הסיפור שאתאר הוא על ילדה בת 16 שבגיל 11, נפצעה במהלך משחק שיגרתי בגן שעשועים.
התאונה ארעה כאשר הילדה ניסתה לגלוש במורד מגלשה. אותה מגלשה לא כללה מעקה אחיזה במקום בו מסתיים סולם הטיפוס והילדים עוברים ממצב עמידה, למצב ישיבה ומשם גולשים מטה. מאחר ולא היה מעקה אחיזה, ותוך כדי ניסיון להתיישב, איבדה הילדה את שיווי משקלה ונפלה ארצה, גובה של כ-2 מטרים ונחבלה בידה ונגרמו לה מספר שברים ביד.
מומחה לאורטופדיה ילדים שבדק את הילדה מטעמנו קבע כי נותרה לה נכות משוקללת בגובה 27.1%. לאחרונה הוגשה תביעת רשלנות מטעם הילדה כנגד העירייה האחראית על גן השעשועים לבית משפט השלום בחיפה.
תביעת הרשלנות אכן מעניינת אך זו לא מטרת המאמר.
חוץ מעילת רשלנות, בכל מקרה שהנפגע הוא ילד עד גיל 18, קיים גם ביטוח תלמידים בו הילדים מבוטחים 24 שעות ביממה (בבית, ברחוב, בבי"ס וכיו"ב). כמובן שיש גם חריגים, אבל זה כבר לפעם אחרת.
הביטוח הוא עד גובה של 341,000 ש"ח לנכות של 100% ובהתאמה החלק היחסי לנכות פחותה יותר. במקרים חמורים (אחוזי נכות גבוהים) ניתן לקבל תוספת של 50% למענק וכשמדובר בפטירה המענה הוא 130,000 ש"ח.
בניגוד לתביעות אזרחיות "רגילות", מאחר ומדובר בתביעה ביטוחית ההתיישנות היא 3 שנים (כשרק תביעה לבימ"ש או ויתור מפורש בכתב על טענת ההתיישנות עוצרת אותה), וכשמדובר בקטין המשמעות היא 3 שנים מגיל 18, קרי – עד גיל 21.
בניגוד לתביעת רשלנות, בביטוח תלמידים אין צורך להוכיח שמישהו התרשל כנגד הילד, אלא יש רק צורך להוכיח קיום נכות (על ידי חוות דעת של רופא מומחה). מעבר לכך יש צורך להראות כי נותרה נכות מעל 5% לשם קבלת הפיצוי.
במקביל להגשת התביעה, נעשתה פנייה לחברת הביטוח כלל (החברה שמבטחת בביטוח תלמידים) לשם קבלת פיצוי על הנכות שנותרה לילדה, תוך צירוף חוות הדעת של המומחה מטעמנו.
חברת הביטוח שלחה את הילדה להיבדק על ידי מומחה לאורטופדיה מטעמה שקבע (כמה מפתיע), שלילדה נותרה נכות בגובה 10% בלבד, ולפיכך זכאית לפיצוי בגובה של כ-40,000 ש"ח (כולל ריבית והצמדה מיום התאונה).
מאחר ולא הייתי מוכן להתפשר על ההפרש בין חוות הדעת, שמשמעותו עשרות אלפי שקלים נוספים לילדה, ציינתי בפני חברת הביטוח כי מאחר והמומחה מטעמנו הוא המומחה המתאים (אורטופד ילדים מול אורטופד כללי), ומאחר ומדובר במומחה בעל שם בתחומו, אין בכוונתי לקבל את קביעת המומחה מטעמם.
יחד עם זאת, מאחר ואין חולק כי לילדה יש לכל הפחות נכות צמיתה בגובה 10%, הסברתי כי אהיה מוכן לקבל את הסכום המוצע כמקדמה (ומבלי לוותר על הזכות לטעון לנכות גבוהה יותר), כאשר נמשיך להתדיין על שאר הנכות שנותרה לילדה, כך שהסכום שאינו מוכחש לא ימשיך לצבור ריבית ולגדול.
לשמחתי חברת הביטוח ראתה את ההיגיון בהצעה ולפני מספר שבועות הועבר לידינו צ'ק על הסכום האמור ובינתיים נמשך המשא ומתן על שאר הנכות וכן ניהול תביעת הרשלנות בבית משפט השלום בחיפה.
בהמשך השנה יועלה עדכון לעניין ההתקדמות בהליכים השונים.
הערה1: מדובר במקרה אמיתי שהוגש ומיוצג בבית משפט השלום בחיפה על ידי כותב המאמר.
הערה2: אין האמור לעיל מהווה ייעוץ משפטי ואין הוא מחליף פנייה לעורך דין, לשם הערכת סיכויי תביעה.