מי מאיתנו לא חווה מצבי לחץ ואו חרדה בחייו? אין ספק כי מצבי לחץ וחרדה הופכים יותר ויותר לחלק אינטגרלי ובלתי נפרד מאורח החיים המודרני. התחרותיות, ההשגיות, החומרנות, קצב ההתפתחות הטכנולוגי המואץ, השאיפה להשגים חומריים ושינוי במבנה התעסוקתי, מבנים משפחתיים חדשים שנוצרים עם השנים ושאר גורמים מוצאים לעיתים את האדם בעידן המודרני לא מוכן או ככזה אשר אינו יכול לעמוד בנטל ובמעמסה הרגשיים. ישנם אנשים אשר חשופים יותר למצבי לחץ וחרדה וכאלו אשר אורח החיים שלהם מאפשר רווחה רגשית גדולה יותר ולכן גם מוצאים עצמם פחות במצבים מעין אלו.
במאמר זה אתן עשרה טיפים יעילים להתמודדות עם מצבי לחץ וחרדה:
- הכרה במצב- עצם ההכרה בעובדה שאנחנו נמצאים בעיצומו של מצב מלחיץ או גורם חרדה מקל על עצם הידיעה שהתגובות שלנו למצב, תגובות חריגות, הינן חלק נורמלי וברור להתמודדות עם המשבר.
- החצנת רגשות- שיתוף רגשי עם הקרובים לנו ופירוט הנסיבות הגורמות למצב הלחץ והחרדה הינו שלב חשוב בניהול המשבר. בני משפחה קרובים, חברים או כל אחד אשר אנו רואים בו חלק ממעגל התמיכה שלנו. החצנת הרגשות ודיבור על המשבר עוזר לפרוק את המתח וכן לקבלת פרופורציות אחרות ותובנות שלנו, כמושקעים רגשית בתהליך, לא היינו יכולים להגיע אליהן לבד.
- המנעות והתרחקות- השתדלו להרחיק מעצמכם את גורמי הלחץ והחרדה. עצם פעולת ההרחקה עשויה להיות פיסית או מנטלית.
- הרפו את עצמכם- ישנן טכניקות הרפיה רבות אשר עשויות להקל על מצבי לחץ וחרדה. לימדו את עצמכם ואלו שיטות מסייעות בידיכם להשגת הרפייה ותחושת שליטה במצב. סוגי הרפיות עשויים להיות תרגילי נשימה, מדיטציה, ספורט (!!), דמיון מודרך ועוד.
- היו בחברת אנשים ובפעילות- המחשבות הטורדניות "מתקיפות" אותנו בעיקר כאשר אנו לבד או נמצאים במצב של חוסר מעש, כאשר המיקוד שלנו עובר למצב המשברי בו אנחנו נמצאים. העסיקו את עצמכם וצרו הסחות דעת פוריות ואפקטיביות למצב הלחץ.
- שינה, שינה ,שינה- שינה בריאה הינה מפתח חיוני להתמודדות עם מצבי לחץ וחרדה. בעבר ממוצע שעות השינה היה כתשע שעות במשך היממה. כיום הממוצע עומד על שש עד שמונה שעות. לשינה בריאה תרומה מכרעת ליכולתה של הנפש והגוף להתמודדות עם מצבי משבר, לחץ וחרדה וליצירת איזון. אל תזניחו את נושא השינה.
- תיבכו, מותר לכם- אין צורך בלהתבייש לבכות. הבכי הוא אמצעי שחרור רב עצמה אשר נותן דרור לרגשות ולתחושות העמוקות ביותר ומביא להקלה. אל תתפסו את הבכי כסימן לחולשה אלא כאמצעי להקלה על המצב ושחרור רגשי לגיטימי.
- צאו לשמש- אורח החיים המודרני כופה על האדם ישיבה ממושכת ושהייה מרוכזת לאורך היממה בתוך בניינים. שהייה ממושכת בתאורה מופחתת ולא טבעית הינה גורם מאיץ לתהליכי דכאון ולחץ. חישפו את עצמכם לאור בהיר וחזק, לאור שמש, זה עוזר.
- פעילות גופנית- היפכו את הפעילות הגופנית לחלק בלתי נפרד מאורח החיים שלכם- ביום יום ובמיוחד במצבי משבר,לחץ וחרדה. הפעילות משחררת הורמונים הגורמים לתחושת התעלות ורווחה. הליכה מאומצת במשך כחצי שעה כשלוש פעמים בשבוע הוכחה מחקרית כתורמת להפגת דכאון. אז תתחילו ללכת.
- תזונה- כל אדם מגיב אחרת מבחינת דפוסי האכילה שלו למצבי לחץ ומשבר. ישנם כאלו אשר מגבירים את צריכת המזון שלהם כמקור מפלט וצורכים מזונות עתירי אנרגיה ופחמימות וישנם כאלו אשר נמנעים מאכילה. השתדלו לשמור על תזונה מאוזנת ולברור את המזונות שלכם. מוצרים עתירי סוכרים ופחמימות אולי מסבים נחמה לזמן קצר אך הנזקים לטווח הארוך שהם יוצרים פחותים מהנחמה שהם מעניקים.
הכלל החשוב ביותר, לטעמי, מבין הארבעה הינו הכלל השני, השיתוף. עצם השיתוף עם קרובים ואנשים אשר אנחנו מעריכים את דעתם עשוי להביא להקלה. אנשים רבים, ובמיוחד גברים, חונכו ו"אומנו" לפתור בעיות. לא תמיד ניתן לפתור באופן מיידי את מושא הלחץ והחרדה ומצב מעין זה עשוי להגביר את תחושת המשבר ולהעמיק אותו- ולאנשים אשר מורגלים בפתרון בעיות, ובמיוחד לבד, מצב זה עשוי לדרדר את מצבם. לכן, שתפו, דברו על הרגשות שלכם וקבלו עזרה מקצועית במידה וצריך.
אורי שקד-טיפולים קצרי מועד. הרצאות,קורסים וטיפולים פרטיים . www.orish.co.il