דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


ספרים: הפרקטיקה והרומנטיקה 

מאת    [ 24/04/2011 ]

מילים במאמר: 501   [ נצפה 2485 פעמים ]

הרבה נאמר על כניסתו המאיימת של הספר האלקטרוני לשוק הספרים. ישנם כאלה שחוזים שהספר האלקטרוני יחליף את הספר המודפס ואנחנו נלמד לחיות בעולם שבו אין מדפי ספרים, חנויות ספרים ושאר הדברים שקשורים לקיומו של הספר המודפס. אחרים טוענים שגם אם הספר האלקטרוני יהפוך יותר פופולארי ונתח השוק שלו יגדל, הוא לעולם לא יחליף את הספר המודפס.

הדיון גולש לעיתים קרובות לאמירות מתחום הרגש. אנחנו שומעים הרבה קינות על האובדן הצפוי או המאיים של ריח הדפוס, של הרומנטיקה של הכריכה, של חוויית הקריאה המוכרת לנו. הרבה אנשים מרגישים שספר אלקטרוני לעולם לא יהיה בעל אותו ערך ערכי ורגשי שיש לספר מודפס. ההרגשה היא שאם ניוותר רק עם ספרים אלקטרוניים הרי שמשהו ייעלם מהעולם, משהו חשוב ומיוחד שהעולם לא יהיה אותו דבר בלעדיו. עולם ללא ספרים, כך מרגישים אנשים רבים – קוראים מושבעים או קוראים תיאורטיים – יהיה עולם שבו חסר משהו חשוב.

ייתכן והדבר באמת נכון והעולם לא יהיה אותו עולם אם ייעלמו ממנו ספרים מודפסים. אבל נדמה לי שיש פה איזושהי החמצה של משהו חשוב ביותר; החמצה שמלמדת אותי משהו על גישתם של אנשים שונים לספרות ולספרים. הספר המודפס, הנייר החתוך שעליו סימני דפוס מודפסים הכרוך בתוך כריכת קרטון מכל סוג שהוא הוא רק מנשא. הספר האמיתי איננו הנשא הפיזי – או יותר נכון, איננו רק הנשא הפיזי – אלא המילים, המשפטים, הפסקאות והפרקים שמרכיבים ביחד את הספר.

אי אפשר להתעלם מכך שקיומו של ספר הוא תמיד גם פיזי. ספר שלא הועלה על הדפוס וראה אור יום – שעינם של הקוראים, ולו קורא אחד, לא שזפה אותו – איננו ספר. הוא אולי רעיון אבל כדי שהוא ייקרא ספר, עליו לצאת לאור. אבל האם היציאה לאור חייבת להיות בצורה שלה אנחנו רגילים? ספרים אלקטרוניים אולי חסרים את הדף ואת הדיו, אבל בכל דבר אחר הם ספרים לכל דבר ועניין. מי שחושב שאלו אינם ספרים חוטא למהות של הספר: הנשא הטכני הוא רק משרת של התוכן, של המהות, של ריבוא האותיות שמצטרפות זו לזו כדי ליצור את הספר.

אין לי ספק שהרבה מאלה שחוששים מעלייתו של הספר האלקטרוני קוראים ספרים ואולי אפילו קוראים הרבה. אין לי ספק, מצד שני, שהרבה מאלה שמכבירים מילים גבוהות – יותר או פחות – על הסכנה המרחפת מעל ראשם של ספרים מודפסים ומעל העולם התרבותי שבו אנו חיים קוראים ספרים רק לעיתים נדירות, אם בכלל. ההתרפקות על הספר בצורתו המסורתית דומה להתרפקות על עולם שבו אין טכנולוגיה מתקדמת שלה אנחנו רגילים ובלעדיה יהיה לנו קשה לחיות: מכוניות, מטוסים, מחשבים ועוד. הרבה אנשים שנהנים להביע געגועים לעולם בלי טכנולוגיה לא היו מסוגלים ובטח לא היו רוצים לחיות באותו עולם נוסטאלגי שעליו מתרפקים ואליו הם עורגים.

אם הספר האלקטרוני יהיה יעיל ואיכותי, אם המחיר שלו יהיה נגיש לכל אחד והוא לא ימנע גישה מחסרי האמצעים אל עולם הספר הרי שאין הוא דבר רע כשלעצמו. הוצאות ספרים וסופרים יתאימו את עצמם לעולם בלי ספרים כמו שהאדם התאים את עצמו למציאות הטכנולוגית המשתנה לאורך כל ההיסטוריה. 




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב