דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


זיקוק אלכוהול - העיקרון והשיטות 

מאת    [ 14/04/2011 ]

מילים במאמר: 331   [ נצפה 4768 פעמים ]

בשיטת זיקוק האלכוהול נפטרים למעשה מהמים שבשיכר, ומקבלים תזקיק בעל אחוזי אלכוהול גבוהים יותר. עיקרון תהליך הזיקוק מסתמך על ההבדלים בנקודות הרתיחה של הכוהל האתילי (78.3ºc) והמים (ºc100), המהווים את עיקר נפחם של משקאות השיכר.
בעת חימום השיכר לטמפרטורות של בין 78.3 ל- 100 מעלות, האלכוהול והחומרים המורכבים איתו כימית מתאדים, בעוד המים והחומרים המורכבים איתם כימית אינם מתאדים. אדי האלכוהול מתנקזים דרך פתח צר המצוי בראש המזקקה,  מקוררים,  ומתעבים  חזרה  לנוזל  בעל ריכוז  אלכוהול גבוה יותר. שיטה אחרת, נפוצה הרבה פחות, מסתמכת על ההבדלים בנקודות הקיפאון של הכוהל האתילי (-114ºc) והמים (ºc0). בשיטה זו מקררים את השיכר לטמפרטורה מתחת ל- ºc0 ומפרידים את מקפא המים ממקפא השיכר.
   
שיטות זיקוק האלכוהול


קיימות כיום שתי שיטות זיקוק עיקריות: זיקוק דודי וזיקוק רציף:


•    זיקוק דודי / מזקקת אלמביק (Pot Still Alembic) -

זוהי השיטה הקלאסית, והערבים הורישו לה את השם "אל-אמביק", שמשמעותו "במיכל האמביקס".
שיטה זו משמשת כיום בזיקוק משקאות איכותיים: ברנדי מובחר (למשל: קוניאק וארמניאק), וויסקי מאלט, רום כהה, וטקילה וג'ין איכותיים. קיימים הבדלים דקים בצורת הדוד בו מזקקים ברנדי, וויסקי או כל כהיל אחר, אך המבנה הבסיסי של המזקקה זהה.
היתרון המשמעותי בשיטה זו, הוא שהתזקיק הסופי שומר איכויות רבות מאלה של השיכר ממנו זוקק, ומזכיר אותו בטעמו וניחוחו.
החסרון המשמעותי בשיטה זו, הוא שלא ניתן להוסיף שיכר לדוד במהלך הזיקוק, ולכן צריך למלא את הדוד כל פעם מחדש - עובדה שמאטה מאוד את התהליך ולכן גם מייקרת אותו. עפ"י רוב נעשה שימוש בשתי מזקקות מחוברות מסוג זה (זיקוק כפול), כשהראשונה בעלת דוד גדול יותר לזיקוק ראשוני, והשנייה קטנה יותר להשבחת איכות הזיקוק.

זיקוק דודי מתבצע כיום באותו האופן שבו בוצע לראשונה ע"י המדענים הערבים, אך בנוסף נוהגים להפריד את אדי האלכוהול המופקים בתחילת וסוף התהליך ("ראש וזנב הזיקוק") ומחזירים אותם לזיקוק נוסף, וזאת משום שאינם אחידים בדחיסותם וקצב האידוי שלהם ולכן איכותם ירודה. רק את גוף הזיקוק, שאת איכותו בוחן "אשף הזיקוק" (Master Distiller) מעבירים הלאה לקירור ולזיקוק שני.

רוצים לדעת עוד - כנסו - קורס ברמנים




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב