החלטת מיסוי 2514/11 שפורסמה לאחרונה, עוסקת בחברה זרה שנסחרת בחו"ל ("המקצה"), המחזיקה בחברה פרטית תושבת ישראל ("הבת"). המקצה הציעה לעובדי הבת להחליף חלק או את כל האופציות שברשותם (שטרם מומשו, בין אם בשלו ובין אם לאו, ושנכון למועד פקיעתן או החלפתן הינן "מחוץ לכסף"), ליחידות RSU (Restricted Stock Units- מניות שעבירותן מוגבלת עד להתקיימות תנאים מסוימים). האופציות המוחלפות יבוטלו ויחידות ה- RSU יהיו כפופות לתקופת הבשלה חדשה.
מאחר ומדובר גם בעובדים שביצעו רילוקיישן מישראל, אשר החזיקו באופציות למניות הבת טרם עזיבתם את ישראל, נוצר צורך בכימות הרווח המיוחס לישראל וכן בקביעת עיתוי ואופן ניכוי המס במקור בגין אותו הרווח. זאת, בהמשך להחלטת מיסוי קודמת שניתנה לבת בעניינם של עובדי הרילוקיישן, לפיה האופציות (טרם ההחלפה) כפופות למס בישראל בהתאם ל"גישת ה- Vesting" (גישת ההבשלה), אשר בין היתר קיבלה ביטוי בהחלטת מיסוי 0661 . נציין כי החלטת מיסוי זו שיישמה את גישת ה- Vesting עסקה במיסוי אופציות אגב שינוי תושבות ממעמד של תושב חוץ לתושב ישראל. והנה במקרה דנן, גישה זו זוכה להכרה נוספת על ידי רשות המיסים גם בסיטואציה הפוכה (בו תושב ישראל הפך לתושב חוץ).
החלטת המיסוי קבעה כי, בכפוף למגבלות ולתנאים המנויים בה, ביטול האופציות המוחלפות לא ייחשב כאירוע מס בישראל. עובדי הרילוקיישן יחויבו במס בישראל רק במועד מימוש יחידות ה- RSU, כאשר תקופת ההבשלה שלהן תתווסף לתקופת ההבשלה המקורית של האופציות המוחלפות. בהתאם לגישת ה- Vesting, חלק ההכנסה ממימוש יחידת ה- RSU שיחויב במס בישראל יהא כיחס שבין מספר הימים מיום קבלת האופציות המוחלפות בישראל ועד למועד ניתוק התושבות הישראלית לבין מספר הימים שמיום ההקצאה של האופציות המוחלפות ועד תום תקופת ההבשלה של יחידות ה- RSU. יישום גישת ה- Vesting ושימור הרצף בתקופות ההבשלה צפויה להטיב עם מרבית עובדי הרילוקיישן, אך במקרים מסוימים עלולה להרע איתם. כך, למשל, בהעדר החלטת המיסוי עובד שהינו תושב חוץ במועד ההחלפה, יכול היה לטעון כי אינו כפוף כלל למס בישראל בגין יחידות ה- RSU.
עוד מצוין בהחלטה, כי במקרה של כפל מס (למשל, בשל אימוץ גישה שונה מגישת ה- Vesting במדינה האחרת), יוכלו נישומים שהינם אזרחי ישראל ו/או תושבי ישראל לפנות לרשויות המס בישראל בבקשה להליך של הסכמה הדדית, וזו תיאות לפנות לרשות המוסמכת במדינה האחרת בבקשה לקיום ההליך. נציין כי בהתאם להוראת ביצוע מ"ה 23/01 בנושא נוהל הגשת הבקשה להליכי הסכמה הדדית ולמרבית האמנות למניעת כפל מס עליהן חתומה ישראל, היחיד יכול לפנות בבקשה להליך הסכמה הדדית רק במדינה בה הוא תושב. החלטת המיסוי מרחיבה לכאורה את זכות העמידה של מי שהינו אזרח ישראל (אף אם הוא תושב חוץ) ותואמת את נוסח האמנה בין ישראל לארה"ב.
נכתב ע"י עו"ד ורו"ח גדי אלימי