במשך כל ימות השנה ובמיוחד בחגים כמו יום העצמאות ישנם מאכלים ותוספות למנות עיקריות אשר נפוצים במיוחד בקרב הקהל הישראלי. בין שאר התוספות שהם מצרך שחובה שיהיה על כל שולחן בתקופות הללו ניתן למצוא את החומוס. ישנן לא מעט חברות המייצרות חומוס, כל אחת בדרכה שלה, עם תוספת של מרכיבים שונים לאופן ההכנה הבסיסי של חומוס.
מהיכן הגיע החומוס?
החומוס הוא מאכל אשר נמצא בעולם מאז האלף השביעי לפנה"ס. כיום, יש הסוברים כי הוא נאכל לראשונה באזור הודו וטיבט ולבסוף הגיע לאזור שלנו. כיום, ידוע על קיומם של עשרים ושתיים מינים של צמח החימצה ממנו מוכן החומוס. בתקופת הברונזה שילבו את החימצה במאכלים שהוכנו במצרים ולאחר מכן החומוס נדד והגיע ליוון, לספרד ולאיטליה. היוונים והרומאים שילבו חומוס בתבשילים שונים שהיו כבר קיימים בתפריט שלהם בנוסף לכך שאכלו אותו כחטיף קלוי בדומה לאיך שאוכלים את החומוס כיום. יש הטוענים כי הפעם הראשונה שבה תועד מאכל החומוס בארץ, היה בתקופת הצלבנים אך לעומתם כאלה הסוברים כי המאכל היה קיים עוד בתנ"ך כאשר בועז אמר לרות המואביה "אכלי מן הלחם וטבלת פתך בחומץ" (רות ב' י"ד).
ממה החומוס עשוי?
רוב היצרנים המכינים חומוס מתבססים על אותם מרכיב בסיסי שהוא גרגרי חמצה טחונים ומשלבים בתוך המתכון מרכיבים נוספים הנותנים לחומוס טעם ייחודי המזוהה עם החברה המסוימת. ניתן לרכוש חומוס המיוצר על ידי חברות שונות ברוב החנויות, אך כמובן שקיימת גם האפשרות להכין חומוס ביתי וזאת על ידי השרייה של הגרגרים במים, הרתחתם לאחר מכן למספר שעות בדרך כלל במים עם תוספת של סודה לשתייה המיועדת להאצה של ריכוך החמצה. את הגרגרים לאחר מכן כותשים כאשר מוסיפים לו לרוב טחינה, שום, מיץ לימון, שמן זית, מלח ותבלינים נוספים בהתאם לטעמו האישי של כל אחד.
צורות הגשה של חומוס
בעבר, רוב החומוסיות היו ממוקמות ביישובים ערבים ודרוזים אך כיום, ניתן למצוא ברחבי הארץ חומסיות אשר מתמחות בהגשת חומוס באופנים שונים. ישנן מסעדות המגישות חומוס באופן יותר מסורתי בתוספת של שמן זית, מעט פפריקה ופטרוזיליה קצוצה אך לעומתם כאלה המציעות מנות חומוס אשר עשירות יותר בתוספות. ביניהן ניתן למצוא חומוס גרגרים – חומוס אשר מגישים בתוספת של גרגרים חמים למעלה, חומוס פול – חומוס המוגש בתוספת של פול מבושל, חומוס טחינה – חומוס אשר מוגש בצלחת שבמרכזה טחינה. בנוסף ישנן מנות כגון חומוס הנקרא מסבחה – מנה בה גרגרי החומוס המבושלים מוגשים שלמים ולא טחונים כאשר עירבבו אותם עם טחינה והוסיפו להם תבלינים נוספים. בחומוסיות נהוג להגיש בתוספת לצלחת חומוס, צלחת עם כדורי פלאפל, בצל מטוגן או בצל טרי, פטריות חמות, בשר טחון המוגש על החומוס עצמו, ביצה קשה בצד או בצלחת של החומוס וצנוברים הפזורים מעל החומוס. כמובן שבין אם מדובר בחומוסיה או במסעדה המגישה בין שאר המנות גם מנת חומוס, המנה תמיד תגיע עם שתי פיתות חמות.
חגי בר-שבע