קטרקט הינו עכירות ודליחות אשר מופיעה על עדשת העין ופוגמת בתפקוד הראייה. קטרקט מוביל לתחושת חוסר נוחות בעין, טשטוש וכפל ראייה, ועליה חדה במספרים אשר משמשים את משקפיי הראייה.
ניתוחי קטרקט נפוצים בעיקר בגילאים מבוגרים, בסביבות גיל 60 ומעלה, כאשר העכירות הולכת וגוברת ומחמירה עם השנים. בין הגורמים הנוספים התורמים להתפתחות קטרקט, מלבד גנטיקה וגיל כרונולוגי, הם החשיפה לשמש, מחלות כמו סוכרת וסוגים מסויימים של תרופות, ועוד. כל אלו מביאים לעכירותה של עדשת העין ולפגיעה בראייה.
ניתוחי קטרקט אינם מבוצעים בשתי העיניים גם יחד, והניתוח מבוצע בכל פעם בעין אחת. הניתוח מבוצע תחת הרדמה מקומית ולאחר שהמטופלים עברו טרם הניתוח סדרת בדיקות מקיפה. טרם הניתוח יטופטפו לעין המנותחת טיפות להרחבת אישונים, כאשר גם ההרדמה המקומית של העין תבוצע בעזרת טיפות מיוחדות או זריקה באיזור המטופל.
הניתוח אורך כחצי שעה עד שעה, כאשר המנתח מבצע חתך קטן ודרכו שולף בזהירות את העדשה, כשהוא מכניס במקומה עדשה מלאכותית. כשעה לאחר הניתוח כבר ישוחרר המנותח לביתו כשהוא מוזמן לביקורות סדירות וחיוניות, החל מיום למחרת הניתוח ועד חודש וחצי אחריו.
לאחר הניתוח העין תיחבש למשך יממה, כאשר לאחר הסרת התחבושת יומלץ לכם להצטייד במשקפיים או במשקפי שמש אשר ישמשו כמגן עבור העין, וימנעו חדירת אבק ורוח, עשן סיגריות או כל גורם זר אשר עשוי לגרום להתפתחות זיהומים. כמו כן תקבלו טיפות עיניים אנטיביוטיות אשר יסייעו במניעת דלקות וזיהומים וטיפות עיניים נוספות אשר תפקידן להקל על הכאב. יש לציין כי במקרים רבים לא סובלים המנותחים מכאב לאחר ניתוח קטרקט.
ניתוחי קטקרט מבוצעים בכל עין רק פעם אחת במהלך החיים, אולם במידה ונוצרת הפרעה נוספת בראייה ניתן לבצע ניתוח לייזר פשוט לטיפול נקודתי בבעיה.
כותב המאמר הינו מומחה מתחום הבריאות