על מנת לוודא כי מתקנים מתנפחים נמצאים במצב תקין ומספק לשימוש הולם ובטיחותי נדרש לקיים משטר בדיקות, בחינות ותחזוקה ותיקונים למתקנים המתנפחים.
תהליך זה יכול ורצוי שיתחיל טרם הגעת המתקנים המתנפחים לארץ, עוד בשלב שינוע המתקנים המתנפחים , בכדי לצמצם את זמן הטיפול של הרשויות הנוגעות בדבר ובכדי להבטיח כי עם הגעת המתקנים המתנפחים לארץ הם ישוחררו לשימוש היבואן.
משטר הבדיקות הינו באחריות מכון התקנים הישראלי המחייב סיום מוצלח אל הבדיקות כתנאי לאישור מכון התקנים לשימוש במתקנים המתנפחים.
בדיקות מהוות את השלב הראשון בתהליך זה, לפני הפעלה ראשונה של כל מתקן מתנפח ותפקידן לאמת כי המתקן המתנפח עומד בדרישות הבטיחות המוגדרות.
הבדיקה הראשונית נחלקת ל – 4 קטגוריות:
(א) בדיקה חזותית המשמשת לאימות המאפיינים ההכרחיים של הרכיב הנבדק, לפי הדרישות.
(ב) בדיקת תפקוד המשמשת לבדיקת מאפייני הרכיב לאימות תפקודו לפי הדרישות.
(ג) מדידות המתבצעות בעזרת ציוד בדיקה מתאים לאימות מידות הרכיב לפי הדרישות.
(ד) מסמכים, תרשימים, תעודות בדיקה והצהרות של מאפייני רכיבים שיספקו את המידע להתאמת מאפייני הרכיב לדרישות.
דרישות הבטיחות הנבדקות בבדיקה הראשונית מתייחסות לנושאים הבאים: אריגים, רשתות, חבלים, רוכסנים, עיגון המתקן המתנפח, שלמות מבנית של המתקן המתנפח, כניסה ויציאה מהמתקן המתנפח, המפוח החשמלי, הילכדות משתמשים, איברי גוף ובגדים במתקן המתנפח, חפצים קשים, זוויות חדות ושפות חדות, בלימה, גובה הקירות המשופעים, קטע הסיום של מגלשות, מספר המשתמשים במתקן המתנפח, מידע כללי על המוצר, מידע ראשוני על מתקן מתנפח, מידע על התקנת מתקן מתנפח, מידע על הפעלת מתקן מתנפח וסימון המתקן המתנפח.
למרות שכל דרישות הבטיחות נבדקות ומכוסות בבדיקה הראשונית, לא כולן נבדקות תחת כל אחת מ – 4 קטגוריות הבדיקה שהוזכרו ורק חלק קטן מהדרישות נבדק ביותר מקטגוריית בדיקה אחת. ביחס לרוב הדרישות אין חפיפה בבדיקות.
קביעת קטגוריות הבדיקה המחייבות עבור מתקן מתנפח נגזרת מסיווג המתקן כמוגדר ע"י משרד התמ"ת ועשויה להשתנות מעת לעת.