מאז שאתם זוכרים את עצמכם היה לכם חלום להקים מטע אבוקדו בדרום אמריקה. כולם אמרו לכם שזו שטות וכדאי שתתמקדו במשהו רציני יותר כמו רפואה, עריכת דין או בנקאות. התבגרתם והחלום עדיין קיים ברקע ועל כן החלטתם להגשים אותו: התחלתם לברר איך ומה צריך לעשות על מנת לגדל אבוקדו, כמה מים דרושים לכך, העונות וכל מה שכרוך בכך. התחלתם לברר גם על שטחים חקלאיים ובית לגור בו, כל הבירוקרטיה והפרוצדורה כמעט מאחוריכם אלא שאז נתקלתם בבקשה לא ברורה: נתבקשתם להציג אפוסטיל. במה מדובר? זהו אישור שיציג למעשה בפני הרשויות את מי שאתם במדינה זרה. הוא זה שיהווה אישור לקיום שלכם מלידתכם ועד היום במדינת ישראל. לפני ההסבר המורכב של מהו אפוסטיל, חושב לדעת מהו הפירוש: אפוסטיל בתרגום מצרפתית הוא אישור. אתם מתבקשים להציג אישור וזהו כל הסיפור. האישור זה ייתן את החותמת לזהותכם בפני רשויות המדינה אליה אתם מתכוונים להגיע.
ועכשיו להסבר המעמיק – מהו האפוסטיל?עד שנת 1961 אדם אשר רצה לעזוב את המולדת שלו ולעבוד במדינה זרה היה חייב להציג אישור על זהותו. לקבלת אישור זה היה חייב לעבור כמה משוכות בדרך: משרד המשפטים שיאשר את אמיתות המסמך שיציג, משם אל משרד החוץ שיאשר את החתימה של משרד המשפטים ומשם אל אישור הקונסוליה של המדינה שאליה מעוניין להגיע. גם היום צריך להציג מסמכים מזהים, אך משנת 1961 התהליך הפך לפשוט יותר. בשנה זו נוצרה אמנת האג או אמנת האפוסטיל, שהופכת את 'שרשרת החיול' לפשוטה הרבה יותר. עליכם להציג מסמכים מזהים כמו תעודת לידה, תעודת נישואים או דיפלומה לעורך דין שהוא נוטריון מוסמך, ומשם הדרך למטע האבוקדו פתוחה.
אפוסטיל – לא בלי בעל מקצועחשוב לציין כאן שלא בכל מקום תוכל לקבל את האפוסטיל. האפוסטיל יסופק לך רק באמצעות הגורם המוסמך לכך - במשרד עורכי דין שהוא נוטריון מאושר על ידי המדינה. נוטריון הוא עורך דין אשר רשאי בין השאר לאשר מסמכים ולחתום עליהם, כשהאישור הנוטריוני הוא שנותן תוקף לכל מסמך, כזה שיהיה בינלאומי ומוכר בכל מדינה החתומה על אמנת האג מ-61'.
איך נראה אפוסטיל ומי מוסמך לתת אותו מלבד נוטריון?אישור אפוסטיל זהה בכל מדינה החתומה על אמנת האג. הוא חייב להכיל את שמו של הנוטריון, חתימתו או תאריך החתימה. בפועל, האישור הישראלי הוא חותמת ממתכת שעליה מוטבע שמו של הנוטריון והמילה נוטריון בשלוש שפות: עברית, אנגלית וצרפתית. הרשויות המוסמכות בישראל לאשר אפוסטיל שנחתם על ידי נוטריון הן משרד החוץ, רשמים של בתי משפט השלום ועובדי מדינה שמונו לתפקיד זה על ידי שר המשפטים. חשוב לדעת כי דיפלומה ממוסד אקדמי חייבת לעבור קודם אישור של משרד החינוך, בטרם תאושר על ידי אחד הגורמים הללו.
סוגי אפוסטילישנם שני סוגי אפוסטיל: כזה של משרד המשפטים, שתפקידו לאמת את האישור הנוטריוני ולאשר שהמסמך אכן חתום על ידי נוטריון. הסוג השני הוא אפוסטיל של משרד החוץ, שתפקידו לאמת את המסמך המוגש ונותן לו תוקף, רק לגבי תוכן המסמך.
מי מפחד מביורוקרטיה?אישור אפוסטיל לא רק חוסך זמן אלא גם חוסך כסף. עלות אגרת האפוסטיל היא כ-30ש"ח ומחירה מתעדכן מדי שנה. יותר מזה: מספיק ביקור אחד אצל עורך דין שהוא נוטריון, תשלום האגרה ורואים את החלום הבינלאומי קרוב מתמיד.