מדי שנה עשרות ילדים נפגעים בחגיגות יום העצמאות מתרסיסי "שלג". הפגיעות העיקריות הן כוויה כימית שגורמת לגירוי הקרנית, אי נוחות, כאבים וצריבה וכן שפשוף ופגיעה בלחמית ובקרנית העין. במקרים נדירים ה"שלג" אף גורם להתפתחות של זיהום.
המרכיבים המסוכנים של ספריי השלג הם: בוטאן (Butane), סידן פחמתי (calcium carbonate), פרופאן (Propane) וסורביטאן טריסטאראט (sorbitan tristearate).
סידן פחמתי משמש כ"שלג" וסורביטאן טריסטאראט הוא חומר פעיל שטח (surfactant) המאפשר ערבוב של ה"שלג" במים במיכל על מנת שניתן יהיה לרססו.
השפעות בריאותיות אפשריות במהלך השימוש במוצר הן:
? גירוי בעיניים.
? גירוי בעור אחרי חשיפה ממושכת.
? במקרה של היווצרות אבק ונשימת כמות גדולה מה"שלג", עשוי להתפתח גירוי בדרכי הנשימה.
? עשויה להיגרם החמרה של הפרעות קיימות בעור, בעיניים ובדרכי הנשימה (לדוגמא אסתמה)
דרכי מניעה וטיפול:
? על פי הוראות המשטרה, תרסיסי השלג היחידים המותרים הם אלו שהוטבע אישור מכון התקנים הישראלי על מיכלם (ת"י 562). על פי דרישות התקן, על התרסיס להיות לא דליק, רמת עגבה (PH) מוגדרת בתקן כך שהתרסיס יהיה לא חומצי ולא בסיסי, ועל המיכל להחזיק בלחץ ולא להתפוצץ.
? על פי משרד התמ"ת תרסיסי "שלג" דליקים אסורים בשימוש.
? אין לכוון את פיית המיכל לכיוון הראש, הפה והעיניים
? במקרה של חדירת החומר לעיניים יש לשטוף את המקום עם הרבה מים ולפנות לטיפול רפואי במידת הצורך. במקרה של עדשות מגע יש לשטוף העיניים במשך 5 דקות. לאחר מכן להסיר את עדשות המגע ולהמשיך לשטוף המקום.
? מחשש להתלקחות ופיצוץ המיכל - יש להרחיק התרסיס ממקור אש; אין להתיז התרסיס על מקור אש; ואין להשליך המיכלים הריקים למקור אש.
לפרטים נוספים ולכל שאלה בנושא בטיחות וגיהות במקום העבודה ניתן לפנות למרכז המידע של המוסד לבטיחות ולגיהות, ללא תשלום וללא כל התחייבות, למספר: *9394 מכל טלפון.
המוסד לבטיחות ולגיהות הינו תאגיד ציבורי המוביל את נושא הבטיחות והבריאות בעבודה בישראל, ומשמש כתובת מרכזית למידע, הדרכה וייעוץ בנושאים הקשורים לתחומים אלה. תפקידיו של המוסד לבטיחות ולגהות הן לנהל פעולות הסברה והדרכה במקומות עבודה באמצעות מחוזותיו הפרושים בכל רחבי הארץ; לערוך ולפרסם מחקרים וסקרי סיכונים במקומות עבודה; לסייע לבחירת נאמני בטיחות ולהקמתן של ועדות בטיחות במקומות עבודה, להדריכם ולעודדם בפעולתם; לייעץ ולקדם פעולות לסילוק מפגעי בטיחות ומפגעים בריאותיים