בניה ירוקה היא צורת בניה ידידותית לסביבה, אשר נולדה עקב מהפכת איכות הסביבה בעולם, כשמטרתה לסייע לשמירה על כדור הארץ.
בניה היא אחד המזהמים הגדולים, בין אם מדובר בכמויות אבק עצומות ובין אם בפסולת חומרי בניין, ופעילי איכות הסביבה מוחים רבות גם נגד הרעש הרב שהיא מסיבה.
עקרונותיה של בניה ירוקה באים לידי ביטוי בכל מהלך הבניה, וכמו כן גם בחשיבה עתידית על חסכון אנרגיה על ידי הדיירים. בניה ירוקה נשענת על חומרי בנייה ידידותיים לסביבה, אשר אינם נותרים לאורך חיי דורות לזהם את האוויר, ומתכלים במהרה. מדובר בשיטות ובטכנולוגיות נקיות יותר אשר צורכות מעט יותר כוח אדם, מייצרות מעט אבק באופן משמעותי מול שיטות אחרות, חוסכות באנרגיה, ומשחררות כמויות פסולת בנין קטנות פי כמה, לעומת אחיותיהן המזהמות. בנוסף, דוגלת שיטת בניה ירוקה גם בפינוי שפכים ופסולת, והיא מוגדרת כשיטת הבניה הנקיה ביותר הקיימת כיום.
ניתן למצוא בין עקרונות שיטת בניה ירוקה, גם שימוש בשיטת בידוד טרמי, המביאה לחסכון עצום בצריכת החשמל של הדיירים אשר יתגוררו בבית. יתרון זה מבוקש על ידי רוכשים רבים ברחבי העולם, המגיעים עם אידיאולוגיה 'ירוקה', או סתם כאלו המבקשים לחסוך בעלויות האנרגיה בביתם, או בבתי העסק החדשים אשר יקימו.
לאחרונה הפכה שיטת בניה ירוקה גם לשיטת בניה חסכונית יותר, מה שמגביר את הביקוש לשימוש בשיטה, ברחבי העולם. תכנון נכון של בניה, יכול לחסוך את עלויות הבניה וכמו כן להביא לחסכון עתידי ברמת התפעול והשימוש ביחידות הדיור, לאורך שנים רבות.
ועדיין, טוענים הארגונים הירוקים כי לא מספיק בוחרים לנצל את יתרונותיה העצומים של שיטת בניה ירוקה, וחבל שכך. יש לציין כי בחלקים 'ירוקים' ומוגדרים מראש, בתוככי ערים מסויימות בארץ, ניתנים היתרי בניה רק בעבור התחייבות לבניה ירוקה בשטחים האמורים.
חברות בניה שונות מתמחות כיום בבניה ירוקה, אולם רובן מוסיפות עדיין לבנות, בדרכים הישנות והידועות.
מאמר זה נכתב על ידי דדיעורך פורטל שיפוצים