פעוטון מאפשר להורים למסור את ילדיהם לטיפולן של המטפלות המסורות, בעת שהם עובדים ואינם יכולים לשהות עימם. שכבת הפעוטון חולשת על גילאי שנה וחצי עד שנתיים וחצי- שלוש, כאשר כל ילד זקוק לזמן שונה בכדי להתפתח ולהפוך מפעוט לילד עצמאי של ממש. בסביבות גיל שלוש ניתן כבר להעביר את הפעוטות ממסגרת הפעוטון לשכבת הגיל הנמוכה בגנים העירוניים, או להניח להם להמשיך ולהינות מקבוצת הגן הבוגרת, אשר פועלת כיום כמעט בכל פעוטון.
החל מגיל שנה וחצי, עת סיימו התינוקות הרכים את רכישת המיומנויות החשובות ועברו דרך התהפכות מצד אל צד, לזחילה, לישיבה עצמאית, לעמידה ולהליכה, יכולים ילדיכם לעבור ולהצטרף באופן עקרוני אל שכבת הפעוטון.
לרוב מקפידים אנשי הצוות לבחון בשיתוף עם ההורים האם הילד כבר מוכן ובשל למעבר החשוב אל שכבת הגיל הבאה, וכמו כן האם הוא מתהלך בצורה עצמאית ובטוחה מבלי ליפול, ותוך שמירה על שיווי משקל, בטרם יעבור מהתינוקייה אל שכבת הילדים הבוגרים יותר. הדבר מתרחש כאמור בסביבות גיל שנה וחצי אולם ישנם יוצאים מן הכלל והצוותים יתלבטו בעניין ויחליטו באופן פרטני בשיתוף עם הורי הפעוט.
בפעוטון ילמדו הילדים הרכים את כל המיומנויות החשובות בגילאים אלו, לצד הטיפול המסור של אנשי הצוות הכולל המשך החלפה של חיתולים עד הגמילה, סיוע בתהליך החשוב של הגמילה, פיתוח מיומנויות חברתיות בגיל בו כבר ערים הילדים זה לזה, ואכילה עצמאית ובוגרת 'כמו הגדולים' לצד שולחנות האוכל, תוך הכרת מגוון מאכלים חדשים אשר לא הכירו הפעוטות בעת ששהו בתינוקייה. בין היתר פועלים בפעוטון חוגי העשרה מרתקים כמו חוגי ליטוף חיות והכרת עולם הטבע הקסום, חוגי ריתמוסיקה, תיאטרון סיפור תוך הפעלת הילדים במהלך המחזה, חוגי תנועה הכוללים תנועה וספורט, ועוד.
המאמר נכתב עליידי אנשי צוות חינוכי אשר פועל בפעוטון בחיפה