גלאי מתכות הוא מכשיר שמגיב למתכת, שלא בהכרח נראית באופן מיידי. ישנם סוגים שונים של גלאי מתכות, בעלי רגישויות שונות. גלאי מתכות בסיסי משמיע קול כשהוא ליד מתכת, ואילו גלאי הממתכות המתקדמים יותר, יכולים לזהות את סוג המתכת ולקבוע כמה עמוק היא נמצאת באדמה. גלאי המתכות הפשוט ביותר מורכב ממעגל חשמלי היוצר זרם חילופין שעובר דרך סליל היוצר שדה מגנטי חלופי. חתיכה של מתכת מוליכה חשמל הנמצאת קרוב לסליל תגרום לזרם מערבולת במתכת, וזה יוצר שדה מגנטי חלופי משלו. אם יעשה שימוש בסליל נוסף על מנת למדוד את השדה המגנטי, ניתן יהיה לגלות את השינוי בשדה המגנטי הנוצר בגלל החפץ המתכתי.
גלאי מתכות מתחלקים לשתי קבוצות עיקריות: גלאים פסיביים וגלאים אקטיביים.
גלאי מתכות פאסיביים
בגלאי מתכות פאסיבי, כאשר מתכת נמצאת קרוב לשדה המגנטי, המתכת משנה את השדה והשראות, כלומר ההתנגדות לשינויים בזרם של המעגל החשמלי, בסליל משתנה מעט ואז גם התדירות. יתרונות גלאי המתכות הפאסיבי הם בכך שהוא קל לבנייה, זול ומשתמש במתח נמוך. החסרונות הם בכך שהוא רגיש לרעשים אלקטרו מגנטיים, לא עובד טוב במרחקים ארוכים ורגיש לשדות מגנטיים גבוהים על הארץ ובמים.
גלאי מתכות אקטיביים
גלאי מתכות אקטיבי משתמש בסליל כדי לשדר פולס, או צורת גל מתמשכת. חלק מגלאי המתכות האקטיביים משתמשים באותו סליל גם כדי לקלוט אותות, ולאחרים יש סליל או שני סלילים קולטים. כאשר יש מתכת בסביבה, האפליטודה של הפולס הרפלקטיבי הופכת נמוכה במעט ומשך הפולס נמשך זמן ארוך יותר במקצת. יתרונות הגלאי האקטיבי הם בכך שהוא אינו רגיש לרעש אלקטרו מגנטי, הוא מזהה מתכות גם ממרחק גדול יחסית, ומגלה מתכות גם ליד חוטי חשמל ושדות מגנטים גבוהים על הארץ ובמים. חסרונות גלאי המתכות האקטיבי הם בכך שהוא מצריך מתח גבוה והוא יקר.
גלאי מתכות יקרים יכולים לזהות את סוג המתכת, ואף ניתן להגדיר בהם את סוגי המתכות שנרצה שיזהו, כך שהגלאי לא יראה שום סימן אם ימצא ליד פחית ישנה, אבל יראה תוצאות אם ימצא ליד זהב, או כל מתכת אחרת בעל ערך.
מאמר זה נכתב עבור חברת אילה-פק ישראל בע"מ, המתמחה במכונות אריזה, מכונות הדבקת תוויות, גלאי מתכות ומוצרי מכונות אריזה משלימים.
חברה בת של אילה פק שויצריה – מהמובילות בתחום מכונות וקווי אריזה בעולם.