אנשים בעלי כושר גופני נמוך, מבטאים פעמים רבות משפטים כגון: "אני מתנשף כמו מטורף" "אין לי אוויר", "נגמר כל האוויר". אילו הן אמירות המתארות מצבים של מאמץ יתר וירידה חדה בכושר הגופני. השאלה שנשאלת היא במה הבעיה נעוצה? התשובה לכך קשורה פעמים רבות למערכת הנשימתית של האדם.
מערכת הנשימה כוללת את הפה והאף, קנה הנשימה, הריאות והצינורות שמובילות אויר מהריאות – שם לפעמים יש בועיות שתפקידן הוא לאפשר את חילוף החומרים בין האוויר לדם והעברת החמצן למערכת הדם וכמו כן העברת מולקולות של דו תחמוצת הפחמן – בשביל שיהיה אפשר לבצע את פעולת הנשימה. השרירים שאחראים על ביצוע פעולת הנשימה היא הסרעפת, שיריר הצוואר העמוקים ושרירים נוספים הנמצאים בין הצלעות.
ישנה חשיבות גדולה להתייחסות למערכת הנשימה בזמן אימון גופני. אולם יש לזכור שאימון גופני. משפיע בעיקר על שרירי בית החזה, ויש לו השפעה קטנה יותר על הריאות עצמן.
ישנם מספר יעדים פיזיותרפיה נשימתית:
1. חיזוק שרירי הנשימה
2. לימוד ואימון של נשימה נכונה בזמן אימון
3. לימוד שיטות הרפיה
4. אימון גופני אירובי שמטרתו לגרום לשיפור מצב השרירים ומערכת כלי הדם.
מערכת הנשימה הינה אחת המערכות המרכזיות והחשובות בגוף. מערכת בעלת בעיות יכולה ליצור הגבלה ביכולת התפקודית אצל האנשים הסובלים ממחלות ריאה שונות. על מנת לשפר את התפקוד התקין שלה – יש לבצע:
1.מאמץ אירובי ממשוך על בסיס קבוע , שחיה מספר פעמים קבוע בשבוע.
2. חיזוק שרירי הנשימה
3. ביצוע פיזיותרפיה נשימתית לפינוי הפרשות שונות מהריאה.
4. לימוד נשימה דרך הסרעפת בצורה נכונה.
באם ישולבו גורמים אילו בהתמדה, סיכויי ההחלמה מביצוע פיזיותרפיה נשימתית גבוהה.
אצל אנשים בריאים בעלי מערכת הנשימה התקינה, לא תגביל את ביצוע הפעילות הגופנית שלהם מכוון שיכולת הריאות גדולה מכמות האוויר הדרושה לצורכי הפעילות.
את תחושת קושי הנשימה וחוסר אוויר, מרגישים בד"כ כאשר יש פער בין המאמץ שאדם ביצע לבין היכולת של מערכת הנשימה להתמודד עם מאמץ זה ולספק חמצן. – תהליך הנשימה הוא בלתי נשלט – מי שאחראית עליו בגוף היא מערכת העצבים.
בניגוד לאנשים בעלי מערכת נשימה תקינה, אנשים בעלי מערכת נשימה בלתי תקינה, מתאפיינים בסוגי מחלות שונים המתבטאות בעיקר כקושי באוורור הריאות ובהוצאת האוויר מהפה.
מחלות במערכת הנשימה הן לרוב כרוניות, ולכן יש חשיבות של ביצוע פיזיותרפיה נשימתית על בסיס קבוע ופעילות גופנית.