על מנת לוודא כי מתקנים מתנפחים נמצאים במצב תקין ומספק לשימוש הולם ובטיחותי נדרש לקיים משטר בדיקות, בחינות, תחזוקה ותיקונים למתקנים המתנפחים.
תהליך זה יכול ורצוי שיתחיל טרם הגעת המתקנים המתנפחים לארץ, עוד בשלב שינוע המתקנים המתנפחים , וממשיך לכל אורך חיי המתקן המתנפח.
בעוד שברור כי משטר הבדיקות הינו באחריות מכון התקנים הישראלי , יתר התהליך - בחינות, תחזוקה ותיקונים מתרחש לאחר שהמתקן המתנפח כבר אושר לשימוש וייתכן שאף עבר מידיו של היבואן לצרכן הפשוט ולכן קיומו של התהליך ובוודאי אכיפתו הינם בעיתיים ביותר. בחינות מהוות את השלב השני בתהליך זה, לפני הפעלה ראשונה של כל מתקן מתנפח ותפקידן לאמת כי המתקן המתנפח עומד בדרישות הבטיחות המוגדרות.
מתקן מתנפח ייבחן במרווחי זמן מתאימים, ופעם בשנה לפחות, כדי להבטיח שקלקול במתקן המתנפח מתגלה ומתוקן בזמן.
קיימת הבחנה בין שני סוגים של בחינות: בחינה שגרתית ובחינה שנתית.
בחינה שגרתית
המחזיק במתקן מתנפח נדרש לערוך בחינה שגרתית, או למנות אדם האחראי לכך. בחינה שגרתית תיערך בכל פעם לפני שהמתקן עומד להיות בשימוש, ותכלול את הבדיקות האלה:
· האם המיקום מתאים;
· כל העיגונים בטוחים ובמקומם המיועד;
· ציוד העזר נמצא במקומו (למשל מזרנים לספיגת הולם);
· בדיקה שאין חורים או קרעים משמעותיים באריג או בתפרים של המתקן המתנפח;
· נעשה שימוש במפוח המתאים;
· לחץ האוויר הפנימי מספיק להעניק בסיס יציב ואמין;
· אין נזק לתקעים, שקעים ומתגים;
· צינור החיבור והמפוח מחוברים בחוזקה זה לזה;
· המפוח ממוקם בצורה בטוחה וסבכות המגן שלו שלמות וללא נזק;
במידה ובמהלך הבחינה השגרתית נתגלו פגמים כלשהם, לא יעשה שימוש בציוד על ידי הקהל עד שכל הפגמים שנתגלו בבחינה השגרתית תוקנו.
במקרים בהם מתבצעת השכרת מתנפחים, האחריות לביצוע הבחינה השגרתית מתחלקת בין משכיר המתקן המתנפח לשוכר. בעוד שמשכיר המתקן המתנפח אחראי לבדוק ולוודא כי המתקן המתנפח תקין לשימוש טרם הפעלתו / השכרתו, הרי שהשוכר אחראי לוודא כי המתקן המתנפח ממוקם ומעוגן כנדרש.