הדרכת הורים היא תהליך ייעוצי בו הורים לילדים ולמתבגרים עוברים הדרכה המתמקדת באופן שבו הם יכולים לשפר את תפקודם ההורי ולהתמודד עם האתגרים שמעמידה בפניהם ההורות. ההדרכה מתמקדת בשיקום הסמכות ההורית ומסייעת הן להורים, בכך שעוזרת להם להגדיר את הדרכים הנכונות והיעילות לנהוג בילדיהם, והן מספקת לילדים בסיס אחיד ויציב שתורם להם לתחושת ביטחון ובכך מעצב באופן חיובי את דור ההורים הבא.
כיצד מגיבים כאשר הילד/נער מתעקש שלא להכין את שיעורי הבית?איך מתמודדים עם ילד/נער שמכה את אחיו הקטן?מה עושים אם ילדינו המתבגרים מסרבים לחזור הביתה בשעה שנקבעה? ואיך מתמודדים עם גידול וחינוך של ילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז?
מטרת הדרכת ההורים היא לספק כלים פרקטיים להתמודדות עם נקודות הקושי, ולהוביל לשינוי ממשי באווירה המשפחתית בבית. חלק מהנושאים הנידונים בהדרכת הורים הנם: שיקום הסמכות ההורית, ההבדל בין ענישה לבין סנקציה, פתרון מריבות בין אחים, טכניקות להקשבה פעילה והתמודדות עם הורות לילדים הסובלים מקשיי קשב וריכוז.
מטרת הדרכת ההורים היא להעצים את ההורה, ולהקנות להורים ידע להתמודד עם האתגרים שההורות מציבה בפניהם בחיי היום יום. השלב הראשון בהדרכת ההורים הוא הערכת הבעיות והגדרת הציפיות והמטרות של הדרכת ההורים.
לרוב מומלץ כי שני ההורים ייקחו חלק בתהליך של הדרכת הורים כדי לסייע ביצירת קו אחיד בהתמודדות. עם זאת, בחלק מהמקרים אין אפשרות ששני בני הזוג ייקחו חלק בהדרכה או בשל סיבות אדמניסטרטיביות, או כאשר מדובר במשפחה חד-הורית. במקרים אלה הדרכת הורים יכולה לתרום רבות גם כאשר רק אחד מן ההורים משתתף בה.
במקרה של ילדים בעלי לקויות למידה מומלץ לערוך אבחון דידקטי כדי לאתר מוקדי קושי ולקויות למידה ספציפיות.יש אפשרות להרחיב את האבחון הדידקטי לאבחון פסיכודידקטי אשר מאפשר הערכה של התחום התנהגותי/הרגשי /חברתי בשילוב עם הערכה אינטלקטואלית.
מתי מומלץ לפנות לקבלת הדרכת הורים?
כאשר ילד מגיע לטיפול רגשי עקב קשיים רגשיים או חברתיים, לרוב מומלץ להורים להשתתף גם בהדרכת הורים במקביל לטיפול, על-מנת ליצור אינטגרציה וכדי ללמוד כיצד לסייע לילד בתיווך הרגשי גם בבית.הדרכת הורים עשויה להינתן כתוספת לטיפול רגשי בילד או בנפרד. בחלק מהמקרים הקושי בבית לאו דווקא נובע מקושי רגשי של הילד, אלא מבעיה מסוימת בתפקוד ההורי. במצבים אלה הדרכת הורים תתרום גם ללא השתתפות הילד בטיפול.