בזמן אימון גופני תפקוד הגוף משתנה מהתפקוד במצב רגיעה, טמפרטורת הגוף עולה ומאיטה את קצב חילוף החומרים, ההזעה מוגברת והדם הופך סמיך יותר. שינויים אלו דורשים מהגוף אספקת מים שעלינו לצרוך מראש, כי נזקי המחסור במים יכולים להתבטא בהיווצרות אבנים בכליות, אובדן הכרה ונזקים לכלי דם.
כדי לשתות נכונה יש להתחיל את צריכת המים המקדימה לאימון כשעתיים - שעה וחצי לפני הפעילות ולסיים את השתיה המקדימה כשעה לפני האימון. אפשר להמשיך לשתות גם אחרי פרק זמן זה אך למים הנשתים קרוב יותר לאימון לא תהיה השפעה בזמן הפעילות. הגוף צריך פרק זמן כדי להחדיר לתאים את המים שנשתו וישמשו את הגוף בזמן הפעילות.
מומלץ לשתות את המים בטמפרטורת החדר מאחר ומים קרים מאטים את חילוף החומרים ומזמינים השמנה.
עשר דקות לפני תחילת האימון יש לשתות חצי כוס מים נוספת, אך יש לזכור שכמות צריכת המים המומלצת שונה מאדם לאדם ותלויה בהבדלים בין המשקל, גיל, מין וקצב חילוף החומרים.
בזמן האימון המים הם הרדיאטור שמקרר את הגוף, יש להקפיד בכל 15 דקות לשתות חצי כוס מים נוספת. לא מומלץ לשתות בזמן האימון מי ברז אלה רק מים מינרליים או מסוננים, כי המחסור במים גורם לגוף לקלוט את המים בספיגה מואצת ולכן הגוף משקיע פחות בהפעלת מערכת סינון הנוזלים הטבעית. גם מיץ או סודה אינם מומלצים לשתיה בזמן האימון בגלל שהתוספים שהם מכילים מגבירים את הצמא.
יש לשים לב שמים מרגיעים את מרבית האנשים, לכן הם יכולים לשמש לטובה במקרים של הרגעת קוצר נשימה, או להזיק לביצועים בתרגיל קשה שדורש מאמץ וריכוז.
בזמן אימון ממוצע מאבדים עד 2 ליטר מים, כדי להחזיר את הנוזלים שאבדו יש לשתות במשך שעה כוס מים בכל 20 דקות. אין טעם לשתות את כל הכמות במכה כי הגוף לא סופג ישר את כל המים והם יישמרו בקיבה וינפחו את הבטן. שתיה מתונה תמנע את תחושת הכבדות.
הלחות בחלל הפה בזמן האימון ואחריו יכולה לעזור בהורדת המשקל כשהיא משפיעה ישירות על קצב חילוף החומרים. הפה הוא אחד החיישנים של קצב החילוף, ככול שהפה לח הגוף מגביר את החילוף וככל שהוא נוטה ליובש הגוף מאט את הקצב. גם שלוק קטן מספיק כדי לעורר את המערכת.
הכותב: סרגיי שכטמן - מאמן כושר בכיר במכון "מטרו ג'ים" רמת-גן. www.metrogym.co.il