בני הנוער שעוזבים את בתי הספר הרגילים מאופיינים בצרכים מרובים בתחומים שונים: הם מתאפיינים בפערים לימודיים משמעותיים המתבטאים בהישגים לימודיים נמוכים מאד, בהיעדרויות מרובות, בבעיות התנהגות המגיעות עד כדי אלימות ובהיקף רב במיוחד של התנהגויות שוליות כגון שימוש באלכוהול או סמים ומעורבות בפלילים.
נמצא, גם, כי בנים נושרים יותר מבנות. משפחותיהם של רבים מבני הנוער הנושרים מאופיינות במצבים העשויים להעיד על קושי של המשפחה להעניק את מסגרת התמיכה הדרושה לבני הנוער על מנת להתמודד ולהצליח בלימודים. הממצאים מעידים שרבים מבני הנוער חיים במשפחות בעלות רמה סוציו-אקונומית נמוכה ונמצאים במצוקה כלכלית קשה. ביניהן גם אחוז גבוה במיוחד של משפחות חד-הוריות. בנוסף, ממצאים ממחקרים שונים
מעידים על בעיות קשות במשפחות הילדים האלה: בעיות בתפקוד החברתי של ההורים (מחלה ומוגבלות כרונית, עבריינות, אבטלה) ובעיות בטיפול הורי (אלימות כלפי הנער, הזנחה קשה וכו').*
נוער מנותק- שימוש בתרופות שלא על פי מרשם רופא**
10.15% מדווחים על שימוש בתרופות, שלא ע"פ מרשם רופא. שיעור זה גבוה יחסית לנתונים שנמצאו בקרב נוער לומד (% 6.85 )- הפער נוצר בעיקר בשל שימוש רב יותר בכדורי מרץ בקרב הנוער המנותק. שיעור השימוש בתרופות קצת יותר גבוה יחסית לסקר הקודם.
שיעור נמוך מקרב הנוער המנותק מדווח על צריכת תרופות ללא מרשם רופא בחודש האחרון כגון: אסיוול % 1.98 , רוגען % 2.15 , סינופד 2.14% וריטלין % 2.65 . שיעורים אלו דומים לנתוני הנוער הלומד. בהשוואה לסקר הקודם מצאנו קצת יותר שימוש בריטלין ובסינופד 0.67% ו- 1.08% , בהתאמה, בסקר הקודם .
הנתיב להתמכרות לסמים- מתוך "האמת על מריחואנה"
מכיוון שנבנית סיבולת, שימוש במריחואנה יכול להוביל את המשתמש לשימוש בסמים חזקים יותר כדי להשיג את אותה התמסטלות. כשהאפקט מתחיל להיחלש המשתמש עשוי לפנות לסמים חזקים יותר כדי להיפטר מהתנאים הלא רצויים שגרמו לו לקחת מריחואנה מלכתחילה. מריחואנה עצמה אינה מובילה את האדם לסמים אחרים; אנשים לוקחים סמים כדי להיפטר מסיטואציות או מרגשות לא רצויים. הסם (מריחואנה) מטשטש את הבעיה לזמן מה (בזמן שהמשתמש נמצא בסוטול). כשה-"סוטול" נמוג, הבעיה או המצב הלא רצוי חוזרים בצורה חזקה יותר מלפני כן. המשתמש עשוי לפנות לסמים חזקים יותר מכיוון שמריחואנה אינה "עובדת" יותר.
הרוב הגדול של משתמשי קוקאין (99.9 אחוז) התחילו להשתמש לראשונה ב-”סם הכניסה”, שהם מריחואנה, סיגריות או אלכוהול. כמובן שלא כל מי שמעשן מריחואנה או חשיש עובר להשתמש בסמים יותר קשים. חלק לעולם לא עושים זאת. אחרים מפסיקים להשתמש במריחואנה לגמרי. אולם חלק כן עוברים לסמים קשים יותר. במחקר אחד נתגלה שלנערים (בני 12 - 17) שמשתמשים במריחואנה יש סיכוי גדול פי 85 להשתמש בקוקאין מאשר לנערים שלא עישנו אותה, וש-60% מהנערים שמעשנים חשיש לפני גיל 15 עוברים להשתמש בקוקאין.
המתנדבים של "עולם ללא סמים" פועלים על מנת להביא את "האמת על הסמים והאלכוהול" אל בני הנוער, בכל מקום שבו הם נמצאים. הארגון, אשר הוקם על ידי ארגון הסיינטולוגיה, כאחד מבין מגוון הפעילויות לשיפור חברתי שהתנועה יזמה, עובד עם בני נוער, הורים, מחנכים, ארגוני מתנדבים אחרים ועם כל מי שיש לו רצון לעזור לאנשים לנהל חיים נקיים משימוש בסמים.
כתובת למשלוח דואר : אילת מליס כהן, מסדה 36 חיפה 33075
כל הזכויות שמורות ל"עולם ללא סמים"- © Foundation for a Drug-Free World
*מתוך הנשירה הגלויה והסמויה בקרב בני נוער דוח מחקר מרים כהן-נבות, שרית אלנבוגן-פרנקוביץ, תמר ריינפלד
**מתוך דוח הרשות למלחמה בסמים
המתנדבים של "עולם ללא סמים" פועלים על מנת להביא את "האמת על הסמים והאלכוהול" אל בני הנוער, בכל מקום שבו הם נמצאים. הארגון, אשר הוקם על ידי ארגון הסיינטולוגיה, כאחד מבין מגוון הפעילויות לשיפור חברתי שהתנועה יזמה, עובד עם בני נוער, הורים, מחנכים, ארגוני מתנדבים אחרים ועם כל מי שיש לו רצון לעזור לאנשים לנהל חיים נקיים משימוש בסמים.