אחד הנושאים שאינו מוכר דיו למשתמשים במתקנים מתנפחים הוא כיצד למקם בצורה נכונה את המתקן המתנפח לפני השימוש בו. קיימים כללים ועקרונות ברורים ומחייבים המוגדרים בתקנים שונים, אולם מאחר ואחריות יישום עקרונות אלו הינה של מפעיל / משתמש המתקן המתנפח שלרוב אינם בקיאים בהיבטים אלו, בייחוד אם שכרו את המתקן המתנפח לשימוש חד פעמי, קיים פער גדול בין התקינה המחייבת ליישום בפועל.
מאמר זה מציג את הכללים והעקרונות למיקום מתקנים מתנפחים בעת הפעלתם כמוגדר בתקנים הבינלאומיים השונים.
המתקן המתנפח יהיה ממוקם במרחק ניכר מכל גורם סיכון אפשרי, למשל קווי מתח עיליים או מכשולים אחרים בעלי בליטות מסוכנות (כגון גדרות או עצים).
המתקן המתנפח לא יוקם באתר שהשיפוע שלו גדול מ – 5% בכל כיוון.
המיקום יהיה נקי מפסולת ומחפצים חדים הנעוצים בפני השטח או נמצאים על פני השטח.
אם למטרות בקרת קהל נעשה שימוש בגדר היקפית, יש להציבה במרחק של 1.8 מ' לפחות מהצדדים בעלי הקירות ובמרחק של 3.5 מ' לפחות מהצדדים הפתוחים.
נדרש לשמור סביב המתקן המתנפח על שטח פנוי, חופשי מכל מכשול העלול לגרום לפציעה. גודל השטח הפנוי יבוסס על חלוקת גובה המשטחית הבוהה ביותר ל – 2. הגודל המינימאלי של הטח הפנוי יהיה 1.8 מ'.
ניתן לחרוג מכלל זה כאשר מתקן מתנפח בעל קירות מתנפחים ממוקם ישירות מול קיר קשיח או מול קירות קשיחים, לדוגמא קירות בניין. במקרה כזה, הקירות הקשיחים חייבים להיות גבוהים ב – 2 מ' מגובה המשטחית הגבוהה ביותר.
אין לגרור את המתקן על משטח קשה כמו בטון, מדרכה או משטח קשה אחר. לא מומלץ לנפח אותו על אספלט, אדמת טרשים, חצץ או כל משטח חד אחר העלול לפגוע ולשחוק את בסיסו.במידת הצורך, יש לפרוש מתחתיו מחצלת או שטיח בכדי להגן על בסיסו.
לא מומלץ להשתמש במתקן על גבי משטח קשה. נפילות על משטח קשה עלולות להסתיים בפציעות ראש או פגיעות קשות אחרות.
יש לפרוס את המתקן המתנפח באזור בו מתקיימים התנאים הבאים:
· הימצאות משטח רך עליו יפרש המתקן כמו דשא, אדמה חולית.
· המשטח צריך להיות ישר, ללא שיפועים או מדרגות או הפרשי גבהים.
· יש להבטיח הרחקת המתקן לפחות 2 מטרים מכל חפץ כגון: עצים, גדרות, קירות, ענפים, כבלי תקשורת וחשמל, מקורות מים וכדומה.
במידת הצורך, יש להוסיף מחסומים למניעת גישה לילדים קטנים או חיות מחמד.