מצד אחד, העוצמה המרכזית, בהתבססות במסחר לפי שיטת הניתוח הטכני, היא היכולת להגיב לשינויים בשוק בצורה מהירה. מצד שני, כל מי שסוחר ונמצא בשוק, יודע כי: "הדבר היחידי הקבוע בשוק הוא השינוי" ועודף תגובה לשינויים מוביל להפסדים. הואיל וכך, בחרתי בשורות הבאות להתייחס לצורך וליכולת של הסוחר, להגיב לשינויים בשוק, בהתמקדות על מסחר ממונף בנגזרות.
בשלב הראשון נגדיר מה יכול להשתנות בשוק. אז חוץ מהמחיר, שכמובן משתנה בכל רגע, שני הפרמטרים המרכזיים המשתנים תדירות הם המגמה והתנודתיות.
מגמה היא הכיוון הכללי בו השוק נע והיא יכולה להיות בשלושה מצבים בלבד - עולה, יורדת או מדשדשת. את המגמה נזהה בעזרת מתיחת קו בין נק' השפל (או השיא) במחיר.
תנודתיות היא הקצב בו השוק נע. כלומר כמה נקודות ניתן לצפות שהשוק ינוע במהלך תקופת זמן מסוימת.
כעת לפני שנעבור לשלב הבא, על כל סוחר להגדיר בכל השקעה מהו טווח הזמן בו הוא מתכוון לעבוד. מרגע וטווח הזמן הוגדר יש לקבוע את מצב המשתנים יחסית לטווח זה. נהוג לחלק את הטווחים ל-3 אפשרויות: טווח ארוך של שנים (במקרה שלנו שנתיים). טווח בינוני של חודשים (במקרה שלנו 3 חודשים) וטווח קצר של ימים (אצלנו 5 ימים). כמובן שאפשר לעבוד גם על טווחים נוספים אבל לצורך המיקוד נתייחס לשלושת טווחים אלו.
השלב השני הוא להעלות על דף את מצב השוק בטווח הזמן הנבחר. לדוגמא נרשום כי המגמה, לטווח הזמן הבינוני של 3 חודשים, במדד הנאסד"ק, היא עולה. והתנודתיות הממוצעת, לאותה תקופה עומדת על 20 נק' (+/-) ליום. שים לב כי למרות שבשוק עצמו קיימים אלפי משתנים ומסיחי-דעת שונים, הרי שזיקקנו את המידע הרלוונטי עבורנו ואנו ממוקדים בשני פרמטרים ברורים וברי מדידה בלבד.
*** הכותב: שחף פרקש, מנהל השקעות במודל השכרת מניות. ***
כעת נעבור לשלב השלישי - המודעות. בין אם נדע את הסיבה ובין אם לאו, הרי שעל דבר אחד אסור לנו להתווכח - ברגע שמודעים לשינוי בשוק חייבים להגיב אליו ולא ליפול למלכודת ולומר "הפעם זה שונה". הסוחר המקצועי, המבצע ניתוחים של השוק, אמור לזהות את השינוי קרוב מאד להתרחשותו ולהגיב בהתאם.
מבחינת השינוי במגמה הרי שעל פניו זהו שינוי שקל מאד לזהותו. קו המגמה הינו קו מוגדר וברור וברגע שהוא נחצה הרי שהמגמה השתנתה. כמובן שבפועל המצב מעט יותר מורכב כי הגרף עלול "לשחק" זמן מה, קרוב מאד לקו המגמה אבל לבסוף המחיר בוחר כיוון ואז כל בר דעת יכול לקבוע בוודאות כי המגמה השתנתה.
לגבי התנודתיות יש לפעול בצורה מעט שונה. התנודתיות היא פרמטר יחסי ואין בו "הרבה" או מעט". לכן, לצרכים פרקטיים, נחליט כי מרגע שהתנודתיות השתנתה ביותר מ-50% אנו נקבע כי לפנינו שינוי. נחזור לדוגמא על הנאסד"ק - מרגע שהתנודתיות עלתה ביותר מ-10 נק' (50% מערכה הקודם של 20 נק' ביום) אנו נעבור לסחור ע"פ התנודתיות החדשה.
השלב הרביעי הוא להגיב לשינוי ולשנות את דפוסי המסחר בהתאם. בכל אסטרטגיית מסחר התגובה יכולה להיות שונה אבל בגדול:
שינוי במגמה- תמיד נעדיף לעבוד בכיוון המגמה השלטת. עולה נחפש לונג, יורדת נחפש שורט ודשדוש נחפש כניסות לשני הכיוונים.
שינוי בתנודתיות - יש להתאים פקודות הגנה ופקודות יציאה ברווח למונחים ריאליים של התנודתיות. למשל אם התנודתיות היא 30 נק' ליום אין טעם לנסות להוציא מהשוק 90 נק' רווח ביום (אפשרי אבל נדיר מאד), כמו שאין טעם להציב פקודת סטופ במרחק 3 נק' מהמחיר הנוכחי (הסטופ ייתפס בסיכוי גבוה מדי).
*** ***
עד כאן כל השלבים הטכניים של איתור השינוי ותגובה בהתאם, אבל הקושי העיקרי הוא המחשבתי-מנטאלי. הבעיה היא, שאנו נגיע יותר מדי פעמים, למקרה בו השינוי תפס אותנו בהפתעה והפוזיציה בה אנו נמצאים היא מופסדת. במקרה זה אמורים לעמוד לצידנו שני יתרונות - פיזור וניסיון. לא אכנס כרגע לעומק היתרונות אבל מה שניתן כבר לראות הוא שהעיסוק במסחר הינה פעולה מורכבת ביותר הדורשת יכולות ריכוז וקבלת החלטות ברמה הכי גבוהה שיש.
למי שיכולות אלו עדיין לא פועלות אצלו באוטומט מציע הרבי נחמן מברסלב את המלמול הבא:
"אפשר לי, טבע יקר,
להתחיל מחדש - לשבור את דפוסי האתמול;
לא לומר איני יכול - כשיכול אני;
לא לומר אינני - כאשר הנני;
לא לומר שתקוע אנוכי - בשעה שחופשי אני לחלוטין."
ולטובת כל מי ששמע על הספר "מי הזיז את הגבינה שלי?" מאת ספנסר ג'ונסון אסיים בציטוט ממנו:
"אם תבחין בשינויים הקטנים בשלב מוקדם, יהיה לך קל יותר להסתגל לשינויים הגדולים יותר, העומדים לקרות"
בברכת קבלת שינויים טבעית,
שחף פרקש
השכרת מניות
שחף פרקש - השכרת מניות הופך את המניות שלך לנכס מניב
<a title="השכרת מניות" href="http://www.haskaratmenaiout.co.il" target="_self">למידע נוסף בנושא השכרת מניות לחץ כאן</a>
<a title="חוזים עתידיים" href="http://www.mptrade.co.il/" target="_self">למידע נוסף בנושא חוזים עתידיים לחץ כאן</a>