולוגיית הזרקת דיו, תוך בחינת השיטות השונות הקיימות.
דיו הוא נוזל, וכידוע לנוזל יש נטייה להתייבש. מכאן שכל עיכוב בין ייצור המוצר לשימוש בו מגדיל את הסיכוי כי ראשי הדיו לא יעבדו או יעבדו, אך בסופו של דבר ייתנו תפוקה נמוכה.
ראשי דיו שיוצרו במפעל כזה או אחר בחו"ל וערכות מילוי למיניהן נוטות לעבור מספר ידיים במהלך מספר שבועות או חודשים בטרם הגעתם לחנות. לעיתים המוצר עלול להיות מאוחסן בתנאים לקויים של חום או קור קיצוני, או פשוט עלולים לשהות זמן רב
במצב סטטי במחסן בנמל או באחסנה כלשהי של היבואן , טרם הגעתם למשתמש הסופי.
דבר העלול לפגוע בתפקודם כראוי.
זאת ואף זו, ערכות מילוי למיניהן המופצות בשוק במחירים מפתים, נוטים להכיל כמות דיו אשר היבואן משווק ככמות המספיקה למספר מילויי דיו. גם אם המשתמש הוא מהנדס בעל יכולת טכנית מוכחת, הרי שבנושא של מילוי דיו חוזר יש צורך במספר אלמנטים נוספים למעט מזרקים עם הדיו המתאים.
מיחזור מקצועי של ראש דיו כולל שטיפה שלו בצנטרפוגה תוך שאנו מזריקים לו לפני מים מזוקקים רתוחים.
המיכלים נשטפים בלחץ הצנטרפוגה המסתובב במהירות, תוך ששאריות הדיו והספוג עצמו מתנקים עוד בטרם המילוי עצמו, דבר המבטיח כי הראש לא רק ימולא בחומר שאזל, אלא גם יישטף לפני-כן בצורה מקסימלית.
הדבר חשוב במיוחד בראשי דיו צבעוניים, מאחר והם במיוחד זקוקים לריקון יסודי מאחר והם מכילים 3 תאי דיו (סימילריים לאדום-צהוב-כחול) . מאחר וראש צבעוני מוצא על-פי רוב מהמדפסת בשלב בו אחד הצבעים אוזל, הרי שריקון של 2 התאים הנותרים הוא הכרחי, ואלמלא הדבר לא מבוצע, אין לדעת כמה בדיוק למלא ע"מ שהלחצים שלתמלא באופן ה 3 הצבעים יהיו זהים, והאיכות בהתאם.
ערכות מילוי נמכרות תוך הבטחה לשלושה עד חמישה מחזורי מילוי שלכאורה יבצע הלקוח בעצמו. בפועל, ראש דיו נוטה להישחק או להתייבש אחרי פעם-פעמיים והלקוח בסופו של דבר נשאר עם ערכה שברובה לא נוצלה ועם מדפסת שאינה עובדת.
בדיו-יו נבחנה האפשרות עוד בשנת 2004 לייבוא של ערכות מילוי דיו, מאחר וגם אנחנו היינו נלהבים לכתחילה, שהלקוחות ימלאו את ראשי הדיו בעצמם. מבדיקות שעשינו עלו בצורה ברורה המסקנות הבאות:
-מילוי דיו נוטה להישפך והמשתמש הממוצע נוטה להסתבך עם המילוי העצמי
-ציוד מקצועי כמו אולטרא-סוניק, צנטרפוגה ומכונת וואקום הכרחיים על-מנת להוציא מילוי איכותי
ראשי הדיו עצמם, אינם שורדים לאורך זמן ולכן נדרש כל הזמן מילוי של מספר ראשים מאותו דגם, וסינון החוצה של ראשים שאינם מזוהים או המדפיסים בצורה שאינה איכותית מספיק.
צרכן דיו ממוצע הרוכש ערכת מילוי עלול לגלות כי "יצא שכרו בהפסדו"
זאב פלדמן הוא מנכ"ל חברת דיויו